ARHIVA B365

Vodafone, amendată în premieră în România

„ANSPDCP a amendat Vodafone (@vodafonebuzz) cu 5.000 lei in baza art.32 L.677/2001 pentru datele personale retinute in baza L.82/2012”, se arată într-un tweet al Autorităţii.

Compania i-a comunicat solicitantului că nu îi poate furniza informaţiile referitoare la apelurile pe care acestea le-a efectuat, cele referitoare la terminalul folosit pentru efectuarea apelurilor, precum şi adresele de IP utilizate pentru traficul de date.

Potrivit legii 82/2012, numită şi legea Big Brother, furnizorii de reţele de comunicaţii sunt obligaţi să stocheze, timp de 6 luni, informaţiile privind apelurile efectuate de către utilizatorii reţelei. Informaţiile stocate se referă la numerele de telefon apelate (prin voce sau text), data şi ora apelurilor, datele de identificare ale terminalelor folosite, inclusiv locul din care s-au efectuat apelurile, adresele de IP de pe care au fost trimise mesajele electronice etc. Potrivit legii, companiile nu au voie să stocheze conţinutul convorbirilor.

Aceste informaţii pot fi utilizate în cadrul anchetelor penale şi sunt compilate în scopuri statistice.

Un articol din legea 82/2012 spune că aceasta se pune în aplicare cu respectarea dispoziţiilor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi liberă circulaţie a acestor date. Legea 677/2001 dă dreptul persoanelor interesate să ceară de la operatorii de date cu caracter personal să îi fie comunicate informaţiile reţinute referitoare la persoana sa.

Vodafone a contestat procesul verbal în instanţă.

Mai multe, pe economica.net


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button