Pesemne, puteam să pun un titlu mult, mult mai atrăgător acestui articol, mai ales că e vorba despre Bone Restaurant, un loc cu ștaif din Bucureștiul nostru drag. Am ales, ca de obicei, cea mai simplă rută: adevărul. Am hotărât ca măcar o dată la două luni să-mi iau soția de mână și să mâncăm într-un loc fancy și mai scumpicel, fără să sărim totuși calul. Să sărbătorim că suntem, că ne avem, că respirăm.
Dacă și tu ai astfel de gânduri, mai zăbovește puțin aici. Mă rog, așa cum spune și titlul, mai întâi trebuie să iau salariul ca să-mi permit să iau masa într-un local precum Bone, amplasat peste drum de Lacul Floreasca, într-o zonă scumpă, cu oameni înstăriți, și în vecinătatea cartierului meu de suflet: Compozitorilor.
În cazul restaurantelor premium rămâne mereu întrebarea: bine, bine, e scump, da’ o fi și gustos? Colac peste pupăză, mi-am adus aminte de sfatul regretatului Anthony Bourdain, conform căruia nu e bine să comanzi pește sau fructe de mare într-o zi de luni, pentru că primești ce-a mai rămas de joia trecută. Ciurucurile. Asta nu m-a oprit să calc pragul Bone Restaurant, surf & turf concept, pe Calea Floreasca 198.
Deși e un spațiu generos, reușește să îți dea senzația de intimitate, ajutat de mobilierul elegant și designul de interior însoțit de câteva elemente pescărești. Dacă nu te prinzi din prima că-i (mai mult) pescăresc, nu e nici o problemă: vitrina cu pește proaspăt din interior e cât se poate de evidentă și clarificatoare. În ea se odihnesc multe dihănii proaspete, inclusiv calcan, că tot e acum sezon de pescuit la calcan în Marea Neagră. Terasa e micuță, „dă” în Calea Floreasca, deci nu e cea mai liniștită din lume. Recmand la interior.
Ospătarii Bone sunt de școală veche, unii la 50+ ani, printre care s-a strecurat și un mânz, care sigur are ce învăța. De altfel, poți școli chelneri doar punându-i să observe ce (și cum) fac ospătarii Bone. Mulți dintre ei sunt foștii ospătari de la două dintre cele mai apreciate restaurante cu specific pescăresc din București: Isoletta și regretatul Aquarium. Sunt mereu atenți, discreți, zâmbesc și știu totul despre marfa pe care o vând: de unde vine, de la cine vine, când, cum și cât se gătește fiecare preparat în parte. În ceea ce privește meniul, domină starterele, preparatele din pește și fructe de mare, dar găsești și fripturi de calitate. Selecția de vinuri este impresionantă, cu etichete deosebite. Prețuri mari, conform poziționării și zonei. Sau cum îmi spunea mie o prietenă mai înstărită: „Nu e scump, Dragoșe. Ești tu sărac.” Dacă vrei să te uiți pe meniu, dă click aici.
Judecata de Acum
S-a dat repede, e tot ce pot să zic.
Un preparat care la fel de bine poate juca rol dublu: de starter și de desert. E de o dulceață incredibilă, ușor de mâncat, câțiva muguri de pin aruncați și o frunză de busuioc deasupra: excelent! Simplu, rafinat și delicat. Deși e suficient pentru două persoane, m-am bătut cu doamna pe el, combinația de mozarella și mango fiind absolut irezistibilă. Cum de nu mi-a trecut prin cap până acum să le combin? Dacă citești asta, trebuie neapărat să încerci povestea asta de dragoste dintre mozarella și mango.
Entuziasmul meu vis a vis de Bone se datorează, în mare parte, acestui preparat. Da, costă 90 de lei, dar sunt cei mai bine cheltuiți 90 de lei pe o porție de paste de când mama m-a făcut. E greu de explicat în cuvinte cum niște paste îți pot da lumea peste cap, deși n-ai comandat asta.
