Vreau beculețele de Crăciun înapoi

30 nov. 2021
921 Afișari
Vreau beculețele de Crăciun înapoi
Vreau beculețele de Crăciun înapoi

Nu știu care e treaba și miza și lupta cu beculețele de Crăciun, dar, pe bune, domnule primar Nicușor Dan, acum, pentru că dumneavoastră sunteți supărat și trist și ați găsit jucăriile urâte, nu înseamnă că trebuie să suferim cu toții. Da, n-o fi Bucureștiul fata cea frumoasă a împăratului, dar măcar de Crăciun lăsați-l și pe el să strălucească și să se bucure că sunt steluțe și globuri și ce-o mai fi!

Rar am pomenit discuție mai absurdă decât aia cu vai, iluminatul de Crăciun e scump. O fi, prieteni, dar nu e despre asta, plus că poți să găsești sponsori, plus că poți să refolosești din cele vechi, plus că poți să fii creativ și să faci concurs de proiecte plus că poți să pui artiștii orașului să facă, plus că poți să te gândești din timp și să faci proiectții multimedia și așa mai departe. Dar nu, nu se poate așa. Mai bine să fim triști și întunecați și să cădem prin gropi chiar și în perioada sărbătorilor. 

„Niște ghirlade aruncate prin copaci, parcă rușinate și ele că-s acolo”

Anul trecut parcă au fost tot planetele, care n-au fost neapărat cele mai reușite, dar acum, din ce am văzut eu, sunt niște ghirlande aruncate la propriu pin copaci complet aiurea, triste, săracele, de zici că și lor le e rușine să fie acolo. 

Iar când vorbiți despre costuri, domnule primar, țineți minte că, de obicei, luminițele de Crăciun aduc și turiști. Poate nu din străinătate anul acesta. Dar poate din România, care vin aici, stau la hoteluri, mănâncă la restaurante, fac cumpărături – aduc bani orașului, nu îi iau. E atât, atât de simplu să ne plafonăm în #nuavembani încât nici măcar nu îmi vine să cred că se întâmplă asta.

Nu avem bani să reparăm gropi, nu avem bani să facem piste de biciclete, deși nu costă mare lucru, nu avem bani să facem fațadele caselor, nu avem bani să mai nimic și cu toate acestea Bucureștiul e un oraș bogat. Dacă l-ar plăcea mai mult locuitorii săi, în frunte cu primarul lor, lucrurile ar sta cu totul altfel. Căci nu e nevoie să pui un buchet de orhidee pe masă, e ok și dacă faci unul din frunzele căzute și din petalele scuturate. 

Vreau beculețele de Crăciun înapoi
Sărbători în București, pe vremea când aveam beculețe, brad, lumini… FOTO: Florinel Gogan, Unsplash

Este, până la urmă, și o chestiune de alegere. Sigur că nu ascundem gunoiul sub preș- chiar, mai știe cineva ceva despre colectarea selectivă? Despre reciclare? Vreun proiect care să înceapă în sensul ăsta? Că tot vedem de un an și așa-zise lupte cu gunoierii și nimic. Mă rog, este, spuneam, și o chestiune de alegere. Și dacă nu am avut cel mai bun an, nu ne poate obliga nimic să ne luăm 3 crenguțe de brad și să sărbătorim alături de familie. Merge și fără diamante.

Trebuie doar să vrem și să ne placă și să trăim în prezent. Nu se dă bugetul peste cap de la 15 beculețe în plus, să fim serioși. Și orașul ar trebui să fie altul în perioada sărbătorilor. Cum se întâmpla pe vremuri, când în decembrie totul era întors pe dos pentru curățenia de Crăciun, când mirosea a cozonac și a sarmale pe străzile Capitalei, când piețele se umpleau de brazi și când, da, se simțea că urmează sărbători. Acum nu mai e nimic. Nici măcar beculețe. 

Vreau beculețele de Crăciun înapoi
„Iar când vorbiți despre costuri, domnule primar, țineți minte că, de obicei, luminițele de Crăciun aduc și turiști.”

Ne mulțumim însă pe aici, pe Dâmbovița, cu supărarea domnului primar pe nu se știe ce și cu vitrinele amenajate de firmele private. Căci vestea bună e că începem să avem și noi unele care arată cum trebuie. Pe Dorobanți, în special am văzut, dar or mai fi. Suntem departe, desigur de Oxford Street sau de bulevardul Haussman, dar începem măcar de undeva. Hai. că iar ne descurăm singuri, așa cum ne -am obșinuit. La o adică, venim și cu globuri de acasă, dacă e nevoie, doar să ne lase să le punem undeva.

Sau e scump și asta, cine știe...

Nota B365.ro Mulțumim, Maria, și noi vrem beculețele de Crăciun înapoi! Plus:

Cookies