FIT CITY

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Probabil că 80% din spitalele din România ar trebui închise

Capital: Ce măsuri aţi pregătit pentru Spitalul de Arşi? Aţi identificat un sediu nou şi surse de finanţare?

Vlad Voiculescu: Soluţia are două componente- una temporară, respectiv refacerea secţiei de terapie intensivă din spitalul curent, iar soluţia pe termen mediu şi lung nu poate fi legată pe clădirea actuală. Pentru investiţia în secţia de terapie intensivă luăm în calcul mai multe opţiuni- inclusiv varianta donaţiilor. Și aici am avut discuţii cu mai multe delegaţii de investitori străini care s-au declarat interesaţi. Ar fi doar o donaţie, nicio altă formă de asociere. A doua opţiune se referă la Primăria Capitalei, care are în administrare clădirea. Vorbim de varianta în care investiţia de modernizare să fie făcută din bugetul primăriei, de data aceasta în acord cu anumite standarde de minister. A treia opţiune e să contribuim de la bugetul de stat, respectiv din bugetul Ministerului Sănătăţii şi avem un acord de principiu în acest sens.
Soluţia pe termen mediu şi lung, respectiv relocarea, are câteva caracteristici- trebuie o infrastructură nouă, modernă, şi în imediata apropiere a unui spital multidisciplinar precum Floreasca, Spitalul Militar sau Universitar. Luăm în calcul fie identificarea şi modernizarea unei clădiri deja existente, fie construcţia de la zero a unei noi clădiri. Și în aces caz, sursele de finanţare luate în calcul sunt mai multe.

Capital: Din câte ştim există un program al Băncii Mondiale plus Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020 al Comisiei Europene, prin care urmau să fie construite, în România, cinci spitale. Nu se ştie, însă, nimic concret!

Vlad Voiculescu: Sunt două chestiuni diferite: Vorbim de 250 de milioane de euro prin Banca Mondială, alocări care au mai multe componente- vorbim de cel mai mare program de investiţii al Băncii Mondiale. Împrumutul, în forma actuală, nu este, însă, alocat pentru constructia de spitale. Există componente care alocă finanţări pentru construcţia de centre de arşi. Programul Băncii Mondiale a fost semnat în 2014 şi până azi nu s-a tras niciun eurocent. Însă îmi asum să spun că tragerile vor începe din acest an.
În cazul fondurilor europene destinate Sănătăţii prin Programul Operaţional Regional, vorbim de 150 de milioane de euro pentru trei spitale regionale: Cluj, Iaşi, Craiova. Nu putem, însă, să vorbim de bani europeni fără condiţionalităţi exante. Acestea, pentru domeniul Sănătăţii, sunt legate de maparea nevoilor de servicii medicale. Este o condiţionalitate care trebuie îndeplinită până la sfârşitul acestui an. Practic trebuie să facem în câteva luni ce nu s-a făcut în ani. iar fără acest document nu poţi obţine banii europeni.
Ideea e că, atunci când vine vorba de finanţarea europeană, România are o alocare atât de mică, încât e o ruşine. Pe lângă cei 150 de milioane de euro destinaţi spitalelor regionale, de care vorbeam mai devreme, mai sunt câteva zeci de milioane de euro, alocări pentru investiţii în infrastructura de sănătate. Premisa de la care s-a plecat şi concluzia la care s-a ajuns, respectiv că facem trei spitale regionale cu 300 de milioane de euro din care statul finanzează 50%, este una greşită. Cu 100 de milioane de euro nu poţi construi un spital pe care să îl poţi numi regional la standarde europene.

Citeşte interviul integral pe capital.ro


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button