“Visul” din penitenciarul Rahova, singura producție filmată în această închisoare din București, intră în cinematografe. Serghei Mizil joacă rolul lui Fane Măreț I INTERVIU

20 nov. 2023
2318 afișări
“Visul” din penitenciarul Rahova, singura producție filmată în această închisoare din București, intră în cinematografe. Serghei Mizil joacă rolul lui Fane Măreț I INTERVIU
În decembrie intră în cinematografe Visul, singura producție filmată în penitenciarul Rahova din București în timpul pandemiei. Serghei Mizil joacă rolul lui Fane Măreț. I INTERVIU

„Visul” (în regia lui Cătălin Saizescu), este o comedie inspirată din fapte reale, al cărei protagonist, un actor de provincie (interpretat de Vlad Logigan) aflat în impas, ajunge să lucreze cu câțiva deținuți (interpretați de Serghei Mizil, Silviu Mircescu, Mircea Drîmbăreanu, Ștefan Lupu, Nicodim Ungureanu și regretatul Darius Crețan NOSFE) pentru spectacolul de teatru Visul unei nopți de vară. În timp ce visele deținuților par să se apropie de îndeplinire, visul actorului e din ce în ce mai departe. Primul lungmetraj românesc filmat în Penitenciarul Rahova, „Visul”, intra în cinematografele din București și din toată țara din 12 decembrie. Fiecare film pe care îl fac este un vis personal și mi-ar plăcea să fie și al vostru”. Mai jos, interviu cu regizorul Cătălin Saizescu despre puterea artei de a schimba oameni și destine, culisele unui lungmetraj excepțional, filmat în condiții excepționale.

Visul, despre puterea artei de a schimba oameni și destine.

Dezvăluind o parte din culisele vieții de actor, Visul, după un scenariu semnat de Gabriel Gheorghe, va ajunge în cinematografele din toată țara la mijlocul lunii decembrie 2023. 

VIDEO | „Visul” – trailer

„Visul unei nopți de vară”, pus în scenă la penitenciarul Rahova în timpul pandemiei

Ocolit de succes, Alex (Vlad Logigan) este înlănțuit într-o relație amoroasă căzută în ruină cu iubita lui, Carmen, o actriță ambițioasă (Georgiana Saizescu) și dezamăgit de interacțiunea cu un regizor de teatru faimos (George Ivașcu) care-l ignoră. Trimis de directoarea teatrului la care lucrează (Magda Catone) la un penitenciar de maximă siguranță să pună în scenă un spectacol ce ar putea fi jucat în cadrul Festivalului de teatru de penitenciar, decide să monteze piesa meșterilor din „Visul unei nopți de vară”. În fața eforturilor deținuților de a-și depăși limitele (Serghei Niculescu-Mizil, Nicodim Ungureanu, Silviu Mircescu, Ștefan Lupu, Mircea Drîmbăreanu, Darius Crețan NOSFE +), Alex înțelege că el este adevăratul prizonier în propria viață. În timp ce deținuții au o motivație secretă să învețe replicile scrise de marele Shakespeare, Alex își găsește drumul spre libertate.

Visul, despre puterea artei de a schimba oameni și destine.

Filmările pentru VISUL au avut loc în perioada noiembrie 2021 – martie 2022 (printre locații aflându-se Penitenciarul Rahova, Teatrul Odeon, cinematograful Gloria, Teatrul Excelsior), iar prima întâlnire cu publicul a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, Cluj-Napoca), secțiunea Zilele Filmului Românesc, urmată, recent, de o a doua proiecție specială la TIFF Oradea, ambele întâmpinate cu extraordinare reacții de apreciere din partea a peste 1000 de spectatori. Detalii pe: boldfilmstudio.ro.

Visul, despre puterea artei de a schimba oameni și destine.

