Se schimbă numărul de terase și de chioșcuri din Sectorul 3

de:
10 feb. 2013
3 Afișari
Se schimbă numărul de terase și de chioșcuri din Sectorul 3

În şedinţa din 31 ianuarie, consilierii locali ai Sectorului 3 au aprobat, cu 19 voturi „pentru”, 6 „împotrivă” şi o abţinere, studiul de reţea privind amplasamentele pentru activităţi de comerţ sezonier şi alimentaţie publică situate în parcurile de pe raza acestei zone administrative. Acest centralizator limitează numărul de terase şi chioşcuri din parcurile din Sectorul 3 la 45 de unităţi, dintre care 8 terase şi 37 de chioşcuri.

Potrivit studiului de reţea privind amplasamentele pentru activităţi de comerţ sezonier şi alimentaţie publică, votat de consilierii locali ai Sectorului 3, în Parcul Alexandru Ioan Cuza pot fi maxim patru terase şi 10 tonete de comerţ/servicii, în Parcul Titan trebuie să fie trei terase şi 10 unităţi de comerţ/servicii, în Parcul Titanii nu pot fi mai mult de cinci tonete de comerţ/servicii, în Parcul Pantelimon pot fi maxim 10 tonete de comerţ/servicii şi o unitate de alimentaţie publică (terasă), iar în Parcul Gheorghe Pătraşcu sunt permise maxim două chioşcuri.

Centralizatorul e valabil până la finele anului 2013 pentru că atunci Poliţia Locală şi Direcţia Parcuri vor face o sinteză a activităţii, în urma căreia cei care au utilizat corect şi legal aceste spaţii vor avea şansa să rămână în continuare în acele locaţii. Dacă populaţia va cere modificarea numărului de terase sau chioşcuri, hotărârile de anul viitor vor fi adaptate solicitărilor locuitorilor, potrivit arhitectului-şef al Sectorului 3. „Nu dorim să transformăm parcurile din Sectorul 3 în Herăstrău, cu terase una lângă alta, sau Tineretului, unde sunt foarte multe unităţi comerciale, mai ales că parcul trebuie să-şi menţină destinaţia stabilită de lege, ca spaţiu de relaxare. Dacă vreau să mă duc la băut şi mâncat mă duc la restaurant. În parc trebuie să am posibiltatea să beau o bere, să cumpăr un sandviş preîncălzit, nu pizza, nu mici, nu grătare. Pentru grătarele prevăzute de legea grătarelor există două spaţii special amenajate pe care cetăţenii le pot utiliza. La terase nu se vor putea vinde preparate la grătar, mici sau hamsii„, a explicat, Ştefan Dumitraşcu, arhitectul-şef al Sectorului 3.  

În prezent, numai în parcurile Alexandru Ioan Cuza şi Titan sunt 57 de puncte de alimentaţie publică şi comerţ. Dintre acestea sunt opt terase de mici dimensiuni de câte 10 mp, suprafaţa spaţiului construit, şi câte 150 mp terasă descoperită, cu mese şi scaune pe domeniul public. Numărul teraselor din aceste două parcuri a fost redus la şapte prin hotărârea de Consiliu. Consider că sunt suficiente patru terase în parcul Cuza şi trei în Titan, având în vedere faptul că ambele parcuri au dimensiuni de peste 40 hectare. Conform dispoziţiei primarului Sectorului 3, de luni au fost desfiinţate cele 24 de chioşcuri şi tonete de pe aleea principală din Parcul Alexandru Ioan Cuza. Unele au mai dispărut de la sine. Consiliul Local a limitat numărul acestor puncte de comerţ la 20 (în total în ambele parcuri), fiecare cu suprafaţa maximă de 5 mp. Ideea este să curăţăm parcul şi să nu facem chioşcăreală”, a explicat Ştefan Dumitraşcu, pentru B365.ro.

