Zelenski: Ne confruntăm cu un stat terorist. Rușii au atacat un un convoi umanitar, camioane cu hrană și medicamente

11 mart. 2022
280 Afișari
Zelenski: Ne confruntăm cu un stat terorist. Rușii au atacat un un convoi umanitar, camioane cu hrană și medicamente
Zelenski: Ne confruntăm cu un stat terorist. Rușii au atacat un un convoi umanitar, camioane cu hrană și medicamente. Sursa foto: Antena 3

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski acuză armata rusă de acțiuni menite să blocheze evacuarea civililor din orașele Mariupol și Volnovaha, care sunt încercuite în prezent de trupele lui Vladimir Putin. Mai mult, Zelenski susține că rușii au atacat un traseu planificat al unui coridor umanitar, care trebuia să le aducă locuitorilor din Mariupol apă, mâncare și medicamente.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a condamnat la începutul celei de a 16-a zi de război acțiunile armatei ruse, care ar fi atacat cu tancuri un coridor special pe care urma să treacă un convoi cu mâncare, apă și medicamente pentru locuitorii din Mariupol, oraș încercuit la această oră de soldații lui Vladimir Putin.

„Trupele ruse nu au încetat focul. Cu toate acestea, am decis să trimit un convoi de vehicule spre Mariupol, cu mâncare, apă, medicamente (…) Dar ocupanţii au lansat un atac cu tancuri exact pe unde trebuia să treacă acest coridor”, a declarat președintele ucrainean Vladimir Zelenski în timpul unui mesaj video, potrivit G4media.

Mai mult, președintele a declarat că este vorba despre „teroare asumată” din partea unor „teroriști cu experiență”, și că „întreaga lume trebuie să știe asta”.

40.000 de oameni au fost evacuați joi cu ajutorul coridoarelor umanitare

Președintele Ucrainei a mai declarat faptul că în ultimele două zile circa 100.000 de persoane au putut să evacueze orașele în care se aflau și să fugă din calea conflictului, dintre care 40.000 de oameni doar în cursul zilei de joi, prin intermediul coridoarelor umanitare.

În acest moment, armata rusă continuă asediile și bombardamentele asupra mai multor orașe din țară, cel mai mediatizat caz din ultimele zile fiind bombardamentul de miercuri din Mariupol, care a lovit un spital de copii și o maternitate, acțiune condamnată la scară largă și considerată crimă de război. Asediul orașului-port Mariupol continuă de zece zile, acesta fiind încercuit în prezent de trupele lui Vladimir Putin.

Conducerea de la Moscova a promis că va facilita zilnic coridoare umanitare cetățenilor ucraineni care vor să fugă din calea luptelor, coridoare care duc însă spre Rusia. Autoritățile ucrainene au condamnat decizia, și au declarat că sunt necesare coridoare sigure în interiorul granițelor sale, și nu către țara care o invadează.

Cookies