In ciuda rigorilor medicale impuse de pandemie si a locului dificil de filmare, penitenciarul Rahova, am avut șansa să reunim o distribuție excepțională”

Cătălin Saizescu: „Indiferent de dificultatea proiectului, care nu a fost nici pe departe facil de produs, am reușit să coagulăm o echipă care să se implice sută la sută în realizarea acestui film. În ciuda rigorilor medicale impuse de pandemie precum și a locurilor de filmare dificile (precum Penitenciarul de maximă siguranță Rahova) am avut șansa să reunim o distribuție excepțională cu care am reușit să transformăm acest Vis în realitate. Dezvăluind o parte din culisele vieții de actor, filmul are ca supratemă puterea artei de a schimba oameni și destine, dar prezentată într-o cheie comică.”

Visul, despre puterea artei de a schimba oameni și destine.
Visul, Florin Piersic Jr.

Din distribuția filmului VISUL fac parte: Vlad Logigan, Georgiana Saizescu, Gloria Găitan, Serghei Niculescu-Mizil, Nicodim Ungureanu, Silviu Mircescu, Ștefan Lupu, Mircea Drîmbăreanu, Darius Crețan NOSFE, George Ivașcu, Magda Catone, Adrian Nartea, Florin Piersic Jr., Valentin Teodosiu, Gabriel Spahiu, Irina-Margareta Nistor și mulți alții.

Cătălin Saizescu. Foto credit: Alex Gâlmeanu.
Cel puțin în film, arta reușește să schimbe oameni și destine, aducând vibrații pozitive într-o lume aparent pierdută”

B365.ro: Visul” este inspirat din fapte reale. Cu ce te-a câștigat ideea și scenariul? Ce ai visat / ce ți-ai imaginat când ai citit scenariul?

Cătălin Saizescu: Totul a pornit de la o discuție pe subiecte de film. Și proaspăta mea cunoștiință ce avea să devină prietenul meu, actorul și scenaristul Gabriel Gheorghe, mi-a povestit o întâmplare reală al cărei protagonist a fost chiar el, când directorul teatrului la care era angajat l-a trimis la un penitenciar să pună în scenă o piesă de teatru cu deținuții în cadrul unui program de reabilitare a persoanelor private de libertate. L-am încurajat să scrie acest scenariu cu care am și câștigat concursul de proiecte al CNC la secțiunea tematică comedie, tocmai pentru că aveam de-a face cu o comedie altfel, cu substanță, care ridică întrebări sau pune în discuție probleme serioase, iar supratema are o greutate semnificativă, pentru că (cel puțin în film) arta reușește să schimbe oameni și destine, aducând vibrații pozitive într-o lume aparent pierdută. 

Visul. Foto credit: Tudor Chivulescu.
Am fost prima echipă de filmare care a turnat un film de ficțiune în interiorul penitenciarului de maximă siguranță Rahova”

B365.ro: Despre ce este Visul?

Cătălin Saizescu: Despre comedie și dramă, povești de dragoste, teatru, închisoare, tandrețe, speranță, libertate, schimbare, acceptare, vise și visuri…

B365.ro: Dacă din film o să aflăm culise din viața de actor, care sunt cele mai notabile momente din culisele filmărilor “Visul”? 

Cătălin Saizescu: Poate faptul că am fost prima echipă de filmare care a turnat un film de ficțiune chiar în interiorul penitenciarului de maximă siguranță Rahova… mai sunt și altele, dar nu vă pot strica surpriza pe care o veți avea când veți urmări filmul. 

Imagine din Visul.
„Serghei a fost vedeta principală. Nu cred că era cineva care să nu-l știe, să nu fi auzit de el de la TV, să nu-l salute”

B365.ro: Deținuții reali de la Rahova știau că sunteți acolo? Dacă da, cum au reacționat? 

Cătălin Saizescu: Veștile circulă repede în penitenciar mai ales când se întâmplă ceva nou. Serghei a fost vedeta principală. Nu cred că era cineva care să nu-l știe, să nu fi auzit de el de la TV, să nu-l salute, să nu încerce să-și găsească cunoștințe comune.

