Vladimir Putin, mesaj de 8 martie pentru mamele, soțiile, surorile și miresele militarilor ruși pe care i-a trimis la război în Ucraina

08 mart. 2022
691 afișări
Vladimir Putin, mesaj de 8 martie pentru mamele, soțiile, surorile și miresele militarilor ruși pe care i-a trimis la război în Ucraina
Vladimir Putin, mesaj de 8 martie pentru mamele, soțiile, surorile și miresele militarilor ruși pe care i-a trimis la război în Ucraina

Vladimir Putin a înregistrat special un mesaj pentru ziua de 8 martie, un mesaj în care li se se adresează mamelor, soțiilor, surorilor, mireselor și prietenelor soldaților și ofițerilor ruși ”care se află acum în luptă pentru apărarea Rusiei în timpul unei operațiuni militare speciale”. Este un mesaj  video publicat pe site-ul Kremlinului și preluat de agenția rusă TASS.

Mesajul lui Putin de 8 martie: În Ucraina am trimis doar militari profesioniști

Vladimir Putin le-a spus femeilor că recruții și rezerviștii nu ar participa la ceea ce el numește „operațiunea militară specială din Ucraina”:

Înțeleg cât de îngrijorate sunteți pentru cei dragi și pentru membrii familiei. Puteți fi mândre de ei, așa cum toată țara este mândră de ei și își face griji pentru ei alături de dumneavoastră. Aș dori să subliniez că recruții nu participă și nu vor lua parte la ostilități și că nu va exista nicio recrutare a rezerviștilor. (…) Misiunile sunt îndeplinite numai de trupe profesioniste

Acest mesaj al lui Vladimir Putin, în care subliniază că ar fi trimis la război doar militari profesioniști, vine după ce, încă de la începutul războiului, Ucraina a dat publicității în mod constant înregistrări video cu soldați ruși luați prizonieri. Sunt soldați i extraordinar de tineri, care spun că sunt militari în termen (recruți).

Pe cine ar fi trimis Putin, de fapt, la război

Mai mult decât atât, mulți dintre militarii ruși capturați de ucraineni declarau, unii aproape că plângând, că au crezut până în ultima clipă că participă la exerciții militare și că, practic, s-ar fi pomenit că au ajuns în Ucraina,la război.

Una dintre înregistrările video care au făcut înconjurul lumii este cea în care un soldat rus luat prizonier de ucraineni vorbește cu mama sa, aflată în Rusia. Mama voia să îi trimită un pachet la unitatea militară unde știa că este fiul ei și care află atunci, la momentul înregistrării, că el este, de fapt, la război.

Un alt moment în care Ucraina a vrut să spună lumii întregi că Vladimir Putin a trimis la război tineri care habar nu aveau, de fapt, ce se întâmplă, a fost cel de acum o săptămână, când ambasadorul Ucrainei la ONU a citit SMS-urile dintre un soldat rus și mama sa. Cei doi schimbaseră aceste mesaje cu doar câteva clipe înainte ca soldatul să fie ucis.

Ambasadorul a citit SMS-urile în limba rusă.

Mesajul unul soldat rus către mama lui, în ultimele minute de viață

Mama: Ljosha ce mai faci, de ce nu mi-ai mai scris de atât de mult timp? Ești cu adevărat la un exerciţii?

Ljosha: Mamă, nu mai sunt în Crimeea. Nu mai sunt la exerciții.

Mama: Unde esti? Tata întreabă dacă pot trimite un pachet.

Ljosha: Ce pachet să-mi trimiți, mamă? Vreau doar să mă spânzur

Mama: Despre ce vorbeşti? Ce s-a întâmplat?

Ljosha: Mamă, sunt în Ucraina. Aici este un adevărat război. Mi-e teamă. Bombardăm toate orașele… chiar și țintim civili. Ni s-a spus că ne vor aștepta cu bucurie, dar ei se aruncă sub roțile tancurilor ca să nu ne lase să trecem. Ne numesc fasciști. Mamă, este atât de greu.” 

Potrivit armatei Ucrainei, aproape 12.000 de soldați ruși ar fi murit, ar fi fost răniți sau capturați în primele 12 zile ale războiului.

 

Cookies