HALLOWEEN – VRAJITOAREA DE HALLOWEEN: De unde vine şi câţi ani are „sărbatoarea” de Halloween?

de:
31 oct. 2013
0 Afișari
HALLOWEEN - VRAJITOAREA DE HALLOWEEN: De unde vine şi câţi ani are

HALLOWEEN 2013: Octombrie 31 este ultima zi a calendarului celtic, sărbătoare păgână în onoarea morţilor. Acum 2000 de ani purta numele de All Hallows Eve, ziua de dinainte de All Saints” Day, creată pentru creştinarea pãgânilor şi celebrând pe 1 noiembrie toţi sfinţii Bisericii Catolice. Deşi existã multe variante culturale ale tradiţiei, în esenţă existã acelaşi fond originar. Rădăcinile Halloween-ului se regăsesc într-o festivitate celtică pe nume Samhain, care semnifica sfârşitul verii şi trecerea în anotimpul rece.

Ritual al recoltei însoţite de focuri sacre, Samhain marca un prag temporal fundamental, când sufletele morţilor se plimbau noaptea pe strãzi şi trebuiau îmbunate prin daruri lãsate la uşã pentru a asigura abundenţa recoltelor viitoare. În secolul al VIII-lea, din dispoziţia papei Grigire al III-lea, ‘superstiţia pãgânã’ devine o onorare a sfinţilor şi martirilor, All Saints’ Day încorporând o parte din tradiţiile celtice.

Ce ne spun celţii? Anul nou începe pe 1 noiembrie, dar cu o noapte înainte hotarul dintre lumea celor vii şi lumea celor morţi se dechide. În timpul Samhain (pronunţat sow-in) spiritele se întorc pe pământ şi pot provoca mari pagube recoltelor. Dar acestea înlesneau în acelaşi timp posibilitatea druizilor de a citi în viitor. Pentru un popor dependent de lumea naturală schimbătoare, predicţiile erau de o valoare inestimabilă, mail ales la intrarea în anotimpul rece şi întunecat. Pentru a actualiza evenimentul, druizii aprindeau focuri sacre de dimensiuni colosale, unde oamenii se adunau ca să ardă simbolic o parte din recoltă şi a sacrifica animale zeilor. În timpul celebrării celţii se costumau, îndeosebi cu piei de animale şi încercau să-şi ghicească unul altuia viitorul. La finele ceremoniei îşi aprindeau focul domestic din flacăra sacră pentru a contribui la protecţia caminului în faţa frigului şi intemperiilor. Până în 43 BC Imperiul Roman deja cucerise majoritatea teritoriului celtic, aplicând sincretismul religios în cursul celor 400 de ani de stăpânire. Două sărbători romane sunt combinate cu Samhain-ul celtic. Prima este Feralia, o zi din octombrie în care romanii îi celebrau pe morţi, iar a doua era cea în onoarea Pomponei, zeiţă romană a pomiculturii, având ca simbol un măr.

Continuarea pe historia.ro

Cookies