Imagine din Visul.
A trebuit să angajăm personal medical care ne-a făcut teste în fiecare dimineață, în timpul filmărilor”

B365.ro: Era pandemie. Cum ai reușit să începi filmările chiar în timpul pandemie?

Cătălin Saizescu: Cred că mai degrabă aș zice „cum de am reușit să termin filmările?”. Pentru că teama cea mai mare era să nu se îmbolnăvească vreun actor și să fim nevoiți să ne oprim. Da, prefer să uit acea perioadă (de pandemie), dar da, n-am avut ce face. N-a fost ușor, a trebuit să angajăm personal medical care ne-a făcut teste în fiecare dimineață. Noroc că am fost protejați cu toții, am folosit și adjuvante naturiste. Placebo sau nu, ideea e că în 33 de zile de filmare nu am avut niciun caz de covid în echipă. Am cumpărat mii de teste, soluții de dezinfectat, măști etc. A fost o cheltuială considerabilă. Și un stres în plus. Am ținut să nu apară nicio mască în film tocmai pentru a uita total acea perioadă neagră, convins de faptul că la un moment dat o să treacă… și a trecut. 

Imagine din Visul.
Elementul realist trasează o tușă definitorie în fixarea unei povești credibile și autentice precum cea din filmul Visul”

B365.ro: Cum ai obținut aprobările ca să filmezi în Penitenciarul Rahova? Este singura producție din România filmată într-un penitenciar.

Cătălin Saizescu: Nu a fost ușor. Țin mult la autenticitatea decorului. Elementul realist trasează o tușă definitorie în fixarea unei povești credibile și autentice precum cea din filmul Visul. Până cu foarte puțin timp înaintea filmărilor nu știam dacă vom avea permisiunea de a filma în incinta penitenciarului de maximă siguranță Rahova și în ciuda semnalelor negative inițiale, nu am renunțat să insist și să sper că vom găsi înțelegere. Din fericire am primit sprijinul unor oameni minunați din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Administrației Penitenciarului Rahova precum și din Serviciul de probațiune București care au înțeles mesajul pozitiv al filmului și cărora le mulțumesc foarte mult, nominalizându-i și pe genericul de final al Visului devenit realitate. 

Visul, comedie și dramă, povești de dragoste, teatru, închisoare, tandrețe, speranță, libertate, schimbare, acceptare, vise și visuri.
Te întorci mai bine asupra sinelui când ești pe scenă decât atunci când pui faianță?”

B365.ro: Visul este filmat la teatru și în inchisoare, noțiunile în sine par incompatibile. Arta chiar poate să schimbe oameni și destine? T

Cătălin Saizescu: Există în realitate un festival de teatru de penitenciar “Descătușare prin cultură”. Forma de reeducare prin artă cred că poate schimba cu adevărat persoane private de libertate și sunt destule exemple de care am aflat în perioada de documentare pentru „Visul”. În ciuda prejudecății majorității, de tipul – ca să citez din film: “și te întorci mai bine asupra sinelui când ești pe scenă decât atunci când pui faianță?” – reeducarea chiar poate da rezultate. Iar ofițerii educatori din sistemul penitenciar românesc chiar se străduiesc în acest sens. 

Imagine din Visul.

B365.ro: Cum s-a înțeles “Visul unei nopți de vară”, creat de Shakespeare, cu visul deținuților din film?

Cătălin Saizescu: Asta o veți constata din 12 decembrie, când Visul se va lansa în toate cinematografele din țară. 

B365.ro: Cum s-a armonizat distribuția, fiind un film cu actori din diverse generații?

Cătălin Saizescu: Atâta timp cât ești sigur de ceea ce vrei să scoți de la ei, lucrezi cu actori talentați ce înțeleg personajul și îți respectă indicațiile, e greu să nu ai armonie… deși câteodată mai e și câte unul care iese din tipar, dar atunci intervine montajul. 

