Zămislită în șantierul naval din Brăila, corabia căpitanului Huțuleac e așteptată la București!

22 sept. 2022
515 Afișari
Zămislită în șantierul naval din Brăila, corabia căpitanului Huțuleac e așteptată la București!
Radu Preda

Există situații în viață, puține ce-i drept, în care antonimul de la „profesionist” nu este „amator”, iar opusul lui „serios” nu este „neserios”. Ambele cuvinte au, în aceste situații, un antonim comun și acela este „talentat”.

După ce a dat câteva ture cu vaporașul în Herăstrău, cu „California Suite”, – spun asta din prisma provocărilor regizorale, nicidecum a rezultatului final – căpitanul Andrei Huțuleac s-a angajat în primul său voiaj transoceanic, la cârma unei „corăbii” adevărate. Cu port de domiciliu, cu pavilion renumit, cu echipaj permanent angajat, cu lume multă la cheu care să fluture batistele.

Pus în fața provocării, Andrei a ales calea simplă în aparență, dar complicată în realitate. S-a jucat de-a piesa de teatru. Mai mult, a regizat un spectacol în spectacol, cu toată recuzita la vedere, inclusiv cea pentru efecte speciale, în care actorii nu doar că interpretează fiecare mai multe roluri, dar sunt și mașiniști, muzicanți, dansatori.

Nu știu cât de captivantă mai poate fi în zilele noastre o poveste de acum niște secole, în care un aventurier cu imaginație bogată pleacă din Anglia cu niște pescuitori de perle, al căror vas naufragiază la capătul lumii, undeva în zona Marii Bariere de Corali, și petrece 30 de ani în sălbăticie, pe o insulă din Noua Guinee. Este însă de-a dreptul fascinant cum a reușit regizorul să ilustreze această poveste cu ajutorul câtorva cufere pline cu tot felul de parascovenii, cu o folie de plastic pe post de apă și cu un adorabil instrument cu bile de rulment care redă aproape la perfecție zgomotul valurilor. Aici, desigur, intervine și rolul scenaristei Maria Nicola, dar cum nu știu cine ce idei a avut, îi creditez împreună pentru succesul acestei abordări. 

Zămislită în șantierul naval din Brăila, corabia căpitanului Huțuleac e așteptată la București!

Totul se întâmplă fără nicio secundă de răgaz, personajele se schimbă din mers, doar el, povestitorul propriilor întâmplări, e neclintit ca o stâncă, limanul la care ajung, pe rând, toate scenele poveștii (apropo, o mențiune aparte pentru modul super amuzant în care sunt numerotate scenele). Nu intru în detalii, pentru a nu vă strica plăcerea suprizelor, vă mai spun doar că cei patru actori, tineri sau foarte tineri, se încadrează impecabil în partitură și în decor, ceea ce cred că este esențial pentru reușita unui spectacol, poate chiar mai mult decât talentul individual. Pe trei dintre ei i-am văzut pentru prima dată, doar pe Blanca Dobă o știam din „Fata Morgana” montată de Victor Ioan Frunză la Teatrul Dramaturgilor Români, probabil prima ei colaborare cu Andrei Huțuleac, de data asta în calitate de actor. Fără a minimiza în vreun fel meritele celorlalți colegi de scenă, aș avea o singură mențiune specială pentru modul pur și simplu „wow” în care Nicholas Cațianis Jr. Interpretează rolul unui câine credincios, folosindu-se de câteva gesturi simple și de o mimică inspirată.

Ca o concluzie, abordarea lui Andrei Huțuleac nu este nici serioasă, nici profesionistă. Dar așa cum spuneam la început, suntem într-una din situațiile acelea puține, în care ne-seriozitatea și ne-profesionismul sunt, de fapt, dovezile unui talent incontestabil. Deși scârțâie din toate încheieturile și i se văd toate măruntaiele, vaporul căpitanului Huțuleac nu a naufragiat, ci a ajuns cu bine acasă. Și cum la București nu avem port, a trebuit să se ducă la Brăila, unde se știe că (mult mai) ușor se câștigă lira… Până se va găsi vreun teatru sau festival care să invite acest spectacol în Capitală, merită un drum de trei ore până la malul Dunării. Vedeți și podul cel nou, mâncați și-un șuberek și vedeți o piesă tare faină.

Detalii, program și bilete – aici!

Teatrul „Maria Filotti” Brăila

Naufragiat! Fantasticele aventuri ale lui Louis Rougemont (povestite de el însuși)
De Donald Margulies
Traducerea: Corina Moise

Regia: Andrei Huțuleac
Scenografia: Maria Nicola
Distribuția: Ciprian Chiricheș, Nicholas Cațianis Jr., Blanca Dobă, Corina Borș

Nota redacției: A început stagiunea teatrală, iar Radu vă propune ca, în așteptarea premierelor toamnei, să nu ratați câteva din bijuteriile stagiunii trecute:

Familia Addams – la Excelsior
Portugalia – la Metropolis
Părinți și copii – la TNB

Cookies