Asasinatul de pe strada Matei Basarab. De ce a ucis primarului Negoiță un dud

19 iul. 2022
24624 Afișari
Asasinatul de pe strada Matei Basarab. De ce a ucis primarului Negoiță un dud
Asasinatul de pe strada Matei Basara.b De ce a ucis primarului Negoiță un dud

Să judecăm drept: zona arăta nasol. Tot soiul de improvizații, borduri roase, parcări alandala, zone de iarbă zbuciumate, garduri rupte

Recunosc, trebuia făcut ceva. Pata de bine era un rond, un petic de iarbă cu un dud și un corcoduș. Pe o parte era dudul, pe alta corcodușul. Dar și-n jurul pomilor erau gunoaie, iarbă ruginită. Acum, recunosc, zona o să arate bine, măreață. Primarul Robert Negoiță pune borduri (produse în fabrica de borduri a sectorului), peștișori de beton (produși de fabrica de borduri a sectorului), „va designa” locul conform unor planuri, dar mai ales pe măsura abilității firmelor implicate în reconstrucție.

Dar povestea ar putea începe de la punerea peștișorilor în loc de asfalt pe trotuar. Punerea este cu defect. Și sunt zone din sectorul trei în care trebuie revenit. Peștișorii nu stau cum trebuie în pavaj. Nu mai zic că s-a măcinat cimentul care face accesibil trotuarului. Nu intru în tehnicalități. Pe mine alta mă animă. Fabrica de borduri a sectorului produce la borduri de rupe. primarul, ca om activ, a fost la schimbarea câtorva borduri noi, după ce perorase acum 5 ani că bordurile noi de atunci sunt triple și veșnice. Dar iar nu mă bag în licitații și opțiuni ale Consiliului Local, nu caut de preț peștișorul devenit trotuar, nu, nu calculez câți peștișori intră în 100 de metri pătrați.

Ce-mi pasă mie de calcule de asta meschine? Ce,-s cetățean? Nu-s cetățean

Sunt un oarecare care trece pe o stradă, din întâmplare. Dar nu pot să nu văd filosofic cum heirupul primarului face victime. 2 oameni au murit la Biblioteca Națională în amenajarea fără aviz a unui drum. Mamă, ce frumos arată drumul, dar acolo au murit 2 oameni. Acum în calea avântului primarului a stat un dud. Veți spune, un dud? Să uităm 2 oameni ca să comemorăm un dud? Bineînțeles că nu, voi răspunde. Voi aminti de cei 2 oameni, iată, vorbind despre ce este nesemnificativ: dudul răpus de Robert Negoiță și echipa sa de renovări.

Ce s-a întâmplat? Simplu. Bordurile sunt pe anumite dimensiuni, grele, drepte, fără nuanțe. Astfel, tăietura bordurii pica exact pe dud. Soluția? Măcelărirea dudului

E aici o lungă discuție filosofică, de aici și preocuparea mea pentru decedatul dud. Ce facem când nu intră în canonul nostru părerea, comportamentul viața Celuilalt? Îl tăiem, îl omorâm? Se pare că da. Nu, este povestea nodului gordian. O știți, fiind culți în cap, normal. alexandru macedon, ăla marele, nu-și pune problema cum ar putea să desfacă un nod, îl taie! Deci, lucrătorii primarului nu-și pun problema cum să ocolească bietul nod din rond. Nu. Îl taie! Și pom de 30-40 de ani cel puțin cade răpus, ucis de o drujbă, într-o dimineață. Urechile și ochii civici ai locului sunt uimiți. Vine însuși primarul și spune: va fi frumos, garantez. Da, va fi frumos, dar ce aveți cu dudul? De ce nu se puteau găsi soluții de supraviețuire a dudului?

Dudul era firescul locului, de ce trebuie mutilat? La fel și-n moartea celor 2 oameni de la Biblioteca Națională, ceva imprevizibil s-a întâmplat și ei au murit

Asasinatul de pe strada Matei Basara.b De ce a ucis primarului Negoiță un dud
Dudul de pe strada Matei Basarab
Asasinatul de pe strada Matei Basara.b De ce a ucis primarului Negoiță un dud
Locul în care era un dud pe strada Matei Basarab

Imprevizibilul acum e dudul. Venim cu planurile noastre mărețe, ele nu se potrivesc cu realitatea. Ce facem? Ucidem. Dudul nu era pus de nimeni, spun oamenii locului. Crescuse ca miracol al naturii într-o zonă intens circulată – e lângă Poliție, pe Udriște. Firescul naturii dăduse umbră locului și chiar și hrană prăpădiților vieții, oamenii. ce facem? Ucidem. Unde-i dudul acum? Făcut bucăți sub o tonă de moloz în groapa Glina. S-a născut singur acum 30 de ani într-un loc peste care a trecut bordura nemiloasă, croită astăzi de Primărie. e chestie de destin? Există destin? Aș zice că nu există destin, nu. Atunci ce există? Dudul nu mai există.

Cookies