„Lui Serghei Mizil I-a plăcut acest rol (Fane Măreț) și l-a vrut cu adevărat, pentru că altfel nu-l convingea nimeni”.
Serghei a fost un tip extrem de parolist. Punctual, cu textul învățat, receptiv la indicațiile regizorale, respectuos, gata tatuat”

B365.ro: Dar un personaj ca acela interpretat de Serghei Mizil cu restul personajelor? Au fost metode diferite de lucru cu actori diferiți? Cum ai lucrat cu Serghei Mizil și cum a acceptat rolul?

Cătălin Saizescu: Știind o parte din povestea lui de viață, am făcut un pact cu el cum că dacă e să lucrăm împreună va trebui să-mi respecte indicațiile, să facem atâtea duble până când iese bine, să învețe textul, să respecte programul de filmare și cel mai important (mai ales că asta a venit de la el) să nu bea. Spre surprinderea multora care nu-l cunoșteau, Serghei a fost un tip extrem de parolist. Punctual, cu textul învățat, receptiv la indicațiile regizorale, respectuos, gata tatuat, exact șeful deținuților de care aveam nevoie. Și nu doar că a acceptat rolul… I-a plăcut acest rol (Fane Măreț) și l-a vrut cu adevărat, pentru că altfel nu-l convingea nimeni. 

Imagine din Visul.

B365.ro: Ești fiul unui regizor faimos, important, Geo Saizescu, un mare regizor de comedie. Tatăl tău ți-a transmis ceva din secretele facerii filmului de comediei? Rămâne, totuși, cel mai greu examen al genului dramatic.

Cătălin Saizescu: E o secvență în „Andrei Rubliov”, filmul lui Tarkovski, în care copilul turnătorului de clopote (proaspăt decedat) este adus să toarne un clopot pentru noua biserică. Și pe primul gong ce răsună maiestuos din clopotul tocmai realizat izbucnește în plâns… Rubliov îl ia în brațe și îl întreabă de ce plânge… “Tata a murit și nu mi-a spus secretul clopotelor”.

Fiecare film pe care îl fac este un vis personal și mi-ar plăcea să fie și al vostru”

B365.ro: Ai copilărit printre mari actori, ai amintiri cu Octavian Cotescu, iar Sebastian Papaiani era finul tatălui tău. Care a fost cel mai mare vis din copilăria ta sau din adolescența ta? Și cât de aproape ești de îndeplinirea lui?

Cătălin Saizescu: Visul meu din copilărie a fost să lucrez cu oameni talentați, să reușesc să-i conving pe alții să mă ajute să-mi realizez visul. De aceea am și îmbrățișat meseria asta, pentru că fiecare film pe care îl fac este un vis personal și mi-ar plăcea să fie și al vostru. 

Imagine din Visul.

B365.ro: Ai un vis neîmplinit?

Cătălin Saizescu: Da, să-i fac o statuie lui tata, pe o bancă, în fața blocului unde a locuit, și să-i cedez părculețului fără nume de acolo numele unui artist român, unul dintre cei mai patrioți români pe care i-am întâlnit… Geo Saizescu. 

B365.ro: Vom râde la Visul? De ce să vină lumea la film?

Cătălin Saizescu: E un film pentru tot publicul și fiecare își poate lua din el ce vrea și ce poate. Am avut câteva proiecții festivaliere și s-a râs mult. E important să-l vadă pe ecran mare în cinematograf, pentru că totul a fost gândit în acest sens, de la micile detalii din imagine până la sunetul surround. 

Directorul de imagine al filmului este Tudor Mircea RSC, montajul a fost realizat de Tudor Chivulescu, iar muzica originală este semnată de Alexei Țurcan. VISUL marchează debutul Corinei Grămoșteanu în scenografie de film, după impresionante realizări în teatru și operă. Producător: Cătălin Saizescu; Producător Executiv: Ruxandra Flonta. Director de producție: Bogdan Luca.

Cookies