Primăria Capitalei a lansat o licitație în SEAP pentru realizarea „Registului Verde al Municipiului București”. Administrația a fost amendată de Garda Națională de Mediu în repetate rânduri pentru că nu a elaborat acest registru.
Obiectul contractului, pentru care s-a lansat un anunț de licitație în SEAP, îl constituie achiziția de servicii privind realizarea „Registrului Verde al Municipiului București”, pentru domeniul public și privat al Municipiului București și al statului și pentru proprietățile private ale persoanelor fizice și juridice. Ultimul astfel de registru a fost întocmit în 2013.
Acesta este un fel de cadastru pentru spațiile verzi din București ce se află pe domeniul public, arborii izolați plantați în diverse locuri publice, precum și arborii și arbuștii ocrotiți, scrie Economedia.
Registrul Spațiilor Verzi, așa cum îi spune și numele, cuprinde spațiile verzi din București aflate pe domeniul public (parcuri, grădini, scuaruri, baze sportive, spațiile verzi din cadrul ansamblurilor de locuințe/instituțiilor publice), arborii izolați plantați pe aliniamentele arterelor de circulație, pe terenurile instituțiilor administrației publice, ale instituțiilor de învățământ public, ale instituțiilor de cultură, ale ansamblurilor de locuințe, ale lăcașurilor de cult, ale cimitirelor, precum și arborii și arbuștii ocrotiți.
Durata contractului este de 24 de luni. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 16 mai 2025, ora 15:00.
Garda Națională de Mediu acuza Primăria Capitalei, în data de 17 martie, că nu a luat mai multe măsuri cruciale pentru îmbunătățirea calității vieții bucureștenilor, deși acestea constituie obligații atât conform legii, cât și în urma acțiunilor de control ale GNM din ultimii ani.
Este vorba, printre altele, despre Planul Integrat de Calitate a Aerului, Registrul Spațiilor Verzi, Master Planul General pentru Transport Urban și Master Planul de Mobilitate Urbană. În urma deficiențelor constatate, PMB a fost sancționată o amendă în valoare de 100.000 de lei, precum și un set de măsuri de conformare pe care Primăria trebuie să le pună în aplicare în cel mai scurt timp.
GNM precizează că elaborarea Registrului Spațiilor Verzi este crucială pentru bucureșteni întrucât numai astfel putem avea un plan de măsuri clare pentru asigurarea indicelui de minim 26 mp pentru fiecare locuitor al Capitalei.
Mai mult decât atât, dacă registrul ar fi fost implementat, așa cum cere legea, integritatea unor spații verzi ar fi fost protejată. Efectele amânării acestor măsuri se reflectă în mod direct asupra cetățenilor din București.
Te-ar mai putea interesa și:
Sursa foto: Dreamstime.ro