Aviz NEGATIV pentru arestarea lui Darius Vâlcov: 5 voturi pentru, 5 împotrivă

de:
24 mart. 2015
0 Afișari
Aviz NEGATIV pentru arestarea lui Darius Vâlcov: 5 voturi pentru, 5 împotrivă

Procurorii DNA i-au adus la cunoştinţă lui Darius Vâlcov, în 13 martie, că este suspectat de trafic de influenţă, faptă comisă în perioada în care a fost primar al municipiului Slatina. Vâlcov a declarat că este nevinovat şi că nu a luat mită pentru intervenţii în sprijinul unui om de afaceri.

În acelaşi dosar, mai sunt urmăriţi penal primarul din Slatina, Minel Prina, în cazul căruia instanţa supremă a decis, sâmbătă seară, să fie plasat în arest la domiciliu, precum şi Lucian Petruţ Suşală, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă administrată de Primăria Slatina. În cazul acestuia, instanţa supremă a decis arestarea preventivă. Prina este suspectat de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, în timp ce Suşală este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Anchetatorii au dispus, în acelaşi dosar, cercetarea sub control judiciar a lui Bogdan Petrică Timofte şi a lui Cristian Constantin Tomescu, ambii fiind suspectaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în anul 2009, Theodor Berna, administratorul SC Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.

Ca urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, Darius Vâlcov a primit în perioada 2010-2013 aproximativ două milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar și 2.480.000 lei, prin intermediul unor firme.

COMUNICATUL DNA: „În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – doamna Laura Codruța Kövesi a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului VÂLCOV DARIUS-BOGDAN , cu privire la săvârșirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Cererea procurorilor anticorupție are în vedere faptul că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe inculpatul Vâlcov Bogdan Darius, în calitate de primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.

Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Oltul” (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă și canalizare în aria de implementare a proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Olt”.
În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava”, „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina” și „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt”.
Cu ocazia derulării procedurilor de licitație, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri.
În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.
Administratorul societății și inculpatul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei și numai la sediul firmei.
Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății.
Începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov Bogdan Darius.
În acest context, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu inculpatul Prina Minel-Florin, la vremea respectivă, viceprimar al municipiului Slatina, care, având cunoștință de înțelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.
De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Sușală Lucian Petruț, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani.
Contractele încheiate între aceste firme, precum și facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realității.
Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Cererea de încuviințare a reţinerii şi arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie care efectuează cercetări în cauză, împreună cu dosarul cauzei, în copie certificată.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.” 

„Împreună cu avocatul meu am cerut să studiem dosarul. În momentul în care îl vom vedea, vă voi da mai multe detalii”, a spus Vâlcov.

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, se prezenta la sediul SC Tehnologica Radion la momentul efectuării plăților de către Compania de Apă Olt, primind banii în pungi de plastic, în tranșe cuprinse intre 400.000 si 1.000.000 de lei, potrivit potrivit referatului DNA cu propunerea de arestare pe numele actualului primar al municipiului Slatina, Minel Prina. De câteva ori însă, întâlnirile aveau loc în cimitire. 

Potrivit Hotnews.ro, procurorii mai arata in referat ca suspectii din dosar au afirmat ca au fost situatii in care s-au intalnit cu Valcov chiar si in cimitir.

„Astfel, la momentul efectuarii platilor de catre Compania de Apa Olt, Valcov Darius se prezenta la sediul SC Tehnologica Radion, dupa ce il suna in prealabil pe telefonul mobil aspecte confirmate de angajati. Remiterea sumelor de bani catre Valcov s-a realizat in pungi de plastic in transe cuprinse intre 400.000 si 1.000.000 de lei, provenienta banilor remisi fiind justificata de omul de afaceri ca fiind din vanzarea unor terenuri proprietate personala sau din retrageri in numerar din contul personal”, se arata in document.

Procurorii au constatat ca omul de afaceri l-a contactat pe Darius Valcov, primar al municipiului Slatina la acea data, caruia i-a propus ca in schimbul oferirii sprijinului constand in influentarea factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante in vederea castigarii unor licitatii de lucrari pentru obiective situate in municipiul Slatina, orasele Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti, sa ii dea 20% din valoarea sumelor incasate (fara TVA) conform contractelor de executie a respectivelor lucrari.

In urma acceptarii propunerii facute, firma sa a castigat licitatiile organizate in cadrul proiectului ”Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si apa uzata in judetul Olt”, avand ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apa Olt pentru urmatoarele lucrari: ”Reabilitare si extindere retele de apa si canalizare in municipiul Slatina”, ”Reabilitare si extindere retele de apa si canalizare in orasele Draganesti-Olt si Piatra-Olt” si ”Reabilitare si extindere retele de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava”.

