World of Brazil @ Stagiunea de Jazz

de:
03 nov. 2011
0 Afișari
World of Brazil @ Stagiunea de Jazz

…” Era uma vez”…în ale noastre cuvinte: …”a fost odată ca niciodata”…

…aşa începe povestea muzicală a serii de miercuri, adică a celui de-al doilea „Act-jazz – seară braziliană” din Stagiunea de Jazz de la Teatrul Act organizată de Radio România Cultural şi Corurile şi Orchestrele Radio.

Este o poveste despre jazz-ul brazilian clădit în timp din mirosurile cauciucului natural şi al cafelei, eternele „muze agore” pentru muzicienii – literaţi copii, adolescenţi, adulţi sau bătrâni. Şi cum altfel putea veni totul, dacă nu de la sine, ca un reflex sincer asumat, mai ales că la un brazilian inspiraţia se contopeşte mai tot timpul cu mobilitatea accentuată a bossa novei, a sambei şi a adiacentelor lor, choro, forro sau frevo. Sunt cinci secole de primenire a acestei poveşti sonore rezumate şi comprimate de cvartetul stagiunii (George Natisis – pian, Vlad Popescu – baterie, Adrian Mircea Flautistu – contrabas, Cristian Soleanu – saxofoane) în care trăsăturile stilistice sunt decelate în construcţia cosmopolită a unei muzici luxuriante.

Nu mai miră pe nimeni apartenenţa invenţiilor bossei şi a sambei, datorită patentării lor clădite progresiv, cu talent abundent nativ, de către clasicii Dorival Caymmi sau Antonio Carlos Jobim, aşa cum şi cântul este firesc sub amprentele lui Gal Costa sau Joao Bosco.

Vă este promisă o seară a pulsului ritmic interior, a sunetului mulat perfect profilului unei culturi muzicale speciale, un „joga bonito” … „folha seca”… stilizate… jazzy…

…şi pentru că este o poveste – jazz, ea nu se încheie în clasicul ton autohton „şi-am încălecat pe-o şa”, ci „alegre-se com a música, a história continua”…bucuraţi-vă de muzică povestea continuă”……credeţi-ne pe cuvânt!

Cu:

Cristian Soleanu (saxofon)

George Natsis (pian)

Adrian Mircea Flautistu (contrabas)

Vlad Popescu (baterie)

Invitat din U.S.A. Dave Stamps (trombon)

Prezinta Cristi Marica

Stagiunea de Jazz este un proiect organizat de Orchestrele şi Corurile Radio şi Radio România Cultural. Gândit ca o serie de recitaluri lunare, cu tematica diferită, proiectul îşi propune să revitalizeze mişcarea de jazz din România, să creeze o scenă pentru studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, care vor exemplifica sonor istoria genului, alături de muzicieni consacraţi şi de membri ai Big Band-ului Radio. Proiectul – singurul cu o desfăşurare amplă din România – va permite unui public fidel să se familiarizeze cu istoria acestui gen şi să-i cunoască valorile, promovând totodată şi schimburile culturale, prin incinta aleasă, anume Teatrul Act. Recitalurile vor fi înregistrate şi difuzate de Radio România Cultural şi prezentate de Maria Balabaş.

Bilet: 30 lei

Cookies