Zece unități de învățământ din București au cursurile suspendate în urma unei decizii luate de CMBSU în cursul serii de miercuri. Școală și grădiniță în format online până în 19 octombrie
Comitetul Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) s-a reunit, miercuri seară, într-o şedinţă, după ce rata de incidență a ajuns aproape 11 la mie în București. Astfel, a fost dispusă suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică în zece unităţi de învăţământ din București. Motivul ar fi numărul de cazurilor de COVID-19 înregistrate în rândul profesorilor și elevilor.
Din peste 300.000 de elevi din București, vreo 65.000 învățau deja de acasă. O nouă listă cu gradinițe, școli și licee în care cursurile au fost suspendate a fost decisă în această seară. Conform CMBSU, cursurile cu prezenţă fizică sunt suspendate, de miercuri până pe 19 octombrie în zece unități de învățământ din București.
Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, Liceul Teoretic „Dante Aligheri”, Liceul Teoretic „Nichita Stănescu”, Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu”, Grădiniţa nr. 30, Colegiul Naţional „Ion Creangă”, Colegiul Economic Viilor, Şcoala Gimnazială nr. 156 şi Grădiniţa nr. 217, respectiv de joi până pe 20 octombrie la Colegiul Naţional „Victor Babeş”.
De asemenea, Primăria Sectorului 4 a transmis miercuri că la Colegiul Naţional „Ion Creangă”, 17 dintre cele 32 de clase funcţionau deja în sistem online, iar la Grădiniţa nr. 30 patru dintre cele opt grupe de preşcolari.
Un ordin comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii din 1 octombrie 2021 prevede suspendarea activităţii în unităţile de învăţământ cu prezenţă fizică pentru următoarele 14 zile, după ce s-a constatat că mai mult de jumătate din numărul de clase/grupe fac cursuri online.
Mai mult, Ministerul Sănătății a trimis o circulară la toate inspectoratele școlare prin care anunță că testarea elevilor care vor să revină la școală în a 8-a zi, după ce au intrat în online din cauza cazurilor de coronavirus apărute în clasă, nu se mai face la cabinetele școlare.
Daniela Rajka, președintele comisiei de medicină școlară din Ministerul Sănătății, și-a dat demisia după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a decis, în ședința Grupului tehnico-științific, eliminarea pragului de 6 la mie privind închiderea școlilor. Mai mult, acesta a și spus că măsura a fost fost votată în unanimitate – „exclusiv membri cu drept de vot, având competențe medicale/epidemiologice”, scrie edupedu.ro.
Membru în Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, medicul școlar a explicat că „trebuiau eforturi făcute la nivel de societate, la nivel mai înalt: stimularea vaccinării, puse condiții mai aspre pentru vaccinare”, în condițiile în care școlile au rămas deschise și după pragul de infectare de 6 la mie în localitate. Doctorul a mai spus că „în mod clar am mers pe relaxare la nivel general”, întrebată despre aprobarea unor evenimente cum au fost festivalurile, concertele sau congresele partidelor politice înainte de începutul cursurilor în școli sau imediat după.
Medicul susține că a avut un punct de vedere diferit de toți ceilalți membri ai Grupului tehnico-științific în momentul în care s-a discutat decizia de a nu mai corela rata de infectare din localitate de trimiterea automată a elevilor în online
. „Mi s-a părut mai curând o decizie luată în grabă și fără să fie analizată în așa fel încât să punem în prim-plan siguranța copiilor în școală”, a explicat aceasta.