Watch out! Ce date urmărește sistemul Big Brother, camerele video montate în 19 intersecții din București. Lista completă a indicatorilor monitorizați

03 ian. 2023
28619 Afișari
Watch out! Ce date urmărește sistemul Big Brother, camerele video montate în 19 intersecții din București. Lista completă a indicatorilor monitorizați
Watch out! Ce date urmărește sistemul Big Brother, camerele video montate în 19 intersecții din București. Lista completă a indicatorilor monitorizați/ FOTO: Captură sistem Automatic Number Plate Recognition

Bucureștiul are începând din 29 decembrie 2022 un sistem funcțional de tip Big Brother de supraveghere video 24/24 de ore, montat pe stâlpii din 19 intersecții.

Monitorizate sunt arterele rutiere de la intrările/ieșirile în/din București, de la toate punctele cardinale, iar sistemul are rolul atât de monitorizare a traficului și a încălcărilor codului rutier, dar mai ales de identificare a posibililor infractori, a fugarilor și dispăruților.

Sistemul de monitorizare a traficului rutier de tip ANRP (Automatic Number Plate Recognition) urmărește permanent căile de acces/ieșire în/din București și livrează în timp real date pentru Poliție și alte instituții abilitate, care să poată, la rândul lor, să întervină în timp real pentru a combate faptele antisociale, se arată în descrierea licitației în SICAP, anterioară montării de camere video.

Camerele au fost instalate pe stâlpii de iluminat existenți sau alte structuri, cum ar fi pasarelele pietonale și transmit 24/24 date către serverul central, aflat la sediul Administrației Străzilor. Administrația le împărtășește cu instituțiile abilitate.

 

Lista completă. Ce indicatori monitorizează camerele:

Detectare țintă: Detectarea de vehicule cu motor și vehicule fără motor

Detectare facială: Detectarea feței șoferului și a pasagerului din dreapta șoferului

Recunoaștere plăcuță de înmatriculare: Recunoaște plăcuțele de înmatriculare

Recunoașterea tipului de vehicul: Suportă recunoașterea vehiculelor de dimensiuni mari, mijlocii si vehicule mici precum și motociclete, în versiunea de bază.

Recunoaștere culoare vehicul: Suportă recunoașterea alb, portocaliu, roz, negru, roșu, galben, gri, albastru, verde, violet, maro, și argintiu-gri

Încălcare reguli vehicul ~ instantanee: Modul ANPR: Viteza excesivă, viteza sub limită, Lipsa centura siguranță, vorbit la telefon, E-politie modul: Alergare pe culoarea roșie, depășire viteza încălcare reguli vehicule fara motor ~~ instantanee: Lipsa cască de siguranță

Detectarea fluxului de trafic: Acceptă statistici (pe tip de bandă și pe perioada de timp) despre fluxului de vehicule, viteza medie, tipul vehiculului, gradul de ocupare, lungimea medie a cozii

Metadate video: Autovehicul cu motor: plăcută, tip, culoare, logo si serii de vehicule;

Lipsă centura de siguranță; vorbit la telefon în timp ce conduce. Vehicul fără motor: Tip (vehicul fără motor sau pieton), purtare casca de siguranță sau nu.

 

Ce fețe va recunoaște sistemul Big Brother

Componenta de detectare facială a ridicat semne de întrebare, având în vedere că scanarea chipului ar putea încălca regulile GDPR. Pe de-o parte sunt identificați șoferii care încalcă regulile de circulație, astfel:

„Procesul-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii contravenționale se întocmește în lipsa contravenientului, după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul, menţionându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori sau a obiecțiunilor contravenientului, ca înscris în formă electronică”.

Pe de altă parte sunt identificate persoanele din dreapta. Experții din poliție au explicat, pentru Adevărul, faptul că sistemul va recunoaște, pe baza trăsăturilor faciale, doar condamnații, persoanele urmărite şi dispăruții.

„Persoane care au fost condamnate, persoane care au dobândit calitatea procesuală de suspect, persoane dispărute, persoane cu identitate necunoscută şi persoane decedate cu identitate necunoscută. Sunt singurele categorii de persoane ale căror date se vor regăsi în baza de date NBIS. În cadrul cerinţelor tehnice ale acestui sistem nu sunt prevăzute posibilităţi de interconectare cu camere video de niciun fel, fie că sunt publice sau private. Mai mult decât atât, sistemul nu va accepta înregistrări video care să fie încărcate în aplicaţie, astfel încât să fie extrase imagini faciale de persoane. Singurul lucru care va putea fi încărcat în soluţia de recunoaştere facială este reprezentat de imagini statice, deci sistemul nu va monitoriza absolut nimic. Mai puţin de 0,4% dintre poliţişti vor opera acest sistem, doar poliţişti criminalişti, şi îl vor accesa exclusiv pe bază de nume de utilizator şi parolă”, a afirmat comisarul-şef Valentin Epure, director adjunct al Institutului Naţional de Criminalistică (INC).

Șoferii sunt anunțați unde sunt camerele video. Locurile în care vor fi plasate vor fi obligatoriu semnalizate prin montarea, înaintea locului amplasării, a unui indicator de informare.

 

Lista completă a celor 19 intersecții/căi de acces monitorizate în București:

1. Intersecție Sos Odăii – Sos București Targoviste

2. Intersecție Sos Odăii – Sos Bucuresti-Ploiești

3. Intersecție calea ferata – Sos Pipera

4. Intersectie A3- Str Gherghitei

5. Intersectie Bd. Dimitrie Pompeiu – Sos Petricani

6. Intersecție Intr. Andronache – Sos Andronache

7. Intersecție Sos Andronache -Sos Colentina

8. Intersectie Sos Fundeni – Aleea Lacului

9. Intersecție Sos Pantelimon – Str Gara Catelu

10. Intersectie Bd Theodor Pallady – Str. Drumul intre Tarlale

11. Intersecție bd Unirii- Str Nicolae Teclu

12. Intersecție Sos Olteniței – Str Cheile Turzii

13. Intersectie Sos Berceni – DNCB

14. Intersecție Sos Giurgiului – Str Căruței

15. Intersecție Bd. Măgurele – Str. Santimbru

16. Intersecție Sos Alexandriei – Str Aliman

17. Intersecție Prelungirea Ghencea DNCB

18. Intersecție DNCB – Bd luliu Maniu

19. Intersecție DNCB – Sos Chitilei.

Traficul bucurestean este supravegheat video din luna martie 2007, însă nu la fel de complex. Toate imaginile primite prin intermediul camerelor video, sunt supravegheate non-stop de la un terminal situat pe bd. Vasile Milea.

Aici puteți găsi toate intersecțiile monitorizate.

Îți mai recomandăm și:

Cookies