Zgonea: Organizarea alegerilor – depolitizată. Trebuie coduri de moralitate pentru partide

de:
25 ian. 2015
0 Afișari
Zgonea: Organizarea alegerilor - depolitizată. Trebuie coduri de moralitate pentru partide

Zgonea pledează pentru autosuspendarea din partid a celor care au probleme în justiţie şi consideră că trebuie eliminată suspiciunea conform căreia cei care sunt preşedinţi de CJ sunt baroni locali, potrivit declarațiilor sale într-un interviu acordat Mediafax.

El mai spune că se vede foarte clar din jocul politic că cei doi co-preşedinţi ai noului PNL vor să preia cele două Camere, Alina Gorghiu preşedinţia Camerei Deputaţilor, iar Vasile Blaga pe cea a Senatului.

Redăm interviul acordat Agenţiei MEDIAFAX de Valeriu Zgonea:

Reporter: Preşedintele Iohannis a invitat partidele la consultări pe tema legilor electorale. Vreau să vă întreb dacă mergeţi şi dacă aţi discutat în partid despre un mandat?

Valeriu Zgonea: În primul rând, este o iniţiativă normală pe care preşedintele Iohannis a anunţat-o din timpul campaniei: dacă va ajunge preşedinte va discuta şi această chestiune.

Sunt trei elemente importante pe care trebuie să le discutăm. În primul rând, preşedintele Camerei nu poate să meargă decât dacă este invitat. Eu am fost informat de către preşedintele statului că doreşte o discuţie cu preşedinţii celor două Camere cu privire la începerea sesiunii parlamentare pe 2 februarie în care vom discuta toate aspectele: priorităţile legislative, chestiunile care trenează de foarte mult timp în Parlament.

Chiar am venit cu această propunere către domnia sa şi domnia sa a salutat-o şi a spus că de fiecare dată se va consulta cu preşedinţii celor două Camere, aşa cum scrie în Constituţie, cu privire la atribuţiile pe care noi le avem şi cele două Camere le au prin Constituţie.

În ceea ce priveşte Codul electoral, mandatele se stabilesc pe partide politice. Dacă domnul preşedinte Victor Ponta va decide ca eu să merg în echipa pe care o va conduce la Cotroceni, bineînţeles că voi face parte din ea şi mandatul va fi al PSD, cerut în BPN.

Am avut o discuţie cu domnia sa (cu Victor Ponta, n.r.) pe cele 35 de principii stabilite pe care dumneavostră le ştiţi legate de cele trei legi electorale. I-am explicat domnului preşedinte că sunt trei elemente importante cu privire la Codul electoral. Primul, pe care l-am discutat acum: pe cine alegem. Aici discutăm despre valori, idei, principii şi comportamente pe care politicienii trebuie să le aibă în timpul mandatului. Nu sunt atributul Comisiei (de Cod electoral, n.r.), dar influenţează foarte mult ceea ce face Comisia.

Discutăm, apoi, despre cum alegem şi aici vorbim despre tipul de scrutin electoral, distribuţia mandatelor, reducerea numărului de mandate la primari, preşedinţii de CJ – dacă va fi acceptată – reducerea numărului de consilieri locali, atribuţiile Consiliilor locale, cum facem alegerile – într-un tur, în două tururi de scrutin, şi putem să discutăm pe aceste chestiuni – reducerea numărului de parlamentari, supleţea Parlamentului şi atribuţiile pe care le are şi care este mandatul PSD.

Şi, nu în ultimul rând, vreau să discutăm despre ce alegem, cum exercităm votul. Sunt cele trei întrebări: ce alegem? Alegem acelaşi Parlament, acelaşi tip de om, pe nereguli noi, sau trebuie să facem o modificare? Eu cred că toate aceste chestiuni se pot asambla în două cuvinte foarte simple: cultura politică a României.

16 noiembrie nu a însemnat numai o pierdere de imagine pentru PSD şi o înfrângere pentru a treia oară consecutiv a PSD, a candidatului PSD. A însemnat o pierdere de imagine a României, o pierdere de imagine şi o lipsă de încredere a statului faţă de cetăţenii săi că poate să le asigure dreptul esenţial din Constituţie, dreptul de a alege, iar în ochii partenerilor europeni şi euroatlantici – incapacitatea noastră de a fi un lider regional şi de a fi un exportator de democraţie.

Noi am câştigat foarte mult în ultimii 25 de ani, dar când lumea vedea cozile acelea de zeci de mii de oameni la o secţie de vot doar la ambasadă, spune „Domnule, statul român nu este în stare să dialogheze cu statul spaniol, italian, francez, britanic astfel încât să asigure secţii de vot în cadrul comunităţilor de migraţie”.

Rep.: Acestea sunt principiile la care vă referiţi. Mergând, totuşi, pe chestiile concrete, cum vedeţi votul în cazul parlamentarilor? Se va menţine votul uninominal, mergeţi pe varianta de a reveni la listă sau optaţi pentru un sistem mixt, care să îmbine cele două variante? Ce crede PSD?

Valeriu Zgonea: Trebuie să plecăm de la o chestiune care este foarte simplă. Sunt şase elemente pe care eu le-am identificat după 16 noiembrie care ne obligă să luăm decizii în acest moment, independent de Comisia de Constituţie, pentru că Comisia de revizuire a Constituţiei a fost cea care a blocat, dacă vreţi, activitatea Comisiei de Cod electoral pentru că nu ştiam ce tip de scrutin şi cum stabilesc cei care modifică Constituţia şi dacă ea va trece de referendumul popular.

Ce am constatat în ultimele luni de zile ca nemulţumire sau ca recomandări ale mass-media, organizaţiilor neguvernamentale, actorilor internaţionali, ale cetăţenilor români? Oamenii vor acces liber la vot. Dacă în România poţi în orice comună să ai o secţie de vot la 2.000 de oameni, depinde, trebuie să ai şi în comunităţile de migraţie.

Continuarea pe mediafax.ro.

Cookies