Bucureștiul nu are deschidere la marea cea mare, nici la oceanul inspumat, ce păcat, dar măcar o să aibă plajă urbană. Cu muzică, băutură, entertaineri, mâncare de fițe, dar și gustări cu pește marinat și ceaune mari în care vor bolborosi scoici cu vin. Plajă urbană cu distanțare socială, să ne înțelegem, adică fiecare pe cerșăfiorul său. Miracolul de Paște se întâmplă pe strada Griviței, la numărul 15, pregătiți-vă cremele alea scumpe, destul am făcut baie la lighean în pandemie, e timpul să ne facem puțin de cap, cu tot cu mască.
Parcarea de pe strada Griviței numărul 15 din București a intrat deja în istorie grație lucrărilor de street art grafitti executate cu mare măiestrie de semi-zeii IRLO, KERO și OCU, acești Michelangelo ai artei stradale moderne. Împărații murilor și Regii muralelor.
Anul trecut la Street Delivery din București, IRLO și prietenii săi au împodobit parcarea de pe Griviței într-un mare fel. Un leopard tăcut și o poveste în culorile Irlandei realizată împreună cu Ambasada Irlandei la București, un spectacol vizual într-un cartier vechi, părăginit, dar încă frumos.
Într-un astfel de loc sacru pentru fenomenul street art din București, Andrei Gâlceavă și prietenii săi de la Food Hood vor să inaugureze singura plajă urbană din oraș și cară nisip, de zor. Trebuie să inaugureze “Litoralul bucureștean” pe 18 aprilie, așa că e grabă mare. “Mă numesc Andrei Gâlceavă, Gâlceavă de la Ceartă, dar sunt foarte, foarte pașnic”. Andrei are 36 de ani, a terminat ASE-ul, dar a urmat meseria mamei sale: este bucătar. A lucrat în Franța timp de șapte ani, a fost bucătar la mari hoteluri, a văzut lumea, a călătorit mult, dar s-a întors acasă, special pentru București, “orașul cel mai sigur din Europa și cu cel mai fain vibe”. Lucrează cu Victor Stancu cel care a inventat Food Hood și care are o poveste asemănătoare cu a lui. Victor a plecat din Romania in Germania in anul 1974 și s-a intors in 2015 ca să facă ceva in București, România rămâne țara lui.
Andrei Gâlceavă, bucătar : “Noi am avut Food Hood și Food Trucks în Vama Veche și în Centrul Vechi din București, dar pandemia de Coronavirus ne-a alungat de acolo. Am găsit locul ăsta care înainte era o parcare. Punem nisip, avem saltele gonflabile, o să punem și dușuri, vor fi și pistoale cu apă, să se joace lumea”.
Andrei Gîlceava, bucătar : “Ce mâncare voi găti eu aici? Va fi ceva raw, cu pește numai marinat, fără a fi gătit, va fi cu ton, cu somon. Vom veni producători locali care vor avea de două ori pe săptămână piață de desfacere, cum sunt cei de la Roditor șau cei de la ArsAana care fac ceramică. O să avem burgerii tradiționali care există în orice food track, o să avem frigărui marinate din mai multe feluri de carne, vom avea parte de midii, de scoici, că vine sezonul scoicilor românești. Vom face niște ceaune enorme cu scoici marine. Vin mai multe food track-uri cu paste de la diferiți producători, vin unii care fac paste de mână ca-n Italia. Vor fi porții pline, generoase, nu doar paste cu ulei de măsline, cu toate că și acelea sunt foarte gustoase. Vom avea și partea românească de grătar tradițional, iar în fiecare săptămână vom organiza ceva pe tema minorităților. Vom avea săptămâna ungurească, tătărască, sârbească, rromă, toate organizate împreună cu ambasadele țarilor lor la București”.
Andrei Gâlceavă: “Iubesc Bucureștiul enorm pentru clădirile lui vechi, chiar mai vezi pe alocuri ceva din Micul Paris și este mai frumos ca la Paris. În Marele Paris nu găsești asemenea clădiri ca aici, acolo sunt mai mari, cu etaje, nu au cartiere ca ale noastre: Icoanei, Ioanid, Armenească, cartierul Evreiesc, locuri în care mai vezi case boierești cu grădini. Am stat și în Paris, și în Germania, la Stuttgart și în Londra și pot să spun cu siguranță că numai în București găsești multă siguranță, un vibe special și o energie a celor tineri foarte faină. Sunt îndrăgostit de București”.
So, să ne pregătim galetușele că istoria se răzbună. Ceaușescu a vrut să facă Marele Canal Dunăre-București încă din anul 1986, când lucrările au început fără a mai fi vreodată terminate. N-avem canal, avem deschidere numai la Dâmbovița, dar măcar se naște o plajă pentru hispsteri, pe asfalt, între betoane. Până la urmă, Omul sfințește plaja si orașul.