Vlad Voiculescu vine cu noi detalii privind decesele COVID din România: E ceva în neregulă. Nu e exclus să fie câteva mii de morți în plus

16 apr. 2021
179 Afișari
Vlad Voiculescu vine cu noi detalii privind decesele COVID din România: E ceva în neregulă. Nu e exclus să fie câteva mii de morți în plus

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a venit recent cu noi detalii privind declarațiile pe care le-a făcut dimineață privind un bilanț mai ridicat al deceselor COVID-19 în România. Acesta spune că ar putea să fie câteva mii de morți în plus.

Consilierul care i-a transmis, acum două săptămâni, această veste lui Vlad Voiculescu avea suspiciuni rezonabile după ce comparase datele de pe două platforme pe care se înregistrează decesele cauzate de covid-19.

„E ceva în neregulă cu decesele de covid”

Ulterior, ministrul face de urgență un grup de lucru care să investigheze problema. Suspiciunea inițială e că numărul de morți este mult mai mare decât raportările oficiale, de la câteva mii, la dublu. Ministrul știe că, dacă datele se confirmă, lupta anticovid va suferi o uriașă înfrângere, va da apă la moară conspiraționiștilor și așteaptă rezultatul anchetei interne.

Totul se face în grup restrâns, la nivelul biroului ministrului. Premierul nu este informat. Marți, echipa care a investigat cifrele, se reunește în biroul ministrului. Îi prezintă niște concluzii preliminare.

Cele două platforme care înregistrează morții de covid sunt Corona-Forms și alerteMS. Pe Corona-Forms introduc date DSP-urile, medicii de familie și spitalele. Pe alerteMS introduc date doar spitalele.

Pe prima se introduc numele morților și fiecare decedat primește o bifă. Pe a doua se introduc doar cifre – numărul de decese raportate de spitale. Zilnic, se comunică public decesele, așa cum sunt ele înregistrate în Corona-Forms.

„Am constatat că pe alerteMS sunt mai mulți decedați de covid decât pe Corona-Forms. Și atunci am verificat nume de persoane decedate. Nu erau în Corona-Forms. Probabil că nu sunt toți bifați”, este concluzia de etapă care se discută în biroul lui Vlad Voiculescu.

„Nu este exclus să fie câteva mii de morți în plus”, îmi spune dl. Vlad Voiculescu astăzi, la puțin timp după conferința pe care a ținut-o la Parlament și în care afirmase, fără să explice mai mult, că „există o diferență între numerele reale și cele raportate”.

Vlad Voiculescu spune că informațiile adevărate sunt la INSP, Institutul Național de Sănătate Publică

„Responsabilitatea pentru metodologie și verificare cifrelor (de decese covid, n.n.) e la INSP”, explică fostul ministrul al Sănătății.

Cookies