Voicu: PNL va prezenta pe 16 martie proiectul privind votul prin corespondență

de:
10 mart. 2015
0 Afișari
Voicu: PNL va prezenta pe 16 martie proiectul privind votul prin corespondență

Mihai Voicu a mai declarat că a transmis asociațiilor de români, din străinătate, o scrisoare pentru a le fi cerută opinia privind proiectul de lege pentru votul prin corespondență, scrie hotnews.ro.

„Nu pot vorbi în numele tuturor parlamentarilor, pot vorbi în numele PNL. Și doresc să-i asigur pe cei interesați de subiect că este pentru noi o prioritate, o preocupare importantă. În cursul săptămânii trecute, am transmis o scrisoare din partea conducerii partidelor către toate asociațiile ale românilor din străinătate – toate despre care aveam cunoștință – în care le-am cerut o opinie cu privire la cum ar fi cel mai bine să organizăm acest vot alternativ pentru ei. Obiectivul nostru este ca nu mai târziu de săptămâna viitoare să punem în dezbatere publică un proiect de lege, scris de la cap la coadă, pe acest subiect și să dăm un termen rezonabil, dar mic, cu privire la primirea de opinii și, după aceea, să deschidem procedura parlamentară cu privire la acest tip de vot. Deci avem voință politică, avem un calendar și avem și know-how-ul pentru a scrie un proiect de lege”, a afirmat vicepreședintele Comisiei de Cod Electoral.

Întrebat către ce varianta de vot prin corespondență se îndreaptă PNL și ce va contine el, Mihai Voicu a răspuns:

„Votul prin corespondență, din punct de vedere tehnic, se face cu preînregistrarea alegătorilor. Important este să identificăm mijloacele de publicitate necesare, pentru ca informația să ajungă la toți cetățenii din străinătate. Și, poate mai important, procedurile de înregistrare să fie prietenoase, adica de natură de a nu bloca opțiunea. Votul prin corespondență este vot alternativ, așadar cei care nu optează pentru această modalitate de vot au posibilitatea de a se prezenta în ziua votului la secțiile de votare. Dar, foarte important, nu va avea efecte dacă nu va fi însotit de o creștere importantă a numărului de secții de votare din străinătate. O măsura pe care o vom cere este transferul delimitării și organizării secțiilor de vot din străinătate de la Ministerul de Externe la Autoritatea Electorală Permanentă și legarea cumva a numărului de secții de votare de aceleași criterii, folosite și în țară, număr de alegători per secție de votare. Dacă numărul acestor alegători nu este suficient de bine cunoscut, putem folosi orice criteriu, numai să avem voință politică să o facem. Spre exemplu, numărul de voturi exprimate la turul doi al alegerilor prezidențiale. Și dacă folosim acest criteriu, vom constata că trebuie să facem aproximativ 2000 de secții în străinătate, ceea ce, față de situația actuală, ar însemna o îmbunătățire importantă”, a declarat Mihai Voicu.

Pe de altă parte, Voicu neagă că s-ar fi ajuns la o înțelegere și susține că Diaspora ar trebui reprezentă, de cel puțin 17 parlamentari, având în vedere numărul de 480 de mii de voturi exprimate, la alegerile prezidențiale. Acest număr, explică Voicu, se apropie de populația celor mai mari județe din România, care sunt reprezentate de 12 deputați și cinci senatori.

Cookies