“Vladimir Putin e criminal de război”, votează unanim Senatul american. Între timp, e așteptat verdictul Curții de la Haga în dosarul “Invazia rusă în Ucraina”

16 mart. 2022
419 Afișari
“Vladimir Putin e criminal de război”,  votează unanim Senatul american. Între timp, e așteptat verdictul Curții de la Haga în dosarul “Invazia rusă în Ucraina”
“Vladimir Putin e criminal de război”, votează unanim Senatul american. Între timp, e așteptat verdictul Curții de la Haga în dosarul “Invazia rusă în Ucraina”

Într-un Congres american  extraordinar de divizat, Senatul Statelor Unite a votat, în unanimitate, o rezoluție îl declară pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, criminal de război și condamnă invazia pe care el a comandat-o în Ucraina:

Toţi ne-am unit împreună, în această Cameră, democraţi şi republicani, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de responsabilitatea atrocităţilor comise împotriva poporului ucrainean.

Rezoluția a fost introdusă de un senator republican și a fost susținută fără rezerve de reprezentanții ambelor partide.

Documentul este, în același timp, o declarație de susținere și încurajare a Curții Penale Internaţionale de la Haga să investigheze armata rusă pentru orice dovadă de crimele de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

Tribunalul de la Haga are azi ședință în dosarul „Invazia rusă în Ucraina”

Votul din Senatul american vine cu câteva ore înainte de un așteptat verdict al Curții Internaţionale de Justiţie în dosarul “Invazia Rusiei în Ucraina”. E un verdict în procedura lansată de oficialii ucrainenii, care cer celei mai înalte instanţe a ONU să ordone Moscovei să oprească imediat invazia Ucrainei.

Potrivit news.ro, Curtea de la Haga se va pronunţa într-o şedinţă programată azi, la ora 16.00 (15.00 GMT) .

În procedura inițiată de Ucraina, Kievul spune că Rusia şi-a justificat ilegal invazia: a invocat un fals genocid împotriva populaţiilor de limbă rusă din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk. Ucraina cere Curții Internaționale de Justiție să ia măsuri de urgenţă pentru a ordona Rusiei „suspendarea imediată a operaţiunilor militare”. La audierile de săptămâna trecută, Rusia a refuzat să se prezinte în fața Tribunalului internațional. Moscova susține că situația nu e de competența acestei instanțe și îi cere să scoatăî cazul, de pe rol.

Curtea de la Haga  a fost creată în 1946 pentru a soluţiona disputele dintre state. 

Cookies