WIMBLEDON 2014: SIMONA HALEP are şansa să devină a doua în lume, după turneul de la Wimbledon

WIMBLEDON 2014: SIMONA HALEP are şansa să devină a doua în lume, după turneul de la Wimbledon

WIMBLEDON 2014: În urmă cu un an şi trei luni, Simona Halep spera să pătrundă în top 50 WTA şi nimeni nu anticipa progresul său extraordinar. Pas cu pas, constănţeanca a escaladat clasamentul, graţie unui tenis total. După 6 turnee câştigate în 2013, Simona bătea la porţile TOP 10, iar evoluţiile sale i-au făcut pe specialiştii să îi acorde din ce în ce mai multă atenţie. Extrem de ambiţioasă şi cu încredere în forţele sale, Halep şi-a completat CV-ul în 2014 cu turneul de la Doha, dar, mai important, cu un ultim act la Roland Garros, ceea ce i-a garantat accederea pe ultima treaptă a podiumului în clasamentul WTA.

WIMBLEDON 2014: Dincolo de tenisul de mare calitate etalat, Halep a beneficiat şi de o conjunctură favorabilă. Victoria Azarenka, singura care părea în ultima perioadă în stare să îi ameninţe supremaţia Serenei Williams, s-a accidentat şi a ratat tot sezonul, coborând în prezent până pe locul 9. Cu probleme asemănătoare se confruntă şi Na Li, cea pe care Simona speră să o depăşească la finalul turneului de la All England Lawn Tennis&Croquet Club.

WIMBLEDON 2014: În prezent, între cele două e o diferenţă de mai puţin de 1.250 de puncte, una care, în teorie, cu greu poate fi surmontată într-un singur turneu. Dar contextul este unul care să o ajute pe Simona, notează prosport.ro.

WIMBLEDON 2014: Până în sferturile de finală, cea mai redutabilă adversară a româncei este Carla Suarez, numărul 15 mondial, jucătoare pe care o poate întâlni abia în optimi. De remarcat însă faptul că iberica nu se descurcă de minune pe iarbă; din contră, zgura este suprafaţa ei favorită. Cum sportiva noastră are doar 100 de puncte de apărat (aferente turului secund de anul trecut), este de aşteptat ca ea să puncteze consistent în clasament (o semifinală ar recompensa-o cu 900 de puncte, în timp ce calificarea în ultimul act i-ar garanta 1.400 de puncte).

WIMBLEDON 2014: De partea cealaltă, câştigătoare în 2014 la Australian Open (are şi Roland Garros 2011 în palmares), Na Li este într-o situaţie ingrată. Jucătoarea din China a acces în turul trei la Wimbledon, dar a recunoscut că are în continuare probleme fizice.

WIMBLEDON 2014: De altfel, asiatica a avut trei luni de coşmar, după ce s-a accidentat înainte de Stuttgart. Din cauza unei probleme la genunchiul stâng (fusese finalistă în 2013 la competiţia din Germania), Na Li s-a retras, dar, dorind să îşi apere punctele din 2013 a forţat şi a revenit în circuit nerefăcută. În aceste condiţii sezonul pe zgură a fost unul dezastruos – a evoluat doar în trei turnee, la Roland Garros pierzând din prima rundă, în faţa Kristinei Mladenovic (Franţa) -, iar în acest moment e foarte departe de forma care a consacrat-o.

WIMBLEDON 2014: Cu 7.330 de puncte în clasament, Na Li, care nu a trecut vreodată de sferturi la Wimbledon, are de apărat 500 de puncte (în 2013, a pierdut în sferturi, în faţa polonezei Agnieszka Radwańska). Dar pe traseul său în drumul spre fazele finale stau nume importante – Caroline Wozniacki, Petra Kvitova, Venus Williams, Safarova sau Cibulkova. În măsura în care Na Li nu este în plenitudinea forţelor, putem asista cu uşurinţă la eliminarea până când competiţia va fi ajuns într-o fază avansată.

Pentru a trece de Na Li, Simona are nevoie de semifinală (ar obţine 900 de puncte), iar adversara sa să nu ajungă în sferturi sau de un ultim act la Wimbledon (recompensat cu 1.400 de puncte), iar jucătoarea din China să atingă cel mult sferturile.

WIMBLEDON 2014: Posibilul traseu al Simonei Halep la WIMBLEDON 2014

Turul 2: Lesia Tsurenko (astăzi, în jurul orei 20:00)
Turul 3: Bencic/Duval
Optimi: Zvonareva/Carla Suarez Navarro (15)
Sferturi: Ana Ivanovic (11)/Sabine Lisicki (19)
Semifinale: Şarapova/Serena Williams.