ȘTIRI

Windows gratis pentru gadgeturi cu ecrane sub 9 inchi

Spre deosebire de Google, care a oferit gratuit sistemul de operare Android oricărei companii interesate să lanseze smartphone-uri sau tablete – de la gigantul Samsung până la firme mici din România precum Allview sau Evolio, Microsoft cerea bani pentru licenţele de Windows. În aceste condiţii companii din întreaga lume au evitat Microsoft, preferând în schimb Google, scrie ZF.ro.

Compania a făcut acest anunţ odată cu demonstraţia unei noi versiuni a Windows Phone, 8.1, care include printre altele o aplicaţie care permite efectiarea de căutări vocale, la fel ca Siri de pe iPhone-urile Apple. Anunţul a fost făcut de Terry Myerson, şeful diviziei de sisteme de operare a Microsoft.

Conform vicepreşedintelui Microsoft Joe Belfiore noul Windows Phone 8.1 va avea un ”centru de acţiuni”, mai exact un meniu care poate fi deschis printr-un simplu gest făcut în partea de sus a ecranului – la fel ca în cazul Android, şi care oferă acces – indiferent de numărul de aplicaţii deschise, la funcţii de bază ale sistemului de operare.

Noul sistem de operare va fi disponibil pe echipamente noi din această lună va fi disponibil ”în următoarele luni” şi pe echipamente mai vechi.

Windows are cea mai mare rată de creştere din industrie, dar chiar şi în aceste condiţii în 2018 va avea doar 7% din piaţa de echipamente mobile, faţă de 76% cât va avea Android şi 14% cât va avea Apple, conform unui raport al companiei de analiză IDC. În România, Windows a ajuns anul trecut la o cotă de peste 10% pe piaţa de smartphone-uri în lunile noiembrie şi decembrie.

Butonul ”Start” se întoarce

Terry Myerson a anunţat pe de altă parte şi că noua versiune a Windows va include din nou butonul Start, eliminat odată cu trecerea de la versiune 7 la 8, decizie criticată intens de utilizatori. Compania a prezentat şi noi versiuni ale suitei Office pentru Windows, care sunt reproiectate pentru a putea fi utilizate de pe ecrane tactile, la fel ca ediţia pentru iPad, conform Bloomberg. Noua variantă a sistemului de operare va fi disponibilă gratuit din 8 aprilie pentru clienţii care au Windows 8.1 sau Windows RT 8.1. Pentru clienţii Windows 8, actualizarea va fi disponibilă în Windows Store.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button