Weekendul vine cu mare artă în București. Un nou sezon expozițional la Muzeul Național de Artă Contemporană

10 dec. 2021
387 Afișari
Weekendul vine cu mare artă în București. Un nou sezon expozițional la Muzeul Național de Artă Contemporană
Weekendul vine cu mare artă în București. Un nou sezon expozițional la Muzeul Național de Artă Contemporană

Din 9 decembrie 2021, MNAC a deschis  al doilea sezon expozițional al anului care marchează două decenii de la apariția primului muzeu național de artă contemporană din România. Noul sezon este dominat de expoziții cu caracter retrospectiv și reprezintă un amplu exercițiu de reevaluări și recuperări geografice. Așadar, weekend-ul și sărbătorile vin la București cu cea mai prețioasă și mai importantă artă contemporană. Tot ce vă așteaptă la MNAC din București, toată frumusețea, în prezentarea directorului Călin Dan, mai jos.

Călin Dan, director MNAC: “ În speranța că putem reactiva împreună normalitatea și bucuria vieții culturale neintermediate de spațiul digital, am plăcerea de-a vă invita, începând cu data de 9 decembrie, să vizitați noul sezon expoziţional al Muzeului Naţional de Artă Contemporană”.

Vedeți mai jos cum a fost pregătită expoziția care s-a deschis ieri, making-of de mare artă:

afis, mnac
„Putem reactiva împreună normalitatea și bucuria vieții culturale neintermediate de spațiul digital”, afis MNAC.

Am onoarea de a curatoria o impresionantă retrospectivă Ion Grigorescu, aproape imposibil de cuprins chiar și în cel mai generos spațiu expozițional al muzeului”

Călin Dan, director MANC: “Acest sezon, care aruncă o privire de ansamblu asupra operelor unor artiști foarte importanți, proveniți din zone culturale și generații diferite, este dominat de expoziții cu caracter retrospectiv, de reevaluări și recuperări geografice. Am onoarea de a curatoria la MNAC o impresionantă retrospectivă Ion Grigorescu, aproape imposibil de cuprins chiar și în cel mai generos spațiu expozițional al muzeului. Expoziția are ambiția de a așeza în centrul ei omul care-l dublează pe artist: o personalitate complexă și complicată, un vizionar, un rebel, un incomod. Un creator care a produs necontenit timp de peste 50 de ani ne oferă o imagine exhaustivă a tematicilor, problematicilor, obsesiilor și idiosincraziilor sale”.

afis, mnac

Márta Jakobovits, ceramica – domeniu care și-a pierdut poziția centrală avută în anii ’60-’70 – își va recăpăta rolul principal”

Călin Dan, director MNAC: “Orădeanca Márta Jakobovits este o artistă extrem de creativă din comunitatea de limbă maghiară, cu mult umor și multă ingeniozitate tehnică. Datorită ei, ceramica – domeniu care și-a pierdut poziția centrală avută în anii ’60-’70 – își va recăpăta rolul principal în amplul spațiu de la parterul muzeului. Mircea Stănescu a trăit și a activat toată viața în Sibiu și Cisnădie, unde a acumulat în mod aproape “subteran” opere impresionante: desene, grafică, pictură, colaje, montaje și fotografii. Nodul central al expoziției este reprezentat de lucrări cu dimensiuni intimidante, cu atât mai uimitoare cu cât au fost create într-un apartament de bloc, în care accesul se făcea pe o scară îngustă, care nu permitea trecerea cu o pânză mai mare de 2 metri”.

afis, mnac
Mircea Stănescu a trăit și a activat toată viața în Sibiu și Cisnădie, unde a acumulat în mod aproape “subteran” opere impresionante: desene, grafică, pictură, colaje, montaje și fotografii.

