WhatsApp pierde milioane de utilizatori după actualizarea politicii de confidențialitate. Compania încearcă sa reducă pagubele

31 ian. 2021
564 Afișari
WhatsApp pierde milioane de utilizatori după actualizarea politicii de confidențialitate. Compania încearcă sa reducă pagubele
Odată cu incertitudinea adusă de noua actualizare a WhatsApp, din ce în ce mai multe persoane au început să încerce alte aplicații de mesagerie online

Modul subtil în care populara aplicație de mesagerie WhatsApp a anunțat că își modifică politica de utilizare a datelor personale colectate a stârnit un val de nemulțumiri. Din ce în ce mai mulți utilizatori încearcă aplicații similare de pe piață, fapt care a fost evident în topurile de pe App Store și Play Store.

Exodul utilizatorilor către aplicații precum Telegram sau Signal a fost atât de mare încât WhatsApp a amânat pentru moment actualizarea politicii de confidențialitate, ce trebuia să aibă loc pe data de 8 februarie. Aceștia vor derula în lunile următoare o campanie publicitară menită să reducă daunele produse de planurile inițiale de actualizare a politicilor aplicației. Scopul acestei campanii va fi informarea corectă și precisă a utilizatorilor cu privire la schimbările ce vor avea loc în viitorul apropiat.

Cifrele din primele săptămâni ale anului, un motiv serios de îngrijorare pentru WhatsApp

Potrivit The Guardian, aplicația rivală de mesagerie a WhatsApp, denumită Signal, a înregistrat 7.5 milioane de utilizatori noi în primele trei săptămâni din luna ianuarie a acestui an. O altă aplicație de mesagerie online, Telegram, se poate lăuda că a strâns aproximativ 25 de milioane de persoane care au început să folosească această platformă în prima lună a anului 2021. În ambele cazuri, statisticile arată că noii utilizatori au migrat de pe WhatsApp.

Acest fapt este vizibil în topurile aplicațiilor din Marea Britanie, spre exemplu. Potrivit companiei de analiză online App Annie, WhatsApp era la începutul lunii ianuarie a opta cea mai descărcată aplicație din Regat, în timp ce pe data de 23 ianuarie se situa abia pe locul 23 în același top. Deloc surprinzător, Signal, care pe data de 6 ianuarie nici nu se afla în top 1000 cele mai descărcate aplicații din Marea Britanie, a devenit în nu mai puțin de 72 de ore cea mai populară și mai descărcată aplicație.

„Dorim să subliniem faptul că actualizarea nu afectează confidențialitatea conversațiilor dvs. în niciun fel”, potrivit WhatsApp

Directorul politicilor publice pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa al celor de la WhatsApp, Niamh Sweeney, este de părere că exodul către alte aplicații de mesagerie online se datorează actualizării termenilor și condițiilor. Aceasta a declarat pentru The Guardian că actualizarea a avut două obiective: introducerea unor noi facilități pentru afacerile care comunică pe WhatsApp cu clienții, și „crearea unui grad mai ridicat al transparenței privind politicile anterioare ale aplicației”. „Nu vor apărea schimbări la nivelul distribuirii datelor cu aplicația Facebook”, a subliniat Niamh Sweeney.

Odată cu răspândirea printre internauți (ironic, pe WhatsApp) a zvonurilor conform cărora actualizarea de fapt permite aplicației să citească mesajele și să transmită informațiile companiei sale mamă, Facebook, WhatsApp a anunțat că va întârzia implementarea noilor termeni și condiții. „Dorim să subliniem faptul că actualizarea nu afectează confidențialitatea conversațiilor dvs. în niciun fel”, au declarat oficialii WhatsApp în cea mai recentă postare de pe site-ul aplicației, unde este specificată și data de 15 mai ca fiind momentul implementării noilor politici de confidențialitate.

Cookies