Vreți să știți cum arată o degustare de vinuri „în orb”, acasă, între prieteni? Secretele artei de a bea în București, direct de la adevărații cunoscători, right here, right now

14 feb. 2021
275 Afișari
Vreți să știți cum arată o degustare de vinuri

Există în București o lume despre care știam că există, dar nu o cunoașteam prea bine. Lumea celor tineri, activi, smart, a celor care își câstigă singuri banii, creativi, inteligenți, cei care fac orașul să se miște, să se învârtă chiar și în jurul Soarelui, dacă trebuie. Cei cu pasiuni și gusturi rafinate cărora le place să trăiască și știu să trăiască. Lumea celor care cred în “art de vivre”, arta de a trăi în București. O să-i prezint aici, pe măsură ce o să mă împrietenesc cu ei. Cu poveștile, gândurile și entuziasmul lor. Cu dragostea lor reală, sinceră și necondiționată pentru București. Astăzi, povestea unui antreprenor pasionat, printre multe altele, și de vinuri.

Nichifor Zăbavă. 36 de ani. Fost corporatist, actualmente antreprenor. Lucrează în domeniul roboților industriali și al mașinilor cu comandă numerică. Mai nou, participă la cursurile de vin WSET, despre care am scris aici – Degeaba bei vin în București, dacă nu știi ce bei. Cum poți să obții o diplomă de expert in vin, recunoscută în 70 de țări, ceva WOW pentru HoReCa  – și omul a ajuns deja la nivelul doi. Mai are două level-uri, că atâtea s-au inventat. Probabil că, dacă școala de vin ar fi avut zece niveluri, s-ar fi înscris la toate. Pentru că îi place să învețe și să câștige ceva din ce învață. Pentru că nu are chef să piardă timpul. În pandemie, în lockdown, în timp ce mulți dintre noi stăteam în case speriați și spălam pâinea cu spirt și dădeam puiul cu detergent, Nichifor Zăbavă descoperea aroma tuturor fructelor din lume într-un singur pahar cu vin.

Degustare in pandemie, foto Nichifor Zăbavă.

Am decis că lockdown-ul să nu fie o așteptare, ci un timp fructificat”

Lockdown-ul ne-a dat mai mult timp pentru noi, pentru familie și prieteni. Timpul a stat în loc, nimic nu mai era pe grabă, nimic nu trebuia făcut ieri, multe deadline-uri și task-uri au fost complet puse pe hold. Sunt un om care a descoperit atunci toate fructele într-un pahar de vin. Care a fost curios să descopere mai mult și care a decis că lockdown-ul să nu fie o așteptare, ci un timp fructificat. Vreau să continui pasiunile și să le perfecționez cât de mult se poate. Nu știu unde duc drumurile, însă pas cu pas te apropii de un țel”, îmi spune Nechifor Zăbavă, surprins de inițiativa mea de a-i lua interviu pe o tema atât de neserioasă. Ce e aia să îi iei un interviu unui om despre cum bea el vin și ce fel de vin bea? Ziariștii au altă agendă, fac interviuri cu politicieni, primari, somități medicale, bla bla. Ba da, vinul e important pentru că acum 5000 de ani, grecii și romanii comunicau direct cu Zeii după câteva pahare.

Un om care nu ar pleca niciodată din Bucuresti. „Aici am totul”.

Nichifor Zăbavă este bucureștean și are orașul în sânge, că doar s-a născut și a copilărit în Berceni. A trăit câte două sau trei săptămîni în orașe diferite din Europa, așa procedează când pleacă în vacanță, închiriază un apartament și stă mai mult, ca să înțeleagă mai bine orașele, să le simtă. Nu se vede trăind în altă parte, doar în București. Aici are totul, bussinesul, familia, viața si vinurile.

Încearcă să privești Bucureștiul prin ochii unui turist, nu are cum să nu îți placă”

Înainte de a critica orașul încearcă să te uiți câți turiști are și ce zic acei oameni despre București. De ce aleg acest oraș și de ce continuă să crească numărul turiștilor? Încearcă să privești Bucureștiul prin ochii unui turist și nu are cum să nu îți placă. Ai o varietate foarte mare de viață culturală, de viață de zi și viață de noapte. Ai oameni primitori și frumoși, ai restaurante, baruri, cluburi, evenimente și concerte. Ai parcuri cum puțini au, dar și contraste mari de nou lângă vechi, modern lângă tradițional, bogat lângă sărac. Un amalgam de locuri și de oameni. Am făcut teste de a trăi în diverse orașe ale lumii, ca un localnic, și Bucureștiul nu este cu nimic mai prejos de ele”, spune Nichifor.

