WC public transformat în restaurant de un politician, în Grădina Icoanei FOTOGALERIE

de:
10 aug. 2011
119 Afișari
WC public transformat în restaurant de un politician, în Grădina Icoanei FOTOGALERIE

În urmă cu mai bine de cinci ani, consilierul local Sector 2, Siviu Măndescu, care deţine în prezent şi funcţia de prim-vicepreşedinte al UNPR Sector 5, a închiriat o bucăţică de teren în Parcul Grădina Icoanei, pe care a construit o toaletă publică. Tranzacţia s-a făcut prin intermediul firmei Nexus Prod SRL unde este unic acţionar soţia acestuia, Alina Măndescu.

Ulterior, beneficiind de sprijinul colegilor din Consiliul Local Sector 2, consilierul Măndescu s-a extins până la o suprafaţă de aproximativ 180 de metri pătraţi de teren în acelaşi parc unde, în asociere cu societatea Gargantua SRL, controlează terasa-restaurant cu acelaşi nume. Zona este una exclusivistă, în apropiere de Piaţa Romană, pe colţ cu sediul organizaţiei de Bucureşti a UNPR. (Vezi foto).

Voturi „pro” pentru o bere la restaurant

Recent, Consiliul Local Sector 2 a aprobat valoarea redevenţei minime anuale pe care Măndescu trebuie să o plătească la primărie: 4.303 euro pe an. Suma, comparabilă cu chiria pentru un apartament cu două camere într-o zonă similară din Bucureşti, a stârnit însă reacţii adverse din partea unor reprezentanţi din Consiliu. Astfel, preşedintele de şedinţă Eugen Popp de la PNG a cerut modificarea metodei de calcul a sumei minime de plată printr-un amendament. „Redevenţa este infimă. Propun ca redevenţa să fie 5% din valoarea totală a imobilului”, a spus Popp. În apărarea lui Măndescu a sărit însă secretarul Sectorului 2, Toma Șutru.„Investiţia realizată acolo are la bază atât o dispoziţie a primarului general cât şi o hotărâre de Consiliu General a Municipiului Bucureşti care se referă la amenajarea acestor toalete care se află în administrarea consiliilor locale de sector şi, în baza acestor acte administrative, s-a realizat şi investiţia de acolo din zonă”, a explicat Șutru care a fost completat de primarul Neculai Onţanu (UNPR) care a precizat că „este o terasă peste un WC public care a fost acolo”.

În rumoarea creată în sala de şedinţe, s-a distins însă apelul făcut cu o voce gravă de către consilierul PSD, Cristinel Iliescu: „Lasă, mă, că dă Silviu o bere”. Deşi a criticat valoarea mică a preţului de închiriere, consilierul local Florin Melciu (PNL) a cedat şi el la presiunile colegilor. „Haideţi să fim serioşi. Vă aduc 50 de contracte să vedeţi cam cât este metrul pătrat. Dar, fiind colegul nostru, trebuie să-i dăm o mână de ajutor. Eu sunt pentru”, a concluzionat Melciu, după care inclusiv preşedintele de şedinţă Popp şi-a retras amendamentul.

Cu musca pe căciulă, şi-a revendicat afacerea

Contactat de reporterii B365.ro, consilierul local Silviu Măndescu a negat iniţial orice implicare în afacerea din parcul Grădina Icoanei. „Nu ştiu, chiar nu ştiu despre ce este vorba. Vă rog să mă credeţi”, a spus acesta. După ce i-au fost puse în faţă actele de la Registrul Comerţului, care atestă că soţia sa este unic acţionar la firma Nexus prod SRL, Măndescu nu a mai fost la fel de vehement. „E o coincidenţă de nume. Nu v-aţi documentat bine”, s-a disculpat consilierul. Când reporterii B365.ro i-au adus la cunoştinţă faptul că sediul declarat al SC Nexus Prod SRL este acelaşi cu cel unde funcţionează terasa-restaurant Gargantua din parcul Grădina Icoanei (Vezi document), Măndescu şi-a amintit brusc despre business. „Și ce? N-avem voie să ne asociem? Unul vine cu spaţiul, altul cu know-how-ul. Eu nu ştiu să fac sarmale, ei se pricep la asta”, a argumentat consilierul care a adăugat că nu vede nicio problemă de moralitate în faptul că Consiliul Local Sector 2, din care el face parte, aprobă un proiect de hotărâre de care beneficiază direct soţia sa. „Eu nu am fost la şedinţa de Consiliu când s-a votat redevenţa. Am lipsit. Nu e nicio incompatibilitate. Dacă eram prezent şi îmi exprimam votul, atunci era o problemă”, a motivat Măndescu.

Afacere cu iz de ilegalitate

În privinţa obligativităţii privind declararea averilor, Măndescu are însă o mare problemă. Deşi soţia sa, Alina Măndescu, este unic acţionar la Nexus Prod SRL, consilierul nu a completat nimic despre asta în declaraţia de interese. (Vezi document) „Asta chiar nu ştiam. Știam că trebuie numai proprietăţile (n.r. – terenurile). O să trec şi acţiunile în declaraţie că nu am nimic de ascuns”, a concluzionat Măndescu. Pe site-ul Primăriei Sectorului 2 nu au fost făcute însă modificări în documentele care îl vizează pe Măndescu. Potrivit prevederilor legale în vigoare, consilierul local riscă o amendă de până la 2.000 de lei şi sesizarea din oficiu a ANI.

Consilierul local mai are însă şi alte afaceri pe care nu le-a declarat în documentul de avere. Silviu Măndescu este acţionar la firmele Nexus Trading Co SRL Bucureşti, Total Clean SRL, Black Sea Trading International SA şi Sterling White International SRL, unde deţine diverse procente de participaţiuni.

Conform ultimei declaraţii de avere, semnată de Măndescu în iunie 2011, acesta deţine două terenuri şi două case, nu are niciun autoturism, însă posedă bijuterii şi ceasuri evaluate la peste 20.000 de euro. Familia consilierului local se laudă cu două conturi bancare în care se găsesc 500.000 de euro, datoriile celor doi soţi fiind în cuantum de 140.000 de euro.

La capitolul venituri, Silviu Măndescu a menţionat doar indemnizaţia de consilier local în cuantum de 6.000 de lei pe an şi salariul de director la SC Nexus Prod SRL, la care se adaugă salariul soţiei de la aceeaşi firmă de 30.000 de lei pe an.

Cookies