Zeci de mii de români au fost să voteze în SUA şi Canada

de:
17 nov. 2014
0 Afișari
Zeci de mii de români au fost să voteze în SUA şi Canada

Din cauza diferenţei de fus orar, când rezultatele exit-pollurilor au fost anunţate în ţară, procesul de vot încă era în desfăşurare în Statele Unite şi Canada. Chiar şi aşa, cei care stăteau la coadă nu au vrut să plece fără să voteze, informează Digi24.

La consulatul general al României de la Vancouver, din vestul Canadei, prezenţa la vot a fost mai mare decât la primul tur de scrutin.

Cea mai impresionantă poveste este cea a doi studenţi români de la o universitate din Canada care au decis să meargă 127 de kilometri până la secţia de vot.

„Ideea ne-a venit după primul tur de alegeri. Pur şi simplu ne-a venit. Pentru că am văzut că foarte mulţi români nu au ieşit la vot şi ne-am gândit să-i încurajăm”, povestesc ei.

Mai mult, tinerii şi-au documentat întreaga aventură pe Facebook, unde au reuşit să adune peste 5300 de fani.

La Consulatul general de la New York, câteva mii de români au stat la coadă să voteze, dar nu au fost incidente. Cei prezenţi au spus că organizarea a fost bună, dar că ar fi fost nevoie ne mai multe secţii de vot pentru a reduce timpul de aşteptare.

Vot la New York

„Am stat 3 ore în picioare la vot. Când am ajuns erau 2000 de oameni. O femeie a spus că este pentru prima oară când votează. O amică a zburat special din Florida la New York, un zbor de 3 ore, ca să voteze. Unii oameni au cumpărat gogoşi şi ceai cald pe cheltuiala lor şi au dat celor de la coadă. Când s-au aflat rezultatele din ţară, nimeni nu a plecat de la coadă. Toţi au vrut să voteze”, povesteşte Cristian Borcea, profesor universitar din SUA.

Şi la alte secţii de vot de peste Ocean a fost aceeaşi situaţie: prezenţă mult mai mare la vot faţă de turul întâi.

Cookies