Paccheri sunt pastele mele preferate: groase, late și tubulare, ca să încapă toată bunătatea sosului. Dacă n-ar fi 90 de lei, probabil le-aș mânca dimineața, la prânz și seara. Printre ingredinte se numără și puțin coniac. Oare ăsta să fie ingredientul secret? Paccheri cu fructe de mare de la Bone încapsulează tot ce au marea și pământul mai bun de oferit, sunt pline de aromă, al dente, sunt gustoase, sunt perfecte, umami și dincolo de el. Cât de gustoasă este simplitatea în farfurie și cât de greu este s-o obții. Îmi permit să spun că sunt cele mai bune paste cu fructe de mare din București. Punct.
Tarta cu lămâie e bună, dar calitativ e la nivel de grădiniță față de preparatele de mai sus (sau de mai jos. vezi imediat). O feliuță de tartă cu un blat care mai mergea lăsat în cuptor, acoperită cu cremă de lămâie prea puțin acrișoară sau intensă în arome. Gustul și mirosul de lămâie au ca sursă coaja de lămâie rasă pe deasupra. Mă așteptam la ceva mai mult de la tarta asta. Nu e de Bone. Pe de altă parte, acel carpaccio de ananas a fost nu doar o surpriză plăcută, ci și un digestiv excelent, alături de o Coca-Cola rece. Data viitoare aș merge pe un mini tiramisu sau moelleux au chocolat.
Trebuia să-l trec, chiar dacă a fost preparatul ales de ea. Costă 85 de lei și mă iau cu oricine la trântă că, la fel ca pastele mele, ăsta e unul dintre cele mai bune ristto-uri din București. Am gustat și are un singur defect: că nu mi l-am comandat eu. Absolut demențial.
Total Bone Restaurant: 231 de lei, cu tot cu Coca-Cola și coperto.
O să mai mănânc pentru tine la Bone? R: 100% da. La următorul salariu, ce-i drept.
Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine!
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit
Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade6
S-a găsit Kokoreç la Galata Midyeci, în București colț cu Istanbul
Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache
Toscana te cheamă la ea, pe Victoriei, la Bastoni. Cea mai nouă paninărie italiană din București
O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate
Atenție, frige! Bucureștiul are arancini siciliene, la Sfrigola, pe Popa Nan 101
O mică părere despre De Soi, noul restaurant și hub de gusturi din București
Cât costă un mic din carne de vită Wagyu, pe care l-am găsit undeva aproape de București
Într-un București plin de pescobari, fii George’s Fisheries din Prelungirea Ghencea
Turcești de București, la Duman Oriental Cuisine, cu İşkembe çorbası, sultani locali și Ras Asfour
Cu capul în NOR și cu ochii-n farfurie. Mai vinde bine priveliștea în București?
Turist (la) naive în București. Ecler cu cremă de colivă sau cu muștar de Tecuci, ce alegi?
Am mâncat printre fumători la B4 Market, București. Un șnițel ok, la preț psihologic
Am mâncat pentru tine la Guava de iarnă, în “peninsula” Floreasca din București
Am mâncat cât pentru trei, cu 118 lei, la Târgul de Crăciun București din Piața Constituției
Scoate-o pe maică-ta la Sardin, în București, pentru că merită
Am mâncat pentru tine ciorbă de miel la Garlic Pub, în București, după ce am ascultat Coco Jambo
Sentimente amestecate la Capriccio, în București, un restaurant colea în cartier
Cei mai ieftini tacos din București sunt muy deliciosos! La Casa de Tacos, pe la Unirii
Prinde loc la Condesa, dacă poți! Cum e la cel mai nou bar-restaurant latino american din București
Am mâncat la bogați, printre Padroni, la E3 by Entourage, în Bucureștiul cel scumpel
Mâncare aproape ca la nonna acasă. Italienescul Da Giulio, unde româna e a 2-a limbă vorbită
Un grătărel coreean corect, în Centrul Vechi din București, la Jeonjuu Korean BBQ
Dezolant! Am mâncat la filiala din București a restaurantului vienez Salm Bräu