„Vrei să muncești câteva ore pentru 500 de lei pe zi?” Falsa oferta de job primită pe Whatsapp cu care au vrut să-mi fure datele. DNSC avertizează asupra unui nou risc

12 dec. 2024
340 afișări
"Vrei să muncești câteva ore pentru 500 de lei pe zi?" Falsa oferta de job primită pe Whatsapp cu care au vrut să-mi fure datele. DNSC avertizează asupra unui nou risc. Foto simbol: Unsplash

În ultima perioadă, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) informează tot mai des despre fraudele din mediul online și despre cum hackerii încearcă să fure datele utilizatorilor.

Și eu am primit, la rândul meu, multe mesaje care mi s-au părut cel puțin suspecte. Deci, puteam fi una dintre victime, așa că vă sfătuiesc să aveți grijă și să NU APĂSAȚI PE NICIUN LINK PRIMIT PRIN SMS/WHATSAPP.

Hackerii oferă coduri de reducere și job-uri false

Prin luna iulie a acestui an am început să primesc din ce în ce mai multe mesaje pe Whatsapp, legate de job-uri, de la numere de telefon destul de dubioase.

Mesajele erau trimise pe Whatsapp, iar persoanele din spatele numerelor de telefon respective mă întrebau dacă am nevoie de un job part-time sau full time. Eu nu le-am răspuns ca să văd unde ajunge conversația, însă, cel mai probabil, hackerii mi-ar fi cerut datele persoane și o fotografie cu cartea de identitate.

Iată cum arătau mesajele:

Mesaj fals pe Whatsapp
Mesaj fals pe Whatsapp. Sursa foto: B365.ro
Mesaj fals
Mesaj fals. Sursa foto: B365.ro

DNSC a anunțat ieri, pe pagina de Facebook, că atacatorii folosesc, în mesajele trimise pe Whatsapp, numele companiilor cunoscute, precum eMAG:

În ultimele zile, mulți români, atât din țară cât și din străinătate, au raportat primirea unor mesaje SMS sau pe diverse aplicații de mesagerie (WhatsApp) de la așa-ziși reprezentanți ai departamentelor de resurse umane ai unor companii. Aceste mesaje promit locuri de muncă online plătite cu sume de bani atractive.

Iată cum arată mesajele respective:

Mesaje false pentru job-uri
Mesaje false pentru job-uri. Sursa foto: Facebook/ DNSC

De asemenea, eu am primit astfel de mesaje false și pe numărul de telefon. De unde îl au hackerii? N-am habar, dar mă sperie faptul că persoane necunoscute, care au și intenții dubioase, îmi știu numărul de telefon.

Într-unul dintre mesaje mi-au spus că mi s-a închis contul la ING, dar eu nu am și nu am avut niciodata cont la banca respectivă.

În celelalte mesaje primite, au spus fie că sunt de la Uber, fie că pot beneficia de reduceri la un magazin al căror nume nici măcar nu l-au menționat.

Mesaje false
Mesaje false. Sursa foto: B365.ro
Mesaj fals ING
Mesaj fals ING. Sursa foto: B365.ro

Am verificat unul dintre numerele respective pe site-ul unknownphone.com și am văzut că mai multe persoane l-au reclamat ca fiind fals.

Ce puteți face dacă ați apăsat din greșeală pe un link și cum să vă feriți de hackeri

Directoratul Național de Securitate Cibernetică i-a informat pe utilizatori cum pot recunoaște aceste tentative de fraudă:

  • Mesajele vin de pe numere necunoscute, uneori din alte țări.
  •  Mesajul începe cu: „Bună, sunt recruiter manager de la X companie”.
  • Se oferă detalii vagi despre „oportunități de angajare” și se încurajează să contactați numerele respective.

Apoi, a transmis câteva recomandări utile, ca să nu devenim victimele atacatorilor:

  • Nu furnizați niciodată date cu caracter sensibil (date personale, de autentificare, sau de carduri bancare), chiar dacă par a proveni de la instituții de încredere.
  • Verificați întotdeauna autenticitatea mesajelor de la o autoritate sau instituție, printr-un canal de comunicare separat, în special dacă vi se solicită date cu caracter sensibil.
  • Raportați astfel de mesaje către organizația a carei identitate a fost furată pentru a atrage atenția cât mai rapid asupra noilor scenarii folosite de atacatori în astfel de inițiative frauduloase.
  • În cazul în care ați furnizat date de card, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliție (fizic sau la petitii@politiaromana.ro) și notificați DNSC (telefon 1911 sau platforma PNRISC: https://pnrisc.dnsc.ro/)
  • Nu în ultimul rând, contribuiți la răspândirea acestor avertizări și către alți utilizatori, pentru a reduce șansele ca astfel de tentative de fraudă să aibă succes!

Te-ar putea interesa și:

Cookies