Vladimir Putin amenință iar. Spune că a testat racheta nucleară «Satan 2». „Asta o să dea de gândit Occidentului” | VIDEO

21 apr. 2022
256 Afișari
Vladimir Putin amenință iar. Spune că a testat racheta nucleară «Satan 2».
Vladimir Putin amenință iar. Spune că a testat "Satan 2", racheta nucleară care "o să dea de gândit Occidentului"

Ministerul Apărării de la Moscova  a publicat imagini despre care susțiune că sunt de la lansarea unei rachete balistice intercontinentale. Se numește „Sarmat”, dar este cunoscută sub denumirea de „Satan 2”.

Rușii spun că testarea, făcută de pe cosmodromul „Plesețk” a fost „un succes”. Este primul test efectuat de Rusia cu o astfel de rachetă care, în timpul exercițiului, a lovit ținte în peninsula Kamceatka.

Putin: Asta „le va da de gândit” dușmanilor Rusiei

După lansare, Vladimir Putin a apărut la televizor să vorbească despre succesul testării rachetei „Satan 2” și să amenințe iar Occidentul:

Această armă cu adevărat unică va întări potențialul de luptă al forțelor noastre armate, va asigura în mod fiabil securitatea Rusiei împotriva amenințărilor externe și le va da de gândit celor care încearcă să ne amenințe țara.

Această rachetă este una cu rază lungă de acțiune, iar strategia rușilor este ca „Satan 2”, care e în dezvoltare încă din anii 2000, să înlocuiască rachetele vechi, din anii 1970.

Racheta „Satan 2” e considerată o ramă de ultimă generație, poate transporta până la 16 focoase nucleare, iar rușii susțin că ar putea distruge o suprafață de mărimea Franței.

VIDEO | Testarea rachetei „Satan 2”

 Ministerul rus al Apărării a publicat și o înregiustrare a testului și a spus că racheta este lansată dintr-un siloz subteran.

Războiul din Ucraina și amenințarea nucleară

Încă din primele zile de război, Vladimir Putin folosește amenințarea nucleară.

Pe 27 februarie, la doar trei zile după ce a ordonat invadarea Ucrainei,  președintele rus a ordonat public ca forțele nucleare ale Rusiei să fie plasate în stare de „alertă maximă”.

Câte arme nucleare sunt acum în lume

Experții estimează că cele nouă state nucleare ale lumii – China, Franța, India, Israel, Coreea de Nord, Pakistan, Rusia, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite – au în total aproximativ 13.000 de focoase nucleare. este un calcul făcut și publicat de Asociația pentru Controlul Armelor, dar e un calcul care se bazează doar pe informații disponibile publicului. Probabilitatea ca, în realitate, lucrurile să stea semnificativ diferit nu este deloc mică. Spre exemplu, numărul de arme nucleare pe care le are China este un important subiect  de dezbatere.

Câte arme nucleare are Rusia

În prezent, Rusia susține că are 6.257 de focoase nucleare, iar  Statele Unite spun că au 5.550. Printre armele nucleare ale Rusiei se numără și așa-numita „Bombă Țar”,  care are  un randament de 50 de megatone, ceea ce însemană că este de aproximativ 2500 de ori mai puternică decât bomba care a distrus Nagasaki. 

„Bomba Țar”, scrie Libertatea, a fost un exemplar unic conceput pentru a etala puterea militară a Uniunii Sovietice și, până în prezent, nu s-au făcut alte modificări ale armei.

Cookies