„Astfel, in baza acestei intelegeri, incepand cu luna decembrie 2010, Darius Valcov s-a prezentat periodic la sediul firmei acestuia din Bucuresti, unde a primit sume de bani in lei, remiterea fiind realizata ori de cate ori contractantul Compania de Apa Olt efectua plati in contul SC Tehnologica Radion SRL”, au retinut anchetatorii.

Potrivit documentului, incepand cu jumatatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente in cadrul firmei omul de afaceri nu a mai putut face platile catre Valcov, context in care acesta l-a pus in legatura cu viceprimarul Minel Prina care stia de intelegere, hotarand, in scopul disimularii provenientei ilegale a banilor, ca diferentele de bani neonorate sa fie platite de SC Tehnologica Radion catre SC Plus Confort SRL, prin incheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fara ca aceasta societate sa presteze vreun serviciu.

Astfel, arata DNA, banii s-au virat, pe baza acestei relatii comerciale nereale, si in perioada 2010-2012, Darius Valcov primind o suma cuprinsa intre 1.500.000 – 2.000.000 euro, echivalentul in lei.

In referat se precizeaza ca in perioada 2009-2014 omul de afaceri s-a intalnit de mai multe ori cu Prina si Valcov pe raza municipiului Slatina si in Bucuresti, una dintre locatiile de intalnire fiind Hotelul City.

„In cursul anului 2009, in urma participarii la cele trei licitatii, avand ca obiect lucrari de reabilitare si extindere retea de apa si canalizare in cadrul unui proiect cu finantare europeana, SC Tehnologica Radion a fost declarata castigatoare, iar in perioada solutionarii contestatiilor formulate de ceilalti participanti la licitatie, omul de afaceri s-a intalnit cu suspectul Valcov la sediul SC Tehnologica Radion, care l-a asigurat ca nu exista motive de ingrijorare in legatura cu admiterea contestatiilor. Aceste aspecte i-au format convingerea ca pentru castigarea licitatiei si solutionarea favorabila a contestatiilor formulate de celelalte firme, Valcov si-a exercitat influenta asupra factorilor de decizie in atribuirea in cursului anul 2010 a celor trei contracte cu Compania de Apa Olt, contracte materializate la datele de 13.05.2010, in valoare de 28 milioane de lei, 30.07.2010 in valoare de 44 milioane lei si 04.08.2010, in valoare de 23 milioane de lei”, se mai spune in referat.

Procurorii au stabilit ca ministrul Finantelor se intalnea cu unii dintre suspectii din dosar in cimitir, pentru a purta discutii despre eventualele verificari ale oamenilor legii. Astfel, in 24 februarie, anchetatorii au interceptat urmatoarea discutie:

„Timofte Bogdan Petre: Si zice… Si zice ca ar fi zis Darius saptamana trecuta, cat am stat noi pe aici in Bucuresti, s-au dus, s-au intalnit in cimitir si au vorbit si…

Mocanu Marian Alexandru: Im?

Timofte Bogdan Petre: Si zice ca ar fi zis Darius: , cu o lacrima asa in colt s-a intors si a zis a…
(…)
Timofte Bogdan Petre: Decat atata i-am spus aseara cand m-am despartit de el si o sa-i mai spun inca o data si daca ma cheama sa vorbesc cu DARIUS: . Suntem toti. O luam toti. Da? Nu uitati ca am doi copii.” Manca-v-as [cuvant obscen] voastra asa v-o mananc. Stii cum e vorba aia: La o adica, cand vezi ca toata lumea fuge in stanga, in dreapta. Se debaraseaza de tine ca de o masea stricata la o… la o chestie de asta”.

Potrivit referatului procurorilor, pentru a impiedica efectuarea unui control de catre Agentia Nationala De Administrare Fiscala – Directia Generala Antifrauda Fiscala, la solicitarea lui Petrut-Lucian Susala, au fost distruse mai multe documente si hard disk-uri.

In acest context, anchetatorii amintesc de „consultarea permanenta si influentarea” lui Darius Valcov, ministru al Finantelor, de a interveni in activitatea de control desfasurata de Agentia Nationala De Administrare Fiscala – Directia Generala Antifrauda Fiscala.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, este urmărit penal pentru trafic de influență, infracțiune săvârșită în perioada în care era primar în Slatina. Procurorii DNA susțin că Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro de la administratorul unei firme care i-a propus, în prealabil, să-i ofere sprijin în câștigarea unei licitații publice, urmând ca el să-i ofere, la schimb, 20% din valoarea sumelor încasate prin contract. 

Cookies