Vom fi săraci, dar măcar vom alerga în București (sau vom pune rățuștele să alerge pentru noi)

11 mai 2022
4265 Afișari
Vom fi săraci, dar măcar vom alerga în București (sau vom pune rățuștele să alerge pentru noi)
Oana Titică: Vom fi săraci, dar măcar vom alerga în București (sau vom pune rățuștele să alerge pentru noi)

A fost o săptămână agitată în orașul nostru drăguț și înverzit, cu evenimente care de regulă se întâmplă de la rar spre rarisim și care ne-au făcut finalul primăverii mai palpitant. Iată care au fost favoritele ultimelor zile:

1. Jill Biden a venit în România…

Ocazie impresionantă nu pentru situația în sine (oricum era în drum spre Ucraina, din câte aveam să descoperim ulterior), ci pentru că astfel a fost scoasă de sub un maldăr de cataloage școlare însăși doamna Carmen Iohannis. O femeie frumoasă, probabilistic foarte inteligentă, în care unii dintre noi își puseseră speranțe că – iată! – în sfârșit vom avea o primă doamnă super, care va face chestii PrimDomnești, dar care ne-a dezamăgit ulterior, la pachet cu bărbacso.

Cele două s-au fotografiat de mână într-o clasă cu elevi, apoi în fața unei peluze înverzite, îmbrăcate în rochii florale și zâmbind fericite ca și cum se întâlniseră să taie panglica la Simfonia Lalelelor din Pitești, nu să vorbească despre copiii omorâți de armata lui Putin și soldați mutilați pe viață. Apoi, doamna Biden s-a dus spontan în Ucraina, să se întâlnească cu o primă doamnă care chiar se agită să iasă cu declarații, să vorbească, de când a început războiul (nu știm ce făcea înainte).

Vom fi săraci, dar măcar vom alerga în București (sau vom pune rățuștele să alerge pentru noi)
Carmen Iohannis și Jill Biden la București | Sursa foto: Ambasada SUA la București

Însă nu ne amintim cand Prima Doamnă a României a declarat vreodată ceva, știm doar că a fost la piramide la un moment dat. Personal, noi, firile mai introvertite, o înțelegem, și noi am sta în coteț să nu ne deranjeze nimeni pentru că nu ne plac oamenii și small talk-ul, ceea ce e ok cand soțul tău lucrează în gen bancă, dar e mai puțin super atunci când acesta conduce o țară.

Carmen si klaus iohannis la piramide
Carmen Iohannis și soțul la piramide | Sursa foto: Libertatea.ro

2. Weekendul trecut a fost un nou maraton din București 

Pentru unii oameni, este un eveniment sportiv important, unde își pot depăși limitele în timp ce fac fapte caritabile, iar pentru cei care locuim pe arterele care se închid în ziua respectivă este efectiv UN VIS. În locul claxoanelor, sirenelor și zgomotului de motoare este o liniște deplină pe bulevarde, unde se aud suav doar picioarele alergătorilor și păsările ciripind din copaci.

Sunt zilele mele preferate din weekendurile în București, în care stau și mă uit pe geam întrebându-mă cu o cafea în mană și cu un pachet de Nurofen în cealaltă  cum pot acești oameni să alerge atâția kilometri? Îi admir mult, în timp ce mă întreb de ce nu aleg să își ‘depășească limitele’ citind o carte de fizică cuantică sau verificând de câte ori la rând pot face sex într-o seară ori de la câte shot-uri de tequila în sus li se face rău vineri noaptea? Le sunt recunoscătoare, fiindcă dacă ei nu ar exista, nu am mai avea nici noi cele mai frumoase weekenduri liniștite din București.

Însă, din păcate, un concurent și-a depășit limitele cam tare anul acesta, respectiv un japonez de 50 de ani care a intrat în stop cardiorespirator, însă grație medicilor de la fața locului, acesta e în afara oricărui pericol. Morala? Pentru persoanele nealergătoare, noi mai bine ne înscriem la….

3. CURSA RAȚELOR PE DÂMBOVIȚA

Există puține evenimente în București la fel de minunate precum cursa caritabilă a Rățuștelor. În fiecare an, 5000 de rațe din alea galbene de baie concurează pe râu la vale. Se poate înscrie orice bucureștean, dacă donează minimum 10 lei, taxă pentru care va avea propria rățușcă în concurs. Toți banii din înscrieri se duc la copiii defavorizați. SUPERB, nu? Faci o faptă bună și poți să și bei mult noaptea dinainte!

Vom fi săraci, dar măcar vom alerga în București (sau vom pune rațele să alerge pentru noi)
Fotografie cu rățuște din cele galbene, aparent foarte pregătite pentru o cursă

4. Ultimul punct azi, dar cel mai important – inflația a atins cote-record.

Primul meu contact cu noua realitate a prețurilor a fost când am coborât la magazin acum câteva săptămâni să cumpăr ulei de floarea soarelui ca să fac cartofi prăjiți cu brânză și, fiindcă nu aveam chef sa car tot portofelul, am luat din el doar o bancnotă de 10 lei, convinsă că îmi mai rămân și de o ciocolățică cu care să mă răsfăț după cartofi. Ajunsă la magazin, am constatat cu stupoare ca nu mai exista absolut nici un brand de ulei pe care să îl pot achiziționa de banii pe care îi aveam, contrar cunoștințelor mele din trecut despre prețul uleiului. Acum aflăm că inflația a atins 13,8%, ceea ce pentru cei fără cunoștințe bune de economie nu înseamnă neapărat ceva concret financiar, doar că toți cartofii prăjiți pe care îi vom face într-o lună vor costa cat o pereche de sandale noi. Și nu știm ce să alegem.

Ne auzim săptămâna viitoare, când vom fi chiar mai săraci, dar mai tonifiați datorită evenimentelor sportive. Și baftă tuturor rațelor de la Cursa de pe Dâmbovița!

B365.ro: Noi, redacția, am început să strângem bani pentru o mega petrecere cu gin, cartofi prăjiți, picioarele goale și cu Oana special guest, normal. La un moment dat, vom citi, așa că facem deja și playlist. De fapt, readlist. Arata cam așa:

Cookies