Zeci de mii de bucureșteni vor să se plimbe nonstop pe Calea Victoriei, fără grija mașinilor. Peste 24.000 de oameni au semnat petiția „Străzi pentru Oameni”

04 apr. 2024
1283 Afișari
Zeci de mii de bucureșteni vor să se plimbe nonstop pe Calea Victoriei, fără grija mașinilor. Peste 24.000 de oameni au semnat petiția „Străzi pentru Oameni”
Zeci de mii de bucureșteni vor să se plimbe nonstop pe Calea Victoriei, fără grija mașinilor. Peste 24.000 de oameni au semnat petiția „Străzi pentru Oameni” | Sursă foto: ARCUB/Facebook

Tot mai mulți bucureșteni își doresc să se poată plimba tot anul pe Calea Victoriei, motiv pentru care petiția lansată de „Străzi pentru Oameni”, pentru transformarea arterei în zonă pietonală, adună din ce în ce mai multe semnături.

ONG-ului își dorește un oraș prietenos, în mod principal, pentru pietoni.

Câți bucureșteni vor Calea Victoriei pietonală permanent

Pentru atingerea acestui scop, organizația non-guvernamentală „Străzi pentru Oameni” a lansat în urmă cu 9 luni, o petiție pe care bucureștenii sunt încă invitați să o semneze. Prin intermediul acesteia, se dorește transformarea uneia dintre cele mai importante artere din oraș, Calea Victoriei, într-o stradă permanent pietonală.

Cu toate că la început oamenii nu s-au îngrămădit să semneze petiția, în luna martie s-a înregistrat o creștere spectaculoasă.

Astfel că, astăzi, 4 aprilie 2024, puțin peste 24.000 de persoane și-au exprimat dorința ca artera-simbol din București să fie permanent zonă de promenadă.

Petiția „Calea Victoriei permanent pietonală”, 4 aprilie 2024, ora 14:00
Petiția „Calea Victoriei permanent pietonală”, 4 aprilie 2024, ora 14:00 | Sursă foto: DeClic/Captură

„Străzi pentru Oameni” a transmis că strada din centru ar putea reprezenta un loc perfect unde oamenii să se poată întâlni, fără să fie expuși poluării provocate de mașini (fonică sau a aerului):

Propunerea noastră este să reinventăm centrul orașului și să-l transformăm într-un spațiu pe care oamenii de toate categoriile să-l asocieze cu siguranța și cu confortul.

ONG-ul a amintit, în susținerea acestui demers, și un studiu realizat de Comisia Europeană. Conform acestuia, Bucureștiul este unul dintre orașele cu un cost social mare ce este asociat poluării.

Persoane interesate, pot semna petiția accesând ACEST link.

Proiectul „Străzi deschise” închide Calea Victoriei, însă doar în weekend

„Străzi deschise, București – Promenadă urbană” este unul dintre cele mai apreciate și așteptate proiect derulate de PMB. Pe perioada desfășurării acestuia, mii de bucureșteni aleg să să își petreacă weekendurile plimbându-se la pas pe Calea Victoriei.

Cu toate că Primăria anunțase inițial că proiectul se va derula în perioada  27 aprilie – 13 octombrie 2024, Nicușor Dan, le-a transmis oamenilor că acest debutează mai devreme.

Astfel că, bucureștenii sunt așteptați pe Calea Victoriei din primul weekend al lunii aprilie (6-7 aprilie 2024). Mașinile nu vor putea trece pe această arteră în zilele menționate mai sus, între orele 10:00 – 22:00.

De asemenea, PMB a anunțat că o serie de evenimente și de spectacole au fost pregătite pentru vizitatori. Mai multe detalii despre eveniment pot fi consultate în articolul:

Străzi Deschise este un eveniment organizat de PMB, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București și CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București. Anul acesta s-a ajuns la cea de-a patra ediție.

Cookies