ARHIVA B365

Zece joburi mai prost plătite în București decât în alte orașe din țară

Investiţiile care s-au făcut în ultimii ani în mai multe zone din ţară au făcut ca salariile să se apropie treptat de nivelul celor din Bucureşti, potrivit studiului Mercer Total Remuneration Survey 2013, realizat pe piaţa locală de Consulteam România.

„Anul acesta a continuat să aducă o nivelare a diferențelor de salarii dintre București și restul țării. Dacă în 2010 diferențele erau de până la 30% pentru top management de exemplu, la începutul acestui an diferențele au ajuns la doar 18-19%”, a declarat Oana Datki, EE Managing Partner Consulteam, partenerul local al Mercer, pentru realitatea.net

Acest trend se datorează stabilizării unor zone din țară din punct de vedere al investițiilor, mai ales în domeniul producției, dar și în servicii sau în transport şi distribuție. Cu toate acestea, media salariilor este mai mică cu 20% în restul orașelor țării faţă de Bucureşti, procentul fiind mai mic doar în orașele mari.
„Ca și în anii trecuți, se poate observa că, pentru anumite poziții, salariile din afară Bucureștiului sunt mai mari decât în București. Invesțiile din producție continuă să domine orașele afară Bucureștiului, generând salarii mai mari muncitorilor din producție, cu până la 18% și inginerilor din producție, cu 12%”, a precizat Oana Datki.

De asemenea, ultimul studiu salarial Mercer din 2013 evidențiază o creștere a salariilor pentru anumite poziții de specialiști în afara Bucureștiului. Dintre aceștia sunt menționaţi specialiștii în resurse umane (cu 16%), reprezentanții de vânzări (cu 18%), analiștii de taxe (cu 18%) și inginerii din cercetare (cu 12%).

Tendința de a investi și în alte regiuni decât în Capitală a dus şi la creșterea salariilor pentru poziţiile de top și middle management. Astfel, un director director operațional din domeniul producţiei poate câştiga în anumite cazuri cu 26% mai mult în afara Bucureştiului, un manager de calitate cu 19%, iar un șef de echipă din transport & distribuție cu 9%.

„Făcând un top al salariilor în orașele și regiunile din România, clasamentul arată astfel: imediat după București este Cluj-Napoca, urmat de orașele din apropierea Bucureștiului (Pitești, de exemplu) la egalitate cu Timișoara. Doar la posturile de top management Timișoara este mai bine poziționată decât Cluj-Napoca. Pe ultimul loc se află zona Moldovei și cea de Vest, Constanța fiind undeva la mijlocul intervalului”, spun specialiştii în resurse umane de la Consulteam.

Joburi mai bine plătite în afara Bucureştiului

1. Manager de calitate – 19% peste Bucureşti

2. Inginer producţie – 12%

3. Muncitor din producţie – 17%

4. Inginer de proiect – 7%

5. Administrator resurse umane – 16%

6. Inginer cercetare-dezvoltare – 12%

7. Şef de echipă din transport & distribuție – 9%

8. Reprezentant vânzări -18%

9. Operator calculator, suport tehnic – 14%

10. Mecanic – 16%

Sursa: Mercer


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button