Vreţi ca din bugetul Primăriei să se finanţeze Catedrala Neamului? ONG-urile cer dezbatere publică

de:
23 iun. 2011
0 Afișari
Vreţi ca din bugetul Primăriei să se finanţeze Catedrala Neamului? ONG-urile cer dezbatere publică

„Solicitam Primarului General Sorin Oprescu sa organizeze o dezbatere publica cu privire la intentia sa de a dona din bugetul Capitalei suma de 10 milioane lei Bisericii Ortodoxe Romane. Avand in vedere ca donatia se va face din bani publici, consideram ca subiectul trebuie dezbatut si decis public.” – se arată în comunicatul remis de ONG-uri, în frunte cu Agenţia de Monitorizare a Presei, redacţiei B365.ro.

Catedrala Mântuirii Neamului va costa 400 de milioane de euro şi va fi dotată cu turle de înălţimea unor zgârie-nori, cu apartamente şi săli polivalente.

Și primarul Sectorului 3, Liviu Negoiţă, a alocat din bugetul local 5 milioane de lei pentru Catedrala Neamului, anul acesta, iar anul trecut, unul dintre cei mai darnici contributori a fost Primăria Sectorului 2 care a alocat suma de 10 milioane lei pentru ridicarea lăcaşului de cult..

„Catalogam gestul ca fiind unul inoportun, cu un scop vizibil electoral, avand in vedere problemele pe care Bucurestiul le intampina. Consideram ca, inainte de a se angaja in donaţii populiste, Primaria Capitalei trebuie sa gestioneze cu responsabilitate şi umanism probleme sociale stringente. In acest sens, atragem atenţia asupra celor aproximativ 5000 de persoane fara adapost din Bucureşti (estimate la sfarşitul anului 2009).” – mai arată comunicatul Asociaţiilor.

„Mai mult, in repetate randuri,Primaria Generala a Municipiului Bucuresti a reiterat tema lipsei de fonduri atunci cand au fost aduse in discutie problemele acute ale patrimoniului construit din Capitala. Reamintim ca societatea civila a cerut, in repetate randuri,alocarea unor sume pentru reabilitarea sau achizitionarea de catre PMB a unor cladiri de patrimoniu aflate in stare de degradare, iar raspunsul institutiei a fost implacabil si sec: ”nu avem fonduri”. De asemenea, in bilanţul de 3 ani demandat al Primarului Sorin Oprescu, este menţionata problema imobilelor cu risc seismic ridicat: „Primarul general a solicitat Guvernului sa cumpere aproximativ 3.500 de apartamente de pe piaţa imobiliara, unde sa-i mute pe ceicare locuiesc in imobile cu risc seismic ridicat”. Suntem conştienţi ca suma preconizata pentru Catedrala Mantuirii Neamului nu ar acoperi in totalitate aceasta nevoie, insa ar remedia parţial situaţia şi ar demonstra buna-credinta sideterminarea reala a Primariei Generale de a soluţiona problema””.

„Solicitam o analiza cu privire la impactul pe care aceasta donatie o are asupra calitatii vietii bucurestenilor. Avand in vedere suma consistentape care Primarul General o propune, solicitam date concrete cu privire la utilitatea si sustenabilitatea acestui edificiu in spatiul bucurestean.”

ONG-urile semnatare sunt: ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei; AsociatiaMiscarea Civica Militia Spirituala; Asociatia pentru Dezvoltare Urbana; Asociatia pentru Tranzitie Urbana; Asociatia Salvati Bucurestiul; Asociaţia Pro Do Mo; AsociatiaRPER – Rencontres du Patrimoine Europe –Roumanie; Alianta Civica; Centrul de Resurse pentru participare publica; Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis; FundatiaEco-Civica; FundatiaMedia Art & Social Experiment; Societatea Academica din Romania.

Cookies