Volodimir Zelenski, actorul care-i făcea pe ucraineni să râdă, e acum eroul unei țări care refuză să se predea. Povestea unui președinte care a surprins lumea când a câștigat și cucerește lumea când e atacat

28 feb. 2022
1005 afișări
Volodimir Zelenski, actorul care-i făcea pe ucraineni să râdă, e acum eroul unei țări care refuză să se predea. Povestea unui președinte care a surprins lumea când a câștigat și cucerește lumea când e atacat
Ucraina nu crede în lacrimi. Comediantul care-i făcea să râdă pe ucraineni a ajuns Eroul unei țări care refuză să plângă și să se predea

Astăzi, în cincea zi de război în Ucraina, The Times a titrat: ”400 de asasini trimiși de Moscova sunt pe urmele președintelui Volodimir Zelenski”. Vor să-l lichideze pe actorul comediant care s-a ridicat la înălțimea momentelor dramatice pe care le trăiește țara sa invadată de Moscova. Zelenski, Eroul. Întruchiparea curajului și a dârzeniei ucrainenilor. Cel mai puternic model al celor care luptă pentru familia lor, pentru pământul lor, pentru tot ceea ce iubesc. “Când ne veți ataca, ne veți vedea chipurile, nu spinările”, a spus Zelenski, cu rușii la marginea Kievului. Un rol pentru istorie. Cine este Volodimir Oleksandrovych Zelesnki, mai jos.

Inamicul m-a desemnat drept ținta numărul unu, iar familia mea ca ținta numărul doi”, a declarat lumii Președintele ales al Ucrainei, Volodimir Oleksandrovych Zelenski, joi, pe 24 februarie, ziua în care Rusia a atacat Ucraina. În aceeași zi, în loc să fugă și să-și pună familia la adăpost, actorul și comediantul de 1.70 înălțime le-a spus americanilor, când i-au propus să-l evacueze, că are nevoie de muniție, nu de transport, potrivit BBC.com.

volodimirm zelenski
Foto credit, Instagram Volodimir Zelenski Oficial.

Volodimir Zelenski, eroul și “Slujitorul poporului”

Volodimir Oleksandrovych Zelenski are 44 de ani, a fost actor, comediant și antreprenor și a câștigat alegerile prezidențiale din Ucraina în aprile 2019, învingându-l pe Petro Porosenko. Fără niciun fel de experiență politică, omul din showbiz a câștigat inimile ucrainenilor cu emisiunea de satiră și comedie “Slujitorii Poporului”, în care juca rolul unui profesor de liceu, Vasily Goloborodko. Profesorul-personaj se trezește într-o dimineață și află că a fost ales președintele țării cu peste 60% din votul popular. Exact așa s-a întâmplat și în ziua scrutinului: Volodimir Zelenski a fost ales Președinte cu 73% din voturile ucrainenilor.

volodimir, zelenski

volodimir, zelenski
Foto credit Colaj NYpost.com.

Bunicul lui Volodimir Zelenski a luptat în Armata Roșie pe toată perioada celui de-al doilea război mondial

Fascistul narcoman” despre care a vorbit Putin în ultimele zile, Volodimir Zelenski intră în istorie și ca primul președinte evreu nepracticant într-o țară ortodoxă, o țară profund marcată de pogromurile antisemite făcute de naziști și de colaboratori ucraineni. Între 29 și 30 sept 1941, la Baby Yar, o râpă de lângă Kiev, au fost împușcați 34.000 de evrei, în unul dintre cele mai sângeroase masacre din timpul celui de-al doilea război mondial. Bunicul lui Volodimir Zelenski, evreu rus, a luptat în Armata Roșie pe toată perioada celui de-al doilea război mondial, a apărat Stalingradul de invazia nazistă, iar numeroși membri ai familiei sale au murit în timpul holocaustului.

volodimir, zelinski
“Nu ne temem de nimic și de nimeni și nu vom da nimănui nimic”.
Ucraina este singura țară din lume, cu excepția Israelului, unde președintele și premierul sunt evrei”

Volodimir Zelenski a declarat că nu este practicant, iar copiii săi sunt botezați în ritul creștin ortodox. Premierul Ucrainei, Volodymyr Groysman, este tot un evreu. “Ucraina este singura țară din lume, cu excepția Israelului, unde președintele și premierul sunt evrei”, a declarat Edouard Dolinsky, unul dintre liderii comunității evreiești ucrainene, pe facebook, atunci când actorul a ajuns Președinte.

Nu ne temem de nimic și de nimeni și nu vom da nimănui nimic”

Sunteți de neîmblânzit, sunteți ucraineni. Nu ne temem de nimic și de nimeni și nu vom da nimănui nimic”, le-a spus Zelinski ucrainenilor. Rușilor li se adresează în limba rusă cu apelativul “vecini”. Tatăl lui Volodimir Zelenski este profesor la Departamentul de Cibernetică din Kiev, iar mama lui a activat în domeniul ingineriei. Zelenski a trăit în Mongolia înainte de școala primară, iar la vârstă de 16 ani, după un examen susținut în limba engleză, a câștigat o bursă de studii în Israel, însă tatăl lui nu i-a dat voie să plece. A studiat Dreptul și a devenit al șaselea președinte al țării sale cu 44 de milioane de locuitori pentru că a promis ucrainenilor că va lichida corupția și va așeza tara pe un traseu european.

volodimir, zelinski, si, familia, sa
În anul 2003, Volodimir Zelenski s-a căsătorit cu Olena Zelenska, de profesie arhitect și scenaristă de mare succes. Împreună au un băiat, Kiril, și o fată Aleksandra. Foto credit Instagram Olena Zelenska.
Olena Zelenska: “Copiii născuți în adăposturi anti-bombă vor trăi într-o țară pașnică, o țară care s-a apărat”

În anul 2003, Volodimir Zelenski s-a căsătorit cu Olena Zelenska, de profesie arhitect și scenaristă de mare succes. Împreună au un băiat, Kiril, și o fată Aleksandra. Soții Zelenski sunt din același oraș, Krivii Rih, regiunea Dnepropetrovsk, au fost colegi de școală, dar nu se știau. S-au întâlnit în perioada facultății, Olena a absolvit Facultatea de Inginerie civilă de la Universitatea Națională din Krivii Rih. Soția Președintelui a scris pe contul său oficial de Instagram mesaje de încurajare pentru poporul ucrainean.

copil, nascut, in buncar, kiev
„Copiii născuți în adăposturi anti-bombă vor trăi într-o țară pașnică, o țară care s-a aparat”, Foto instagram Olena Zelinski.
Noi suntem armata, armata suntem noi toți”

Lângă fotografia unui nou născut într-un adăpost antiaerian, Olena Zelenska a scris: “Acest copil s-a născut într-un buncăr din Kiev. Acest lucru s-ar fi întâmplat în condiții complet diferite, sub un cer liniștit. Asta este ceea ce ar trebui să vadă copiii. Sunteți incredibili, dragi compatrioți în aceste două zile, ați devenit cu toții o armată. Noi suntem armata, armata suntem noi toți. Iar copiii născuți în adăposturi anti-bombă vor trăi într-o țară pașnică, o țară care s-a aparat”.

Citiți aici cum se vede războiul prin ochii ucrainenilor care trăiesc în Bucuresti.

 

Cookies