Volodimir Zelenski: Vladimir Putin n-a vrut armistiţiu nici măcar de Paște

22 apr. 2022
272 Afișari
Volodimir Zelenski: Vladimir Putin n-a vrut armistiţiu nici măcar de Paște
Zelenski: Putin nu vrea nici măcar armistițiu de Paște

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia a refuzat  un armistiţiu de Paște, pe care ONU l-a propus Moscovei:

Din păcate, Rusia a respins propunerea de a stabili un armistițiu de Paște. Aceasta arată foarte bine modul în care conducătorii acestui stat tratează de fapt credința creștină, una dintre cele mai fericite și mai importante sărbători. Dar ne păstrăm speranța. Speranță pentru pace, speranță că viața va învinge moartea.

Propunerea pentru un armistițiu de Paștele ortodox a fost făcută de către secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Armistițiul ar fi urmat să înceapă la 21 aprilie și să dureze patru zile, patru zile în care atacurile să înceteze, dar să se și organizeze coridoare umanitare pentru civili. Ucrainenii au cerut ca rușii să nu mai tragă măcar în Sâmbăta Mare și duminică,  în prima zi de Paște, dar Vladimir Putin a refuzat.

În condițiile acestea,  credincioșii din Ucraina au fost sfătuiți să nu meargă de Paștye la biserică de Paște, pentru că – spun autoritățile ucrainene – rușii vor profita și vor ataca

Fără nicio zi de armistițiu, fără coridoare umanitare

În același timp, autoritățile de la Kiev anunță că, astăzi, din motive de securitate, nu va fi organizat niciun niciun coridor umanitar. „Din cauza pericolului de pe trasee astăzi, 22 aprilie, nu vor exista coridoare umanitare. Fac un apel către toți cei care așteaptă evacuarea: aveți răbdare, vă rog să așteptați!”, a transmis vicepremierul ucrainean pe Telegram.

Săptămâna aceasta a fost, parcă, mai cruntă ca de obicei pe fronturile deschise de ruși în Ucraina. Trei zile la rând  nu au putut fi organizate și securizate căi de evacuare pentru civili.

Civilii au reușit să iasă cu greu din orașele nonstop bombardate. Totuși, ieri (joi, 21 aprilie), patru autobuze care transportau 80 de persoane au ajuns în orașul ucrainean Zaporojie, după ce au reușit să părăsească Mariupol în ciuda tuturor blocajelor.

Cookies