BAZAR

Viroza, inamicul principal al copiilor pe parcursul primăverii (P)

Pe măsură ce primăvara își intră în drepturi și zilele devin mai calde și mai lungi, singurul lucru pe care ți-l dorești este să petreci cât mai mult timp afară cu copiii. Cu toate acestea, este foarte important să fii pregătit pentru acest sezon recunoscut în care apar foarte des virozele respiratorii.

Vinovații pentru apariția virozelor sunt virușii care se înmulțesc rapid la începutul primăverii, atunci când există schimbări bruște de temperatură și umezeala devina mai accentuată. Este destul de greu să îi ferești pe cei mici de o astfel de răceală, dar există câteva sfaturi pe care le poți implementa astfel încât copilul să treacă cu ușurință peste această perioadă și să apară complicații.

Ai grijă la alimentație

Mâncarea sănătoasă și nutritivă este extrem de importantă pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Astfel, încearcă să-i oferi alimente din toate grupele, de la lactate, carne, pește, ouă, cereale și, desigur, fructe și legume. Mai mult, evită pe cât posibil mezelurile din comerț, bogate în coloranți, aditivi și arome, dar și potențiatori de arome. Totodată, limitează sau chiar scoate din meniu brânza topită, margarina și alte produse de patiserie, care nu au vitamine.

Administrează-i vitamine

Una dintre modalitățile prin care îl poți pregăti pe cel mic pentru acest sezon este administrarea de vitamine pentru copii. Vitaminele sunt esențiale pentru menținerea sănătății și a imunității, iar unele dintre cele mai recomandate sunt vitamina C și D. Acestea stimulează formarea normală a colagenului pentru buna funcționare a vaselor de sânge, a sistemului osos, a ligamentelor, a gingiilor, a dinților și a pielii. De asemenea, asigură funcționarea normală a sistemului nervos, crește absorbția fierului și stimulează regenerarea vitaminei E.

Îmbracă-l corespunzător vremii

Ca părinte, ești foarte atent la îmbrăcămintea pe care o alegi pentru cel mic, mai ales atunci când mergeți la plimbare. Încearcă să nu îl îmbraci nici prea gros, pentru că ar putea transpira, dar nici prea subțire, pentru că i-ar putea fi frig. Pentru bebeluși, este indicat ca aceștia să aibă un strat în plus față de adulți, iar copii peste doi ani pot fi îmbrăcați la fel ca părinții. Dacă vrei să fii sigur că totul este în regulă, verifică pieptul celui mic și vezi dacă este cald. Acesta îți va indica dacă mai trebuie sau nu să adaugi un strat de haine pentru confortul termic al copilului.

Hidratează-l foarte bine

Hidratarea este unul dintre pașii esențiali care te vor ajuta să eviți apariția unor complicații în cazul unor viroze puternice, un mare pericol la copiii de toate vârstele fiind deshidratarea. O cantitate suficientă de lichide va ajuta la fluidificarea mucozităților și la eliminarea lor, așadar include în meniu supe, ciorbe, ceaiuri și chiar sucul de la fructe proaspăt stoarse.

Acordă atenție odihnei

Somnul face parte din principalele lucruri cărora părinții trebuie să acorde o atenție sporită. Este esențial ca cel mic să aibă un program strict de somn, tocmai pentru a se dezvolta sănătos și armonios. Totodată, somnul împreună cu o alimentație sănătoasă construiesc un sistem imunitar puternic și pregătit să facă față oricărei viroze. În perioada răcelilor este recomandată o odihnă prelungită, tocmai pentru ca organismul să se refacă mai repede.

Un alt sfat pentru a contribui la o vindecare rapidă și un somn odihnitor este aerisirea frecventă a camerei și monitorizarea umidității din încăpere, astfel încât aerul să nu fie prea uscat, pentru că acest lucru nu va favoriza eliminarea mucozităților.

În plus, învață-l pe cel mic să se spele cât mai des posibil pe mâini și, cu cât crește, să folosească mereu un șervețel atunci când tușește sau strănută.

Sursă foto: Shutterstock


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button