ESENTIAL

Vom avea o nouă lege a pensiilor. Dan Barna se implică la Ministerul Muncii: Speranţa de viaţă a crescut peste tot

Vom avea o nouă lege a pensiilor, anunță vicepremierul Dan Barna care pare că se se implică activ la Ministerul Muncii, alături de Raluca Turcan. Mai mult, liderul USR-PLUS spune că speranţa de viaţă a crescut peste tot și este nevoie o nouă lege care va păstra greutatea sistemului de pensii în construcţia bugetară.

Dan Barna, copreşedintele USR PLUS, a transmis miercuri, că la Ministerul Muncii se lucrează în prezent la o nouă lege a pensiilor. Motivul ar fi acela deoarece actualul sistem nu poate să rămână „sustenabil” fără unele modificări, asta în contextul în care generaţiile numite ‘decreţei’ se îndreaptă spre vârsta de retragere din activitate.

Barna anunță o nouă lege a pensiilor

Este un angajament ferm al actualei coaliţii. Vom avea o nouă lege a pensiilor care va păstra greutatea sistemului de pensii în construcţia bugetară

Ce schimbări vor avea loc

Întrebat despre egalizarea vârstei de pensionare şi majorarea nivelului de cotizare, Barna a spus: „Nu se regăsesc aceste aspecte definite în ceea ce avem în programul de guvernare şi ceea ce se regăseşte în PNRR. Vom avea o nouă lege a pensiilor”.

Speranţa de viaţă a crescut peste tot

Barna a mai explicat că „speranţa de viaţă a crescut peste tot”.

„De fapt, este o politică la nivel european, cel puţin se regăseşte în toate statele, dar nu este un angajament pe această componentă în momentul de faţă, angajamentul ţine doar de o nouă lege a pensiilor”, a menţionat Dan Barna.

De ce este nevoie de o nouă lege a pensiilor

„În România, este nevoie de o nouă lege a pensiilor tocmai pentru că şi aici s-au schimbat elementele demografice care erau valabile acum 10 sau 15 ani. (…) Nici eu nu am spus aşa ceva (că s-ar modifica vârsta de pensionare – n.r.).

Am spus că, în momentul de faţă, vorbim de o nouă lege a pensiilor şi că acest element, care trebuie cumva calibrat cu speranţa de viaţă, este o realitate la care ne uităm. (…) Este o temă importantă. Sunt convins că fiecare român înţelege. Din moment ce astăzi, suntem în situaţia să tot reglăm pensiile din urmă, (…) să recalculăm punctul de pensie şi avem acest mecanism care creează dezechilibre, este nevoie de o nouă abordare a întregului sistem.

Uitându-ne şi pe ceea ce se întâmplă cu acele generaţii numite ‘decreţei’, care se îndreaptă spre vârsta de pensionare, sistemul nu poate să rămână sustenabil dacă nu facem aceste modificări”, a completat Dan Barna, vizibil implicat în acest subiect.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button