Peste 30.000 de copaci au fost tăiați în ultimii patru ani în București, în timpul domniei Gabrielei Firea peste Capitală. Cu toate că ar fi trebuit plantați în schimb aproape 90.000 de copaci, PMB-ul actual nu știe dacă această activitate a avut loc sau nu.
Primăria Capitalei, prin Direcția de Mediu, a emis un numar de 7.961 avize de defrișare pentru 31.156 arbori, în perioada iulie 2016 – octombrie 2020, potrivit unui răspuns al Primăriei Capitalei transmis la solicitarea G4media.ro.
Aproape 90.000 de copaci ar fi trebuit să fie plantați în completare
În locul acestor 31.156 de arbori ar fi trebuit plantați în compensare 86.866 de copaci, însă PMB nu știe dacă acest lucru s-a întâmplat în realitate.
În perioada iunie – octombrie 2020, Primăria a verificat ce s-a întâmplat în cazul a 108 avize de defrișare în baza cărora ar fi trebuit plantați 2003 arbori. Primăria a constatat că, în realitate, au fost plantați doar 1378 arbori. Primăria a dat și 212 amenzi în valoare de 565.200 de lei.
Ce spune Primăria Capitalei
”În perioada iulie 2016 – octombrie 2020, Primăria Capitalei, prin Direcția de Mediu, a emis un număr de 7961 avize de defrișare pentru 31.156 arbori.
Pentru cele 7961 de avize de defrișare emise, ar fi trebuit să fie plantați în compensare 86.866 arbori.
Direcția de Mediu are calitatea de avizator al intervențiilor asupra materialului dendrologic situat pe raza Municipiului București, iar beneficiarii avizelor au obligația de a pune în executare avizele obținute și de a informa Direcția de Mediu asupra realizării acestora, însă, în cele mai multe cazuri, beneficiarii nu comunică aceste informații.
În ceea ce privește numărul total de arbori plantați în compensare în realitate pe spațiile verzi publice sau private, vă informăm că primăriile de sector, prin administrațiile din cadrul acestora, precum și Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București, în calitate de administratori legali ai spațiilor verzi publice, au obligația de a îndeplini obiectivele prevăzute la art. 7 din Legea 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, republicată, cu modificarile și completările ulterioare.
Avizele de defrișare pot cuprinde una sau mai multe locații ale arborilor avizați pentru defrișare și au termen de valabilitate doi ani de la data emiterii lor.
Verificările plantărilor de arbori, în compensarea celor avizați pentru defrișare, pot fi efectuate ulterior expirării termenului de valabilitate al fiecărui aviz, doar în perioada de vegetație a materialului dendrologic, pentru a se putea constata gradul de viabilitate al arborilor/arbuștilor plantați, ceea ce înseamnă o perioadă maximă de 6 luni/an (aprilie-septembrie).
Având în vedere numărul mare de amplasamente ale arborilor pentru care se avizează defrișarea la nivelul Municipiului București, precum și lipsa dotării cu echipamente performante care să identifice arborii pe baza unor coordonate GIS sau a altor soluții tehnice, este imposibilă verificarea tuturor plantărilor în compensare.
Astfel, în perioada iunie – octombrie 2020 au fost verificate 108 avize de defrișare (emise în anul 2018, cu termen de valabilitate doi ani), în baza cărora ar fi trebuit plantați 2003 arbori, însă au fost plantați 1378 arbori.
În ceea ce privește sancțiunile aplicate în perioada 2016 – octombrie 2020 pentru contravenții legate de efectuarea pe raza Municipiului Bucureși a unor lucrări de defrișare/toaletare fără avizul de specialitate sau pentru nerespectarea acestuia în situația în care lucrările sunt autorizate, Politia Locala a Municipiului București, prin Direcția Control, a aplicat 212 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 565.200 lei”, a arătat Primăria Capitalei în răspunsul pentru G4media.ro.
Mai mult, în ultimii 4 ani, Primăria Capitalei, prin Direcția Generală Urbanism și Amenajarea Teritoriului, a emis 16 autorizații de construire pe spatii verzi a căror beneficiar este Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București.
Potrivit Ministerul Mediului, în București există o suprafață de spațiu verde pe cap de locuitor de 8,89 mp, mult sub limita impusă de Ordonanța de Urgență 195/2005 privind protecția mediului: 26 mp/locuitor.