Potrivit arhitectului-şef, cele 62 de terase şi chioşcuri (57 în parcurile Titan şi Al. I. Cuza, 4 tonete în parcul Titanii şi un chioşc în parcul Ghe. Pătraşcu) au fost autorizate în ultimii doi ani, la solicitarea cetăţenilor, care se plângeau că nu au de unde să cumpere alimente din parcuri. „La un moment dat s-a cedat, dar această chestiune a ajuns să fie mult mai agresivă decât ne-am fi aşteptat şi considerăm că menţinerea în parametrii aceştia pe care i-a aprobat Consiliul Local este oportună pentru dimensiunea şi numărul de oameni care sunt în Parcul Titan şi Alexandru Ioan Cuza. În aceste două parcuri, în afara celor şapte terase şi a celor 20 de tonete acoperite şi închise, cu suprafaţa de maxim 5 mp, exact cum zice legea, în cursul anului 2013 nu vor funcţiona alte categorii de construcţii cu caracter comercial sau de servicii. Excepţie de la această regulă fac cei de la Asociaţia Cicloteque, care închiriază bicicletele în parc, dat fiind că acolo există un protocol de colaborare între Primăria Sectorului 3 şi asociaţia respectivă pentru exclusivitatea acestei activităţi de închiriere„, a precizat Dumitraşcu.

În prima parte a acestui an, potrivit arhitectului-şef al Sectorului 3, în Parcul Pantelimon se va amenaja o plajă, care este în plan de doi ani de zile. Terasa se poate amenaja în zona acestei plaje, în apropierea Lacului Pantelimon. „La această oră nu există niciun chioşc şi nicio terasă în parcul Pantelimon, dar sunt propuse 10 amplasamente pentru chioşcuri şi un amplasament pentru o terasă, în aceleaşi condiţii dimensionale, 10 mp, suprafaţa spaţiului construit, şi 150 mp terasă descoperită, tocmai pentru a oferi şi celor care merg în acest parc posibilitatea de a bea un suc. Direcţia de Urbanism şi Consiliul Local nu a spus cine va ocupa acest spaţiu, ci a stabilit numai locaţiile. Cererile pentru ocuparea acestor funcţiuni pe domeniul public se fac către Direcţia Control din cadrul Poliţiei Locale, care controlează codurile CAEN necesare funcţionării. După ce se face această verificare îndreaptă petentul, cu avizul favorabil, către Primărie, unde Direcţia de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului emite avizul de amplasare pe perioadă determinată de maximum 12 luni. În funcţie de feedback-ul pe care Direcţia de Control îl are după un an de funcţionare pentru acest tip de acvtivitate, dacă s-a respectat orarul de funcţionare, dacă există case de marcat şi s-au emis bonuri fiscale, respectivul operator poate aplica pentru menţinerea acelei locaţii şi în cursul anului următor„, a explicat Ştefan Dumitraşcu.

Citiţi aici mai multe despre: Plaja ca pe Sena, cu nisip, în Bucureşti

43 de florării noi, în Sectorul 3

În aceeaşi şedinţă, consilierii locali ai Sectorului 3 au votat alte două proiecte prin care vor să suplimenteze numărul florăriilor şi tarabelor de comerţ sezonier din această zonă administrativă.

Potrivit proiectului care prevede suplimentarea amplasamentelor pentru obiectele de mobilier urban destinate comercializării florilor pe raza Sectorului 3, pe domeniul public, pe lângă cele 50 de florării, aprobate de consilierii locali ai Sectorului 3 în 25 octombrie 2007, şi pentru care s-a prelungit autorizaţia încă cinci ani, vor mai apărea alte 43 de unităţi de acest gen.

În ultimii trei ani, administratorii unor societăţi comerciale – membre ale Asociaţiei Florarilor şi Vânzătorilor de Plante Decorative din România – au solicitat creşterea numărului de amplasamente destinate comercializării florilor”, a explicat arhitectul-şef al Sectorului 3, Ştefan Dumitraşcu.

Cele mai multe amplasamente din cele 43 propuse în acest proiect sunt situate pe marile bulevarde din Sectorul 3 şi în marile intersecţii din această zonă administrativă.

„Pentru 472.000 de persoane, câte are Sectorul 3, 93 de amplasamente pentru comercializarea florilor nu mi se par exagerat de multe. Asta ar însemna o florărie la 5.000 de persoane„, a motivat Ştefan Dumitraşcu necesitatea suplimentării spaţiilor pentru florării.

Toate cele 93 de amplasamente au valabilitate cinci ani.

Proiectul privind suplimentarea amplasamentelor pentru obiectele de mobilier urban destinate comercializării florilor pe raza Sectorului 3 a fost aprobat cu 19 voturi „pentru”, 6 „împotrivă” şi două abţineri.

Autorizaţiile de funcţionare pentru florării şi activităţile de comerţ sezonier şi alimentaţie publică se dau numai cu avizul prealabil al arhitectului-şef.

Cookies