Vreți o casă la 13 eurocenți? Un orășel din Croația a pus case la vânzare pentru a atrage locuitori

29 iun. 2021
175 Afișari
Vreți o casă la 13 eurocenți? Un orășel din Croația a pus case la vânzare pentru a atrage locuitori

Municipalitatea din orașul croat Legrad a recurs la vânzarea de case pentru prețul de 1 kuna, adică undeva pe la 65 de bani ca măsură extremă în vederea atragerii de noi locatari. În acest sens, autoritățile croate oferă atât fonduri pentru reparații. Până acum au fost puse spre vânzare nu mai puțin de 19 astfel de imobile aflate în stare avansată de degrarare, dintre care 17 au ajuns deja în posesia noilor cumpărători.

Te-ai gândit vredată ce poți face cu banii de-o gumă sau de o pungă de la Mega? Ei bine, municipalitatea unui oraș din nordul Croației vinde case abandonate și aflate în stadiu de defe pentru numai 1 kuna (13 eurocenţi). Scopul este să atragă noi rezidenţi, pentru a încerca să contracareze scăderea demografică semnificativă din regiune, potrivit Adevărul.

Deși poziționarea este pitorească, localitatea se află în degradare

Pe numele său, Legrad, a fost în urmă cu un secol una dintre cele mai importante localități din țară, fiind a doua cea mai mare localitate din punct de vedere al mărimii de pe teritoriul Croației. Din păcate, orașul a căzut în uitare și nepăsare de la destrămarea Imperiului Austro-Ungar.

„Am devenit un oraş de frontieră cu puţine legături de transport către alte locuri. De atunci, populaţia a scăzut progresiv”, a explicat declinul primarul localităţii, Ivan Sabolici.

Împrejmuit de câmpuri verzi şi păduri, încadrat într-un peisaj de poveste oraşul este situat în apropierea frontierei cu Ungaria şi găzduiește circa 2.250 de suflete în prezent, acum 70 de ani numărul de locuitori era dublu însă.

În cadrul primei sale tentative de a atrage noi locuitori, primăria scos la vânzare 19 case abandondate pentru preţul derizoriu, de-a dreptul simbolic de 1 kuna (13 eurocenţi). Până în accest moment, 17 proprietăţi au fost vândute, conform Reuters. Casele propuse sunt în diverse stadii de degradare și necesită investiții serioase pentru a te putea muta în ele. În timp ce unele sunt distruse pe jumătate, fără ferestre şi uşi,  pereţii acoperiţi de mucegai.

Câți bani oferă primăria din Legrad celor care decid să se mute

Municipalitatea oferă 25.000 de kuna (3.330 de euro) pentru lucrările de renovare dar mai există o ofertă, şi anume să acopere 20% din preţ sau până la 35.000 de kuna (4.670 de euro) pentru cei care mai cumpără încă o astfel de locuință.

Însă noii proprietari trebuie să îndeplinească anumite condiţii. În primul rând, trebuie să aibă stabilitate financiară şi cel puţin 40 de ani. În al doilea rând, trebuie să garanteze că o  să locuiască cel puţin 15 ani în localitate.

Potrivit primarului localității, Ivan Sabolici, această campanie de achiziționat locuințe la bani de nimic a avut succes mai ales la persoanele de peste hotare.

„După câteva reportaje în media despre acţiunea noastră, am primit cereri pentru case din ţări foarte îndepărtate precum Rusia, Ucraina, Turcia, Argentina sau Columbia”, a spus el.

În afară de telemuncă, orăşelul poate oferi doritorilor locuri de muncă în industria alimentară, prelucrarea lemnului sau a metalelor.

Danijel Harmnicar, tată a doi copii, se numără printre primii 17 noi localnici care au achiziţionat o casă de 1 kuna pentru familia sa.

„Este mult mai plăcut să trăieşti în propria casă decât să fii chiriaş. Nu este o problemă să rămân 15 ani aici, nu am intenţia să locuiesc în altă parte”, a declarat el pentru Reuters.

Cookies