Clujeanul Șerban Savu reprezintă un pariu: este fix opusul artistului la care te-ai gândi să se lupte cu spațiul ostil din Sala de Marmură”

Călin Dan, director MNAC: “Clujeanul Șerban Savu reprezintă un pariu: este fix opusul artistului la care te-ai gândi să se lupte cu spațiul ostil din Sala de Marmură. După lucrarea singulară și monumentală a lui Ciprian Mureșan din sezonul trecut, Savu vine cu lucrări de mici dimensiuni și cu o machetă a blocului în care s-a născut și a crescut, pe calcanul căreia a realizat un mozaic în stilul epocii. Expoziția „Young Artists Connections ‘21” continuă direcția curatorială a muzeului în care spațiul expozițional de la ultimul etaj este dedicat creatorilor din noul val”.

afis,mnac
“Orădeanca Márta Jakobovits este o artistă extrem de creativă din comunitatea de limbă maghiară, cu mult umor și multă ingeniozitate tehnică”.
Intreaga echipă MNAC vă dorește să aveți un 2022 mai liniștit, mai inspirat și plin de artă contemporană”

Călin Dan, director MANC: “Și, pentru că încheiem anul într-o notă optimistă și creativă cu un nou sezon expozițional, întreaga echipă MNAC vă dorește să aveți un 2022 mai liniștit, mai inspirat și plin de artă contemporană”.

Mircea Stănescu a trăit și a activat toată viața în Sibiu și Cisnădie, unde a acumulat în mod aproape “subteran” opere impresionante: desene, grafică, pictură, colaje, montaje și fotografii.
Muzeul încurajează vizitatorii să improvizeze pe terasă picnicuri pentru cei mici și cafele cu lapte la termos pentru cei mari

Sezonul include și o expoziție satelit pe care o puteți vedea la Combinatul Fondului Plastic din București, Str. Băiculești 29. Expoziția de grup SIMȚI ∼ ALUNECI ∼ CÂNȚI (organizatori: MNAC și TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer; curator: KILOBASE BUCHAREST) urmărește contextualizarea practicilor artistice care pot fi înțelese în cadrul teoretic queer ca multitudine de moduri de exprimare specifice unei minorități sociale marginalizate, alături de discursurile vizuale și demersurile critice care deschid calea către o posibilă chestionare a sistemelor de oprimare și a normelor. Expoziția se va extinde în mai multe spații din oraș: The Institute, Malmaison, SwitchLab, Suprainfinit, în perioada decembrie 2021 – ianuarie 2022.

Cafeneaua muzeului rămâne închisă pentru o perioadă nedeterminată. Terasa, fără servicii de cafenea, este deschisă pentru vizitatori în timpul programului. În situația curentă, muzeul încurajează vizitatorii să improvizeze pe terasă picnicuri pentru cei mici și cafele cu lapte la termos pentru cei mari.

CONDIȚII DE SIGURANȚĂ COVID-19 la MNAC

Muzeul poate fi vizitat doar cu respectarea condițiilor de siguranță impuse de COVID-19. Pentru siguranța și protecția vizitatorilor, este necesară prezentarea unui Certificat de vaccinare COVID, sau un test negativ (Anti-Gen sau PCR) făcut într-un interval de 48 de ore înainte de acces, în concordanță cu condițiile de siguranță impuse de contextul pandemic. Sponsori: BRD Groupe Société Générale, Greentek & DARA LightingCrama OprișorPolicolor RomâniaGrup Transilvae, Molotow, ProfiArt, UniCredit Bank, Vitamin Aqua

Parteneri: Cărturești, Editura Arthur, Editura Frontiera, Editura Cartea Copiilor, Editura Litera, Energiea, Elle România, FEEDER.ro, GOKID.ro, Grupul Editorial Corint, Igloo media, Librăria Mihai Eminescu, Libraria Seneca Anticafe, Mercure Hotels Bucharest Unirii, National Geographic Romania, Revista ARTA, RFI Romania, Radio Guerrilla, Revista Zeppelin, Propagarta, Supereroi printre noi, The Institute, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți București Intrarea se face pe baza biletului de acces în muzeu. Biletele pot fi achiziționate și on-line. Orarul de vizitare îl puteți consulta pe www.mnac.ro

 

Cookies