Yerma @ FNT 2011

de:
02 nov. 2011
4 afișări
Yerma @ FNT 2011

Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ prezinta spectacolul Yerma

De Federico García Lorca

Traducerea Andrei Ionescu

Adaptarea Ungvári-Zrínyi Ildikó

Ritmul, dansul, gestul fac parte dintr-o lume ascunsă a individului, dar şi a colectivităţii. Trupul este supus pieirii, trupurile noastre cad, învinse de gravitaţie, dar o forţă magică, pe care Garcia Lorca o numeşte duende, se opune acestei căderi, pentru că şi ea este o forţă a pământului: este instinctul realităţii şi, totodată, inspiraţia artistică, ce conectează omul şi trupul lui la regulile prime şi ultime ale vieţii. Această dualitate se regăseşte în lupta personajelor din Yerma cu formele rigide impuse de tradiţie, de limbaj, de convenţiile sociale. Dansul este un mijloc ideal pentru a exprima permanenta luptă a formelor.

Povestea Yermei, femeia stearpă ce îşi doreşte cu disperare un copil, în ciuda indiferenţei bărbatului legiuit, este reconstruită scenic în ritm de flamenco, dansul spaniol al pasiunii şi al morţii, imaginat de coregraful Lóránt András (Premiul special pentru coregrafie UNITER, 2010) ca suport expresiv al întregului spectacol şi ca ilustrare cinetică a spiritului piesei scrise de poetul, dramaturgul şi muzicianul Federico Garcia Lorca în 1933.

DISTRIBUŢIA:

YERMA – Isabela Neamţu

JUAN – Horia Suru

DOLORES – Lucreţia Mandric

VICTOR – Cezar Antal

MARIA – Andrea Gavriliu

FEMEIA – Nora Covali

PRIMA CUMNATĂ – Ecaterina Hâţu

A DOUA CUMNATĂ – Loredana Grigoriu

SĂTENII – Adina Suciu, Cătălina Ieşanu, Gina Gulai, Dragoş Ionescu, Matei Rotaru, Daniel Beşleagă, Rareş Pîrlog

Regia: Béres László

Scenografia: Dobre Kóthay Judit

Coregrafia: András Lóránt

Muzica originală: Apostolache Zeno Eusebio

Durată: 1h 45min (fără pauză)

Sala Atelier

Ediţia 2011 a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), se desfasoara la Bucureşti, între 28 octombrie şi 6 noiembrie, si are ca generic câteva cuvinte ce-i aparţin unuia dintre cei mai importanţi dramaturgi ai lumii, Anton Pavlovici Cehov, sub semnul căruia a stat, de altfel, intervalul supus selecţiei (stagiunea 2010-2011), întrucât anul trecut s-a aniversat un secol şi jumătate de la naşterea scriitorului. Este şi unul dintre motivele pentru care secţiunea intitulată „Focus” se concentrează asupra personalităţii şi creaţiei regizorului Andrei Şerban, artist de renume internaţional şi autor, în ultimii ani, al câtorva spectacole inspirate, direct sau indirect, din universul cehovian.

Cookies