Bună dimineața, dragi cititori, și bine v-am regăsit într-o nouă zi de, teoretic, primăvară, dar practic încă nu știm dacă să ne schimbăm cauciucurile de iarnă cu alea de plecat la mare, fiindcă poate – cine știe? – ninge de 1 iunie.
E o perioadă bună pentru multe lucruri: frecat geamurile pană strălucesc, doar ca să le plouă în aceeași după amiază sau depunerea declarațiilor de mai la ANAF, pentru că cineva trebuie să se ocupe să meargă bine lucrurile în țara asta și cine altcineva decât noi, middle class-ul de pe axa Berceni–Pipera, ar putea să facă asta?
E o perioadă foarte bună și pentru hobby-uri noi. Gătitul, care a intrat într-un con de umbră de la lockdown încoace, atunci când toată lumea intrase într-o frenezie de făcut banana bread, atât din plictiseală, cât și ca să nu își ucidă partenerul de viață prin casă, este din nou în atenția bucureștenilor. Asta se întâmplă probabil datorită unui val de postări idilice pe Instagram cu ridichi din piețe, care se întâmplă în fiecare primăvară, cumulat cu revelația multora că, dacă mai nou un șnițel costă 150 lei, dacă îți plac mult șnițelele și le comanzi de două ori pe zi pentru tine & familie, nu o să mai plecați în concediu niciodată și o să vă petreceți vara în fața blocului la picnic și o să întrebați vecinii cum a fost în Grecia.
Așa că, pentru aceia dintre dumneavoastră care tocmai au ajuns la Obor cu planuri mari de cină, dar sunt cu mâinile în șold întrebându-se cum se face chestia asta, iată câteva ponturi pentru succes:
1. Filozofic vorbind, întregul este mai mult decat suma părților, dar în cazul de față părțile alea contează, iar ce înseamnă asta e că ingredientele sunt importante, de obicei. Cu cât sunt mai de calitate ingredientele, cu atat mâncarea o să fie mai bună. Asta nu se aplică, desigur, la cartofi prăjiți, care sunt cea mai frumoasă invenție a Universului fiindcă orice cartofi ați prăji, vor fi superbi, dar se aplică la friptură, prăjituri, legume proaspete, lactate.
2. Găsiți un rolemodel și învățați de la el. Jumătate din oamenii care vor găti în această viață au prins ideea în copilărie de la mame/bunici, restul știu de la Jamie Oliver.
În anul în care am învățat personal să gătesc, ziua mergeam la muncă, noaptea mă uitam la emisiunile lui Jamie, apoi dormeam două ore pe noapte și în weekend chemam prietenii la mine ca să le arătce bucătăreasă excepțională am devenit. Asta în mare însemna că ei trebuia să înghită porc prăjit cu piersici din compot și să mă laude, apoi să li se facă rău.
3. O să eșuați în moduri spectaculoase și o s-o luați de la capăt. O să încercați să vă impresionați noul iubit facând pui chinezesc cu alune o să ajungeți cu el la spital cu toxiinfecție, fiindcă nu ați gătit carnea suficient. Prietenii voștri o să mănance brioșe crude la interior. Toate acestea vor păli în fața momentelor în care vă iese o rețetă bine și vă dați seama că sentimentul nu se compară cu nimic.
4. Când prăjiți chestii în unt, puneți și puțin ulei de floarea-soarelui în tigaie, fiindcă untul are o temperatură mai joasă de ardere și uleiul o ridică.
5. Când faceți prăjituri, regula spune că ouăle trebuie să fie la temperatura camerei. O să uitați asta de fiecare dată, o să le punețidirect din frigider și, în 90% din cazuri, nu o să fie nici o problemă. Mai puțin la anumite deserturi, ceea ce ne duce la:
6. Bezeaua nu iese cand vreți voi, iese când are ea chef. Bezeaua e Linda Evangelista deserturilor, care nu se dă jos din pat dimineața dacă nu sunt îndeplinite anumite condiții. Cred că oamenii care spun că le iese Pavlova cum trebuie fie sunt patiseri profesioniști, fie mint.
Există atâția factori care pot duce la eșecul unei bezele: a adiat vântul puțin în bucătărie peste castronul cu albușuri, ouăle nu aveau ce temperatură trebuie (dar oricum nu știm care e aia), voi o să aveți o cădere emoțională și amidonul o să simtă afectiv chestia asta – orice se poate întâmpla. Soluția? Renunțați și faceți cheesecake.
7. Gătiți ce vreți și nu lăsați cuvintele ‘guilty pleasure’ să vă iasă vreodată pe gură. Nu există ceva care să aducă plăcere și care să fie guilty în acelați timp, doar dacă plăcerea voastră e să dați oamenilor în cap pe stradă, caz în care discutăm de alte probleme.
Și când terminați cheesecake-ul ăla, așteptăm o felie la redacție.
Nota B365.to – Tot Oana, mai jos: