Volodimir Zelenski: „Încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm”. Prima femeie-erou a Ucrainei a fost decorată post-mortem

13 mart. 2022
10473 afișări
Volodimir Zelenski: „Încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm”. Prima femeie-erou a Ucrainei a fost decorată post-mortem
Volodimir Zelenski: „Încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm”. Prima femeie-erou a Ucrainei a fost decorată post-mortem. Sursa foto: Facebook

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că este nevoie ca lupta împotriva armatei ruse să continue, că este nevoie de „timp și de forță” pentru a învinge „mașinăria de război care a venit la noi în țară”. Mai mult, șeful de stat a anunțat că a acordat titlul de Erou al Ucrainei post-mortem unei femei medic militar, care a devenit prima femeie-erou a Ucrainei ce a primit această distincție.

Volodimir Zelenski a transmis o nouă înregistrare pe Facebook, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în care a anunțat faptul că a avut o întâlnire de urgență a Consiliului Regional Herson, deputații ajungând la concluzia că această regiune aparține Ucrainei, în ciuda speculațiilor apărute în urma luptelor purtate în zonă.

„În fiecare zi şi în fiecare noapte trebuie să găsim modalităţi în care să-i provocăm daune majore inamicului”, transmite Volodimir Zelenski

Mai mult, Zelenski a precizat că atât forțele ruse, cât și colaboratorii acestora vor ajunge în fața justiției. De asemenea, șeful de stat ucrainean a precizat că încă este nevoie de eforturi mari din partea populației și a trupelor pentru a face față invadatorilor.

„Ucraina va face faţă testului. Avem nevoie de timp şi de forţă pentru a distruge maşinăria de război care a venit la noi în ţară. Nu voi subestima ameninţarea. Şi nu voi exagera rezultatele. Noi suntem oameni oneşti, nu Ministerul rus al Apărării. Care minte pe toată lumea, milioane de cetăţeni ai săi şi chiar pe şeful Federaţiei Ruse. Aşa că vă spun sincer: încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm. În fiecare zi şi în fiecare noapte trebuie să găsim modalităţi în care să-i provocăm daune majore inamicului. În toate zonele de apărare. În apropiere de Jitomîr şi Kiev, de Cernigău şi Sumî, de Harkov şi Lugansk, de Doneţk şi Mariupol, în sudul ţării dar şi pe linie diplomatică”, a declarat Volodimir Zelenski, conform ProTV.

Președintele ucrainean a declarat că toate coridoarele umanitare au funcționat sâmbătă, fiind evacuați 12.729 de oameni. Legat de transportul umanitar de apă, alimente și medicamente cu destinația Mariupol, Zelenski a precizat că va ajunge duminică după-amiază în oraș, convoiul oprindu-se peste noapte în Berdeansk.

Prima femeie-erou a Ucrainei, un medic militar care a salvat peste zece vieți, a fost decorată post-mortem

Președintele ucrainean a anunțat și faptul că a semnat două decrete. Primul, prin care sunt oferite distincții către 106 membri ai Forțelor armate ucrainene ca urmare a curajului arătat în luptă, dintre care 17 sunt post mortem. Al doilea decret se referă la acordarea titlului de Erou al Ucrainei cu distincția Ordinul Stelei Aurii către mai mulți militari, printre care și o femeie, prima care primește acest ordin. Este vorba despre sergentul Derusova Inna Mikolaivna, post-mortem, care și-a desfășurat activitatea în Ohtîrka, regiunea Sumi, una dintre zonele afectate cel mai puternic de război. Acolo, ea a salvat viețile a cel puțin zece soldați, în ciuda luptelor acerbe. Și-a pierdut viața în urma bombardamentelor armatei ruse.

 

Cookies