La temperaturi şi de minus 20 de grade, patrulele P.L.M.B. au reuşit să-i strângă pe mulţi dintre cei care se chinuiau să supravieţuiască prin canale, scări de bloc sau parcuri. Astfel, în cele aproximativ două săptămâni de la debutul misiunii speciale, patrulele din cadrul Serviciului Intervenţii şi Serviciului de Ordine Publică ale P.L.M.B. au ajutat 127 de oameni: toţi au fost luaţi de pe stradă şi transportaţi la centrele de asistenţă socială ale Primăriei Capitalei, acolo unde au primit hrană şi adăpost.
Dragoste „de boschetar”
Unul dintre cele mai dificile cazuri cu care s-au confruntat echipajele P.L.M.B. a fost cel al lui R.S. În vârstă de 59 de ani, bărbatul a fost găsit în zona Parcului Moghioroş, din sectorul 6, după ce îşi petrecuse ultimele nopţi pe o bancă, la minus 17 grade. R.S. se afla în stare de şoc hipotermic şi prezenta degerături la picioare şi la mâini. În adidaşi şi cu câteva zdrenţe pe post de avere, bărbatul nu se mai putea mişca deloc. Poliţiştii locali i-au acordat primul ajutor, după care au solicitat sprijinul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti care a preluat, prompt, cazul.
Înainte de a fi transportat către adăpost, R.S. a cerut ca haina sa să fie lăsată pe banca unde fusese găsit pentru a-i ţine de cald Emei, un câine care îi ţinea companie de mai mulţi ani. În prezent, R.S. se află la unul din centrele de asistenţă socială din Capitală, acolo unde a primit tratament şi hrană. Câinele – pentru care omul străzii şi-a lăsat haina în urmă – a fost, la rândul său, recuperat de poliţiştii locali.
Tomberon SRL
În cele două săptămâni de misiune specială au mai existat şi alte cazuri care au atras atenţia: M.N. are 19 ani şi de şapte trăieşte pe stradă. Slab şi mic de statură, tremură în bluza de trening trasă direct peste piele. E aproape miezul nopţii şi sunt minus 13 grade. Tropăie, în pantofii cu găuri în talpă, cu ochii la două tomberoane. „Mă duceam să iau masa”, declara mai târziu M.N. Tânărul este urcat într-o maşină a Serviciului Intervenţii şi transportat la Complexul integrat de servicii sociale pentru adulţi Sf. Ioan.
La acelaşi adăpost e dus şi un bărbat de 33 de ani. Nu a mai mâncat de trei zile, iar baie nu a mai făcut de două săptămâni. Cu el este un bătrân care nu a mai rezistat nici în canal. Omul spune că încearcă să trăiască pe stradă după ce a fost dat afară din casă chiar de către copiii săi. O familie aşteaptă echipajele P.L.M.B. pe Splaiul Independenţei. Vin singuri la echipajul P.L.M.B. să ceară ajutorul; au un copil de 9 ani care nu mai rezistă frigului. La Gara de Nord, echipajele Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti au găsit patru minori. Unul dintre ei este B.M.E. Are 14 ani şi este din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi. A fugit de acasă, iar de o săptămână părinţii nu mai ştiu nimic de el. B.M.E. a fost găsit de o patrulă a Serviciului Intervenţii pe scările gării, speriat şi rebegit de frig. Minorul şi-a revenit după ce poliţiştii i-au cumpărat o gogoaşă şi un ceai cald şi a rugat să fie trimis acasă. B.M.E. a fost dus la Centrul social Pinocchio, iar familia a fost anunţată pentru a-l recupera pe minor.
„În cele aproximativ două săptămâni, echipajele P.L.M.B. au efectuat patrule pentru depistarea persoanelor fără adăpost expuse gerului în zonele Gara de Nord, Obor, Muncii, Piaţa Victoriei, Unirii, Vitan, Rahova, Militari, Drumul Taberei, Pantelimon sau Bucureştii noi. Deşi aproape toate persoanele fără adăpost au înţeles că singura salvare în faţa gerului este un centru social, au existat şi câteva zeci de oameni care au preferat să rămână pe stradă„, a declarat pentru B365.ro, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Răzvan Popa. În prezent Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti continuă, alături de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, programul de adăpostire a persoanelor fără adăpost în centrele sociale.