Volodimir Zelenski transmite un nou semnal de alarmă liderilor NATO: „Este doar o chestiune de timp până când rachetele rusești vor cădea pe teritoriul NATO” | VIDEO

14 mart. 2022
563 Afișari
Volodimir Zelenski transmite un nou semnal de alarmă liderilor NATO: „Este doar o chestiune de timp până când rachetele rusești vor cădea pe teritoriul NATO” | VIDEO
Volodimir Zelenski transmite un nou semnal de alarmă liderilor NATO: „Este doar o chestiune de timp până când rachetele rusești vor cădea pe teritoriul NATO” | VIDEO. Sursa foto: G4media

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat duminică noapte instaurarea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei, avertizând că este vorba despre „o chestiune de timp” până când rachetele rusești vor lovi statele NATO vecine.

După ce duminică Ucraina s-a confruntat cu încă o zi plină de bombardamente și atacuri aeriene puternice din partea Rusiei, soldate cu zeci de morți și sute de răniți, președintele Volodimir Zelenski s-a adresat din nou liderilor NATO, avertizând că acest conflict ar putea depăși granițele Ucrainei, motiv pentru care a solicitat din nou instaurarea unei zone de interdicție aeriană deasupra țării sale. Cu acest prilej, Zelenski a reamintit liderilor europeni că a solicitat sancțiuni preventive împotriva Rusiei încă din 2021, pentru ca războiul să fie evitat.

„Anul trecut, i-am avertizat clar pe liderii NATO că dacă nu vor exista sancțiuni preventive dure împotriva Rusiei, aceasta va începe un război (…) Am avut dreptate. Acum repet, din nou: dacă nu ne închideți cerul, este doar o chestiune de timp până când rachetele rusești vor cădea pe teritoriul vostru. Pe teritoriul NATO. Pe casele cetățenilor din țările NATO”, a transmis Volodimir Zelenski pe pagina sa de Facebook.

Volodimir Zelenski a condamnat moartea jurnalistului american Brent Renaud

Președintele ucrainean a menționat în discursul său și decesul jurnalistului american Brent Renaud, care a murit după ce mașina în care acesta se afla a fost împușcată de trupele rusești. Incidentul a avut loc duminică după-amiază, lângă localitatea Irpin, aflată în regiunea Kievului. Zelenski a calificat acest eveniment drept „un atac deliberat al armatei ruse”, conform Digi24.

„Un jurnalist american a fost ucis astăzi în regiunea Kievului. Brent Renaud. Colegul său a fost rănit. A fost un atac deliberat al armatei ruse. Ei știau ce fac. Dar nu toată lumea din Occident pare să știe ce fac”, a adăugat șeful de stat al Ucrainei.

Echipa de negocieri ucraineană dorește o întâlnire între Zelenski și Putin

Potrivit lui Volodimir Zelenski, scopul echipei de negocieri a Ucrainei este să cadă de acord cu negociatorii ruși pentru ca cei doi lideri ai țărilor implicate în acest război să se întâlnească.

„Reprezentanții delegațiilor țărilor noastre vorbesc în format video în fiecare zi. Delegația noastră are o sarcină clară – să facă totul pentru a asigura o întâlnire a președinților, întâlnire pe care sunt sigur că oamenii o așteaptă”, a precizat Zelenski.

Ziua de duminică a fost una dificilă pentru armata ucraineană, marcată de o serie de bombardamente sângeroase conduse de armata rusă atât asupra unor puncte militare strategice, cât și asupra unor zone unde se aflau exclusiv cetățeni, precum zonele rezidențiale din mai multe orașe zdruncinate de război.

Cel mai grav atac s-a petrecut la o bază de antrenament a armatei, situată la doar 20 de kilometri de granița cu Polonia, lângă orașul Liov. Atacul, purtat cu 30 de rachete, s-a soldat cu moartea a 35 de persoane și rănirea altor 134.

Întregul mesaj transmis duminică seară de președintele ucrainean Volodimir Zelenski poate fi urmărit mai jos:

Cookies