Viorica Dăncilă a devenit consultantul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Ce salariu va primi aceasta

18 mai 2021
126 Afișari
Viorica Dăncilă a devenit consultantul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Ce salariu va primi aceasta

Fostul premier al României, Viorica Dăncilă, va ocupa poziția de consultant al guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. Și Ioan Mircea Pașcu, fost europarlamentar și parlamentar din partea PSD a fost angajat de asemenea pe postul de consultant la Banca Națională a României. Cei doi vor începe să lucreze pentru BNR de pe 1 iunie.

Viorica Dăncilă va ocupa un post de consultant în cadrul Departamentului Energie Verde, unul dintre cele cinci departamente care formează Comitetul de trecere la moneda Euro. Ioan Mircea Pașcu, fostul membru al PSD și vicepreședinte al Parlamentului European va fi angajat la Departamentul de Geopolitică.

Informația conform căreia Viorica Dăncilă va lucra pentru BNR a fost confirmată în cursul zilei de marți de Adrian Vasilescu, consilier de strategie al Băncii Naționale a României, potrivit Hotnews.

„BNR este preocupată de înaintarea României către zona Euro. În această privință, BNR face eforturi de 12 ani, când am înfințat Comitetul de trecere la Euro. Acum am intrat într-o fază nouă. Va fi nevoie de contacte directe și permanente cu Parlamentul European, cu Comisia Europeană și cu cabinete din zona euro. Pentru aceste întâlniri BNR a organizat 5 departamente care se vor ocupa pregătirea pentru intrarea în zona Euro. Aceste departamente vor fi Departamentul Euro (coordonator), Departamentul Economiei Reale, Departamentul Bănci Centrale, Departamentul Monede Digitale și Departamentul Economie Verde. Pentru toate aceste departamente se fac angajări. Doamnei Dăncilă i-a fost semnat vineri contractul. Dânsa nu e consiliera Guvernatorului ci este consultant în Departamentul Economie Verde.

Pentru că finanțările pentru economia verde vor forma o categorie specială în bătălia în intrarea în zona Euro. D-na Dăncilă a fost parlamentar, are blazon de fost premier, a avut relații speciale cu ecologiștii din Parlamentul European. Mai spun ceva: va fi angajat și Ioan Mircea Pașcu, fostul vicepreședinte al Parlamentului European, consultant pentru viitorul Departament de Geopolitică”, a spus Adrian Vasilescu.

Ce salariu va primi Viorica Dăncilă la noul său loc de muncă

Fostul premier al României în guvernul PSD-ALDE va ocupa funcția de Consultant pe Strategia de Sustenabilitate şi Energie Verde la Banca Naţională Română. Dăncilă a fost angajată în data de 15 mai, însă prima zi la noul loc de muncă va fi pe data de 1 iunie. Salariul net al fostului candidat la prezidențiale va fi de aproximativ 10.000 de lei lunar, conform G4media.

Pentru a ocupa unul dintre cele 20 de fotolii din corpul consultanților BNR, Viorica Dăncilă a depus un dosar și a luat parte la un interviu.

Pe plan educațional, Dăncilă a absolvit Facultatea Forajului Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi de la Institutul de Petrol și Gaze. Aceasta a completat și un master pe specializarea Spațiul Public European la SNSPA.

Viorica Dăncilă s-a remarcat prin susținerea lui Mugur Isărescu pentru un nou mandat la conducerea BNR în anul 2019, deși șeful PSD de la acea vreme, Liviu Dragnea, dorea instalarea unei alte conduceri la Banca Națională. Un alt episod semnificativ al fostului premier a fost în scandalul repatrierii rezervei de aur a BNR, măsură promovată de Dragnea. Dăncilă a semnat atunci un punct de vedere al guvernului care sublinia faptul că era necesar avizul Băncii Centrale Europene în acest caz.

Dăncilă a semnat și OUG 114 din anul 2018 care a introdus suprataxarea sistemului bancare, o măsură contestată dur de conducerea Băncii Naționale a României.

Ioan Mircea Pașcu a fost angajat, de asemenea, pe un post de consultant

Fostul europarlamentar și parlamentar PSD a fost angajat pe postul de consultant al Băncii Naționale la Departamentul de Geopolitică.

Pentru angajarea în acest post, Pașcu a depus un dosar și a susținut un interviu. Acesta este licenţiat în ştiinţe economice, specialitatea economia comerţului exterior și are un doctorat în științe politice. Pașcu se numără printre liderii partidului fondat de Ion Iliescu, ocupând postul de consilier prezidențial al lui Iliescu, dar și posturile de secretar de stat și ministru al Apărării.

Cookies