Vizită electorală cu buchete de ambrozie, la Primăria Sectorului 1

de:
08 aug. 2019
1 Afișari
Vizită electorală cu buchete de ambrozie, la Primăria Sectorului 1

„Astăzi am primit la sediul Primăriei Sectorului 1 o vizită mai puțin obișnuită: președintele PNL Sector 1, însoțit de doi consilieri locali din cadrul aceluiași partid au venit să ne certe că nu luăm măsuri de combatere a răspândirii ambroziei, acuzându-ne, totodată, că nu punem în aplicare o lege adoptată în acest sens de parlament, la inițiativa PNL.
La prima vedere, prin această vizită, colegii de la PNL vor să arate că le pasă de sănătatea locuitorilor Sectorului 1. De ce nu-i cred?
Așa cum în Consiliul Local ei resping pe bandă rulantă, fără argumente, proiecte de hotărâri de consiliu esențiale pentru cetățeni, tot așa se întâmplă și în acest caz, în care grija pentru cetățean rămâne doar la nivel declarativ. Așa cum singuri se laudă, la inițiativa deputaților și senatorilor PNL, a fost adoptată Legea 62/2018, privind combaterea ambroziei. Toate bune și frumoase, numai că în realitate, prin acest act normativ, practic nu se urmărește combaterea răspândirii ambroziei, ci amendarea cetățenilor pe ale căror terenuri crește această buruiană nocivă. Este de fapt o lege goală de conținut, care nu oferă autorităților locale pârghii reale de a opri răspândirea ambroziei”, a precizat Dan Tudorache, primarul Sectorului 1 într-o informare de presă. 

Practic, edilul susţine că administraţia locală aplică prevederile legii în ceea ce priveşte ambrozia, însă terenurile private sunt în continuare pline de astfel de plante alergene.

„Prin acest act normativ avem obligația să inventariem terenurile pe care există ambrozie, să somăm proprietarii să ia măsuri și, în cadrul unei comisii mixte, din care și noi facem parte, să-i amendăm pe cei care nu se conformează, lucruri pe care le-am făcut deja. Voi reveni cu amănunte legate de numărul de terenuri identificate, numărul de somații trimise și numărul de amenzi aplicate.
Dar ambrozia nu dispare prin somații și amenzi, pe care de multe ori proprietarii de terenuri nici nu le plătesc.
Dacă vă păsa într-adevăr de sănătatea locuitorilor, ați fi putut iniția un proiect de hotărâre de consiliu local care să încerce să corecteze această lege făcută pe genunchi, goală de conținut. În lipsa unui astfel de act normativ, inițiativa de astăzi a colegilor de la PNL este doar o vizită electorală cu buchete de ambrozie”, a concluzionat Tudorache. 

CITEŞTE ŞI A început pedepsirea proprietarilor de terenuri pe care creşte ambrozia, cea mai alergenică buruiană

Ce este ambrozia, cea mai alergenică buruiană din România

Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, dar şi în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidenţiale noi, unde construcţiile nu au fost terminate, pe marginile şoselelor, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen (20 microni în diametru) şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.

Simptomele alergiei la ambrozie

Manifestările pot fi diferite de la un pacient la altul, însă majoritatea pacienţilor acuză strănut frecvent, mâncărime nas/ ochi, secreţii nazale abundente, ochi roşii (hiperemie conjunctivală). În plus, mulţi dintre aceşti pacienţi sunt predispuşi la apariţia manifestărilor de astm (dificultăţi în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare).

Pentru evitare simptomelor neplăcute, pacienţii alergici sunt sfătuiţi:

– să evite activităţile exterioare, în aer liber;
– să păstreze ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă cât şi în maşină;
– să îşi schimbe hainele după ce ies afară pentru perioade mai lungi de timp;

– să facă duş la sosirea la domiciliu;
– să se spele frecvent pe faţă şi mâini;
– să evite/ să consume cu precauţie fructe şi legume crude dacă au prezentat manifestări de sindrom de alergie orală (până la evaluarea alergologică).

 

Cookies