LEGEA DEFĂIMĂRII, vot contestat în plenul Camerei Deputaţilor

de:
17 feb. 2016
0 Afișari
LEGEA DEFĂIMĂRII, vot contestat în plenul Camerei Deputaţilor

UPDATE Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că legea privind promovarea demnității a fost adoptată potrivit listing-ului oficial al Camerei Deputaților, iar unul dintre colegii săi va depune la Parchet o plângere penală in rem pentru ca procurorii să verifice cine a intervenit „fraudulos” în sistemul informatic.

Așa cum am anunțat în plenul Camerei, nu am lăsat să treacă acele, inițial am crezut că sunt, defecțiuni ale sistemului informatic, se pare că nu este vorba de defecțiuni. Colegii de la PNL au spus că trebuie să se țină cont de numărul de cartele care au fost introduse în terminalele sistemului informatic. Toate cartelele introduse în sistemul informatic generează un listing cu numele și prenumele deputatului care deține cartela respectivă, nu contează dacă a fost prezent sau nu în sală. Toate aceste nume, respectiv aceste nume adunate, după ce am adunat aceste listing-uri oficiale ale Camerei, dau un total de 301. Prima consecință — legea a fost adoptată, pentru că discutăm de 152 de voturi „da” din total prezență cartele 301″, a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că deputatul PSD Daniel Florea redactează o plângere penală in rem, pe care o va depune joi la parchetul competent, pentru ca procurorii să verifice urgent cine „a intervenit în mod fraudulos în sistemul informatic”.

„Reiese foarte clar că au fost 301 cartele introduse, dar cineva a pus cu mâna 315 prezenți. Diferența de 14 nu există nici ca nume, nici ca și cartele introduse”, a menționat Dragnea.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Deputatul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, în plenul Camerei să se constate că legea defăimării a picat la vot, pentru că nu doreşte ca actul normativ pe care l-a iniţiat să fie pus sub semnul întrebării sub aspectul regulamentului şi a spus că va reiniţia o lege cu acelaşi conţinut.

Dragnea a pus pe seama sistemului electronic problemele legate de decizia finală în cazul Legii Defăimării. „Din cauza acestui sistem o lege trece sau pică” a spus el, precizând că, se pare, că deciziile nu le mai iau parlamentarii, ci cartele electronice. „Nu vreau ca această lege să fie votată prin aşa zise încălcări ale regulamentului„, a mai spus Dragnea, citat de Mediafax.

El i-a rugat pe cei din prezidiu să constate că legea a picat şi a precizat că va reiniţia proiectul şi se va ocupa personal ca atunci când se votează, să voteze oamenii, nu cartelele.

Legea defăimării a stârnit controverse în Camera Deputaţilor, votul final asupra actului normativ fiind contestat, după ce iniţial s-a anunţat adoptarea proiectului. Ulterior, preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Florin Iordache, a anunţat că legea nu a întrunit condiţiile pentru adoptare.

Deputatul UMDR Marton Arpad a atras atenţia că Legea Defăimării asupra lipsei de cvorum.

Legile ordinare trebuie să treacă cu majoritatea deputaţilor prezenţi, ori la prezenţă avem un număr cât mai mare decât cea care ar justifica la 152 de voturi „pentru”, este sub jumătatea celor prezenţi. Au fost înregistraţi peste 300 de prezenţi. Verificaţi care este adevărul, dar dacă numărul prezenţilor înregistraţi este corect, atunci această lege nu a trecut”, a spus Marton Arpad.

Deputatul PSD Marian Neacşu a afirmat că aparatul arată numărul prezenţilor înregistraţi pe hol şi nu al celor prezenţi în sală.

Liberalul PNL Eugen Nicolăescu a spus că jumătate plus unu ar fi însemnat 159 de voturi „pentru”, precizând că sunt mai puţin cu 7 voturi decât numărul necesar ca legea să treacă. Nicolăescu a cerut preşedintelui să anunţe şi să îşi asume „votul real”.

În final, preşedintele de şedinţă Florin Iordache a contabilizat prezenta din sală şi votul deputaţilor şi a afirmat că „legea nu a trecut”. „Prezenţa în sală 315, voturi pentru 152, împotrivă 105, abţineri 24. În consecinţă, legea nu a trecut”, a anunţat Florin Iordache.

Alina Gorghiu a luat cuvântul şi i-a cerut lui Liviu Dragnea să nu îşi încurajeze colegii să încalce regulamentul şi să insiste pe reluarea votului.

„Domnul Dragnea, şi-aşa a a fost o lege cu foarte multe controverse la nivel public. Rugămintea este să nu încurajaţi colegii din PSD să încalce Regulamentul pentru că este un lucru clar că nu vreţi să rămâneţi în istorie ca un preşedinte care a repetat votul de o mie de ori în camera Deputaţilor ca să îi tracă o lege. Vă rog, fiţi înţelept”, a declarat Gorghiu.

 :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::.

Deputaţii au adoptat,  miercuri,pe articole proiectul Legii defăimării, care va merge la votul final, în forma adoptată de Comisia Juridică. 

PNL a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a Legii i, însă solicitarea a fost respinsă cu 66 de voturi „pentru”, 98 „împotriva”, iniţiativa lui Dragnea urmând să meargă la vot final, 

Deputatul PNL Gabriel Andronache a susținut, în plen, că acest proiect trebuie respins pentru că este neconstituțional.

„Legea privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup sau legea privind asigurarea toleranței față de diferențele de grup sau legea defăimării, așa cum am numit-o noi, PNL, trebuie respinsă pentru că este neconstituțională. Inițiatorul a propus o reglementare care conținea norme ce instituiau cenzura atât în spațiul public, cât și în spațiul privat, încălcând cel puțin patru drepturi fundamentale prevăzute de Constituția României — dreptul la viață privată, dreptul la liberă exprimare, libertatea conștiinței și dreptul la informare. (…) Pe lângă această prevedere era instituită o poliție a cuvântului care putea controla și amenda orice cetățean din România pentru o simplă afirmație, în contextul legal propus până și Ilie Moromete ar fi fost sancționat”, a declarat Gabriel Andronache, în plenul Camerei Deputaților.

El a adăugat că deputații se află în fața unui proiect de lege cu conținut „în continuare neconstituțional”.

„Inițiatorul legii pare că a încurcat borcanele introducând norme de natură constituțională în conținutul unei legi ordinare. Ceea ce este nelegal, pentru că Legea 24/2000 privind tehnica legislativă interzice o astfel de modalitate de reglementare. Inițiativa legislativă conține norme care sunt de categoria dispozițiilor de aplicare a legii, de tipul norme sau instrucțiuni sau prevederi care ar fi trebuit să se regăsească în Legea Educației Naționale — aspecte de nelegalitate care trebuie sancționate ca atare. Pentru aceste motive vă solicităm să votați alături de noi împotriva acestei legi”, a explicat Andronache.

CITEŞTE ŞI Comisia juridică a amendat Legea Dragnea: Defăimarea şi sancţiunile au fost eliminate 

 

Cookies