Zeci de copii au fost mușcați de căpușe în acest weekend în București, Primăria nu a început dezinsecția în Capitală

17 mai 2021
227 Afișari
Zeci de copii au fost mușcați de căpușe în acest weekend în București, Primăria nu a început dezinsecția în Capitală

Blocarea bugetului Capitalei din ultimele săptămâni începe să arate primele urmări. Încă nu a fost începută acțiunea de dezinsecție, procedură ce se desfășoară an de an înainte să se încălzească vremea pentru ca bucureștenii să nu se confrunte cu roiuri de țânțari și cu căpușe. Doar în acest weekend, peste 50 de copii cu mușcături de căpușă au fost duși la spital. Medicii trag un semnal de alarmă, deoarece mușcătura acestor insecte poate fi letală.

In weekendul trecut au fost raportate doar la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală nu mai puțin de 58 de cazuri de copii mușcați de căpușă, într-o singură zi. Medicii atrag atenția în legătură cu riscurile mușcăturilor de căpușe, astfel că trebuie să mergeți de urgență la medic imediat după depistare.

„Împotriva muşcăturilor de căpuşe există şi vaccin. Vaccinarea se poate face fără nici un fel de probleme numai că nu este susţinută de programul naţional de imunizare”, anunță medicii de familie, potrivit Antena 3.

Când ar putea începe cel mai devreme dezinsecția în București

Deși dezinsecția spațiilor publice din București trebuia să se întâmple la finalul lunii martie, autoritățile nu au realizat niciun tratament împotriva tânțarilor și căpușelor, deși suntem în a doua jumătate a lunii mai, iar vremea începe să se încălzească.

Nicușor Dan acuză întârzierea aprobării bugetului, iar în acest moment Primăria refuză să plătească firma care era responsabilă cu dezinsecția, însă nu sunt căutate nici soluții alternative. Suma pe care primăria ar trebui să o pună la dispoziție firmei de dezinsecție este de circa 40 de milioane de lei. Între timp, criza insectelor devine din ce în ce mai apăsătoare. În anii anteriori, planul de dezinsecție era votat și aprobat în luna februarie ca din martie sau aprilie să se poată interveni în teren.

Acțiunile de înlăturare a insectelor au început în județul Ilfov din luna aprilie, însă în București situația s-ar soluționa abia începând de săptămâna viitoare

Cum putem să ne ferim de căpușe, potrivit medicilor

Medicii îi sfătuiesc pe cei care merg în parcuri, în păduri sau pe câmpuri să poarte pantaloni lungi, pe cât posibil, dar și haine de culoare deschisă, pentru a putea observa ușor insectele. Specialiștii trag un semnal de alarmă și în legătură cu bolile grave care pot fi transmise de aceste insecte.

Activitățile în aer liber, mai ales în zonele cu vegetație bogată, cresc semnificativ riscul de a fi mușcat de căpușe. Tocmai de aceea, trebuie ca fiecare dintre noi să se protejeze când se află în zone unde poate fi mușcat de insecte.

Experții spun ca este ideal să mergeți pe centrul potecilor, unde iarba este deja bătătorită. De asemenea, trebuie să evitați zonele cu iarbă înaltă sau multe frunze. Este esențială purtarea șosetelor și a pantalonilor lungi. Spray-urile sau loțiunile speciale împotriva insectelor și a căpușelor nu trebuie să lipsească din bagajul celor care se aventurează în natură.

Din păcate, și animalele de companie pot fi ținta căpușelor, avertizează medicii. Se recomandă eliminarea ei cât de repede posibil, ideal în maxim 24 de ore de la atașare.

„Căpușa poate da mai multe boli, printre care boala Lyme, meningoencefalita, dar dacă se observă și se extrage căpușa se poate administra antibiotic și în principiu, nu este nicio problemă”, spune medicul Linciu Venter.

Cookies