B365: Avem o cultură a vinului în București?

Nichifor Zăbavă: “Avem ce dorim să vedem că avem, și câteodată, fără a cerceta, ne resemnăm și spunem că avem prea puțin. Cultura vinului la români este altfel decât cultură vinului la francezi, italieni sau spanioli. Este a românilor și da, avem wine bar-uri și restaurante unde vinul este vioara întâi. Avem și o istorie pe care trebuie să o redescoperim și să o spunem mai mult. Avem oameni care au aceasta pasiune și care ne-o împărtășesc”.

Degustarile in orb, oooo, ce surpriza, foto Nichifor Zăbavă.

Oooo, ooo, degustările în orb, ce surprize plăcute!”

B365: Faci degustări de vin, acasă, cu prietenii. Sună foarte misterios, ca la masonerie…

Nichifor Zăbavă: “Ooo da! Degustările… ce surprize plăcute. Suntem câteodată 5, câteodată 6 pieteni care setăm un buget, un tip de vin și o seară pe luna. Fiecare anunță vinul pe care îl aduce iar soțiile ne sunt complice, dar și arbitri. Ele sunt cele care decantează vinurile, numerotează decatoarele și fac punctajele, fără implicarea noastră. Încercăm să respectăm cât mai mult metodele de jurizare din concursuri și, la final, venim cu discuțiile. Așa am învățat că ambalajul sau prezentarea nu contează, că Vivino nu are intotdeauna dreptate, că vinurile se beau unul lângă altul pentru comparație pentru că degustate separat, toate pot fi bune. Și după degustare, trebuiesc și băute și dacă bem, să și mâncăm. Și să mâncăm în funcție de ce bem și astfel, descoperim combinații excelente. Și mai desfacem, mai încercăm o sticlă din degustările anterioare, ca să comparăm câștigătorii și, uite așa se nasc povești”.

B365: E o pasiune costisitoare?

Nichifor Zăbavă: “Poate fi, dar fiecare are puterea să discearnă sau să își impună o limita. Pentru a compara vinurile trebuie să le bei și pe cele bune, dar și pe cele proaste, și pe cele scumpe, dar și pe cele ieftine, și s-ar putea ca cele scumpe să nici nu îți placă”.

B365: Vinul poate să îți schimbe viața?

Nechifor Zăbavă: “Dacă decizi să i te dedici, da. Dacă dorești asta, da. Dacă vrei doar ca mâncarea ta să aibă un pairing mai bun, poate nu. Nu am cunoscut oameni din lumea vinului care să nu vorbească cu pasiune despre el. După ce ajungi să îl înțelegi, nu ai cum să nu doresti să afli mai mult. De ce unele sunt mai bune ca altele? Care sunt reperele, standardele? Ce îl face pe unul mai bun și pe altul mai prost și de ce trebuie să fim toți de acord cu asta? Cum se fabrică unul și cum se fabrică altul? De ce unii oameni sunt mai pricepuți și ce au descoperit ei? Dacă ai măcar una din întrebările astea în gând, da, vinul îți poate schimba viața”.

În București, indiferent de oră, ai ceva de făcut. Te plictisești doar dacă nu cauți ceva”

B365: Să ne întoarcem la oraș, la București. Îți place vibe-ul lui? E un oraș de petrecăreți?

Nichifor Zăbavă: “Acum mai puțin, că e pandemie, dar oamenii petrec, și bucureștenii parcă petrec mai mult ca alți europeni. Avem terase sau restaurante care se transformă în cluburi, avem cluburi și petreceri corporatiste, after-party-uri, festivaluri street food, bere sau restaurante cu lăutari. Indiferent de ora, ai ceva de făcut. Da, este un oraș cosmopolit și îmi place tare mult. Te plictisești doar dacă nu ai inspirația să cauți ceva de făcut”.

Până dată viitoare, la “Art de vivre în București” cu B365.ro, va doresc să vedeți, să urmariți  si să comandați numai partea plină a paharului.

Cookies