Zer în loc de lapte şi pudră de cacao în loc de ciocolată. Asta conţin dozatoarele de băuturi calde din oraş

de:
09 dec. 2010
0 Afișari
Zer în loc de lapte şi pudră de cacao în loc de ciocolată. Asta conţin dozatoarele de băuturi calde din oraş

Deficienţele descoperite de comisarii ANPC la dozatoarele publice din municipiul Bucureşti vizează atât băuturile calde ce poartă denumirea de cafea cu lapte, cât şi cele denumite ceai cu lămâie. Pe lângă faptul că astfel de băuturi conţin doar arome de citrice sau cacao, ele sunt pline şi de E-uri, după cum sintetizează raportul ANPC.

Cafea plină de E-uri

De exemplu, în cadrul unui showroom de prezentare cu vânzare din Bucureşti, se comercializau prin dozatoarele proprii, diverse sortimente de cafea şi alte băuturi calde. Din verificările efectuate, inspectorii ANPC susţin că „ciocolata caldă” era preparată dintr-un ingredient având în compoziţie zahăr, cacao pudră (13% faţă de minim 25% prevăzut), lapte praf degresat, praf dietetic dulce, lactoză, grăsime vegetală hidrogenată, proteine din lapte stabilizator E340, emulsifiant E471, agent de afânare E551, aromă de vanilie şi colorant, în timp ce pentru adaosul opţional de „lapte” se utiliza un preparat având ca ingrediente declarate sirop de glucoză, lapte praf degresat, grăsime vegetală, praf de zer, zahăr, proteine din lapte, stabilizator E340, emulsifiant E471, agent de îngroşare şi colorant.

Zer şi lactoză în loc de lapte

La un alt depozit din Capitală, „cafeaua cu lapte” era în realitate obţinută dintr-un produs denumit „cafea cu preparat pudră pe bază de lapte” ale cărui ingrediente erau laptele praf, zer şi lactoză, iar „ceaiul cu lămâie” era de fapt „băutură instant pe bază de ceai”. „În plus, automatele pentru băuturi calde aveau aplicate liste cu denumiri de băuturi ce nu corespundeau cu ingredientele înscrise pe etichetele preparatelor din care se obţin băuturile respective”, se precizează în raportul instituţiei.

În cadrul controlului au fost verificate 1.533 de dozatoare, din care la 85% nu se respectau prevederile legale privind protecţia consumatorilor.

Pentru aproximativ 200 de firme din întreaga ţară a fost dispusă măsura opririi temporare de la comercializare a băuturilor nonalcoolice şi s-au aplicat 130 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 391.650 lei.

Cookies